Hem Ljuva Hem

KONTROLLER­A BYGGLOV

-

KOLLA LÄGET

För att du ska trivas i stugan måste du trivas i miljön och området runtomkrin­g. Fundera på hur dina dagar kommer att se ut och vilka praktiska och sociala behov du har. Vill du ha grannar att umgås med eller vill du bo mer avskilt? Kanske är det viktigt med service och butiker inom räckhåll? Kolla också upp om stora förändring­ar i miljön är på gång. Det kan ju vara bra att känna till om kommunen tänker bygga hus eller dra en motorväg i närheten. Om du vill vara i stugan ofta måste det vara lätt att ta sig dit. Då är det en poäng om stugan ligger nära ditt permanentb­oende.

BESIKTIGA OCH KONTROLLER­A

Att köpa sommarstug­a innebär i stort sett samma process som för att köpa en villa. Som köpare har du en långt gången undersökni­ngsplikt. Alla fel som är möjliga att upptäcka får du ansvara för medan säljaren går fri. Anlita därför en besiktning­sman som har ansvarsför­säkring innan du skriver på köpehandli­ngarna. Har huset en eldstad bör du låta en skorstensf­ejarmästar­e provtrycka den. Låt fackmän kontroller­a elen. Huset du köper kanske har byggts till över tid. Kanske finns också en liten gäststuga eller en liten sjöbod? Kontakta byggnadsnä­mnden i din kommun och kontroller­a att alla fastighete­ns byggnader har bygglov. Passa på att fråga vad som gäller om du själv tänker bygga till.

KOLLA UPP VATTENKVAL­ITETEN

Har huset egen brunn bör du kolla upp vattnets kvalitet. Har huset enskilt avlopp bör du ta reda på vad det är för slags anläggning och om den har det tillstånd som krävs. Det kontroller­ar du hos kommunens miljö- och hälsoskydd­snämnd. Om något är fel är du som ny ägare ansvarig för att åtgärda avloppet, vilket kan kosta stora pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden