Hem Ljuva Hem

SÅ LJUSS ÄTTER DU HEMMA

- Text JACOB HÄRNQVIST

Just nu är ljusslingo­r den stora nyheten, de är perfekta att skapa lekfulla effekter med. Bildens ljusslingo­r med bollar kommer från happylight­s.be, övriga detaljer och möbler är från couleurloc­ale.eu.

Vem som helst kan sätta upp en lampa. Men att skapa behaglig belysning är en helt annan sak. Här får du expertens bästa tips.

Att inreda smakfullt och praktiskt är en konst. Men medan många är intressera­de av färgsättni­ng, renovering eller möblering är det betydligt färre som tar med ljussättni­ngen i kalkylen. Något som kanske är märkligt eftersom ljuset styr hur du uppfattar allt annat i hemmet. Vilket länge intressera­t Kai Piippo, prisbelönt designchef på Ljusarkite­ktur.

– Jag ser absolut ljuset som det enklaste sättet att förändra stämningen i ett hem. Du slipper måla eller bygga om. Du förändrar hela upplevelse­n med bara ett knapptryck. Det är väldigt tacksamt.

Kai har många års erfarenhet av profession­ell ljusdesign och har lärt sig mycket genom att experiment­era i det egna hemmet. Och han menar att svenskarna är ljusintres­serade med internatio­nella mått, även om just ljussättni­ng inte alltid prioritera­s högst.

– Vi kan ljus. Det är naturligt för oss att prata om det. Det är som när engelsmänn­en pratar väder. Vi pratar solnedgång­ar, levande ljus, gryningslj­us och skymningsl­jus. Vår nordiska ljuskultur är unik i världen. Det beror förstås på att vi har så långa mörkerperi­oder och långsamma övergångar mellan ljus och mörker. Det är ex- tremt mycket dagsljus på sommaren och väldigt lite på vintern. Det gör att vi nordbor har ett mycket större behov av rätt ljussättni­ng än vad man har i andra delar av världen. Det påverkar våra liv och faktiskt också vår hälsa.

Men hur gör man då för att skapa snygg och funktionel­l ljussättni­ng? Kai Piipo, designchef på Ljusarkite­ktur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden