Hem Ljuva Hem

3. KOM PÅ EN GEMENSAM NÄMNARE

-

Att bygga stilleben är en viktig del i inredninge­n och kan ge ditt hem den karaktär du söker. Det handlar egentligen om att gruppera föremål på ett personligt och intagande sätt. En enkel vas kanske inte ser någonting ut för världen om den står ensam på en fönsterkar­m eller en hylla. Tillsamman­s med andra föremål kan den komma mer till sin rätt. Den kan stå ut eller balanseras av andra färger, former eller material.

Att samla saker på ett ställe blir också mindre rörigt än att sprida ut prydnadssa­ker i hela huset. Och det roligaste av allt – tröttnar man kan man gruppera om, ta bort eller lägga till. Man kan skapa en helt ny känsla utan att egentligen köpa något nytt. Hur går man då till väga för att skapa enkla stilleben? Nedan får du några enkla tips som hjälper dig på traven.

1. TÄNK MOTSATSFÖR­HÅLLANDEN

Välj olika höjder där de högsta sakerna placeras bäst längst bak. Blanda material som blankt mot matt och rufft. Kombinera olika former som kontraster, mjuka former mot raka linjer. Hitta motsatsfär­ger, mörkt mot ljust.

2. HITTA PÅ ETT EGET TEMA

Är du förtjust i någon speciell stad kan du samla saker efter det. Det kan vara reseminnen som Eiffeltorn­et eller andra souvenirer. Eller kusttema där du blandar strandfynd med skeppslykt­or och andra marina detaljer. Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Det kan vara att du väljer en och samma färg, eller någonting du sparar på, hundar i olika former, flaskor, kameror eller vaser.

4. RAMA IN DINA STILLEBEN

Har du flera små stilleben på samma möbel kan man placera dem på en bricka, en vacker kakelplatt­a, en tidning eller en vackert sliten skärbräda. Detta kan särskilja grupperna åt och göra det mindre rörigt.

5. VÄLJ UDDA

Jämna tal av ting används aldrig. Välj istället 3, 5 eller 7, det blir mer dynamiskt och vackrare tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden