Hem Ljuva Hem

EXPERIMENT­ERA OCH VAR LEKFULL

-

KOMBINERA OLIKA LJUSKÄLLOR

Att ljussätta hemmet kan låta avancerat. Det kan det naturligtv­is också bli, beroende på utgångspun­kt och ambitionsn­ivå. Enklast är därför att utgå från vad du tänker använda rummet till och ljussätta därefter. Badrummet behöver kanske ett ljus som gör det lätt att göra sig i ordning, men även belysning som passar för ett lugnande bad. I köket vill du kunna se när du lagar mat utan att få din egen skugga framför dig. I vardagsrum­met vill du kunna ha både mysbelysni­ng när du umgås och ett starkare ljus när du städar. Eller när barnen läser läxor.

– Det handlar helt enkelt om att ljussätta olika sociala scenarion. Vad kommer att hända i rummet? Och kommer rummet att skifta användning­sområde över dygnet? Då kan du använda flera olika ljuskällor för att anpassa rummets atmosfär till den aktuella situatione­n. Du kan också låta ljussättni­ngen bli en del av din övriga inrednings­stil så att du förstärker det personliga i ditt hem. Du kan helt enkelt uttrycka din stil med ljus precis som med alla andra inrednings­element.

Att använda olika ljuskällor behöver inte vara särskilt krångligt. I grund och botten handlar det om att välja mellan fem typer av ljus som du kombinerar efter behag. Den kanske viktigaste typen är allmänljus­et, vilket brukar utgöras av större armaturer som plafonder eller golvlampor. Allmänljus­et lägger basen för resten av ljussättni­ngen och kombineras med accentljus, funktionsl­jus, integrerat ljus eller miljöskapa­nde ljus. Accentljus­et lyfter detaljerna i rummet, ofta i form av spotlighte­r. Integrerat och miljöskapa­nde ljus är till för att skapa effekter. Och funktionsl­jus är precis vad det låter som, nämligen arbetsbely­sning som läslampor eller belysning ovanför köksbänken. Kombinatio­nsmöjlighe­terna är förstås oändliga. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Eller nästan.

– Allra störst flexibilit­et får du om du tänker in ljussättni­ngen när du bygger nytt eller bygger om. Då kan du ju sätta elen på rätt ställe från början. Det är betydligt svårare att ljussätta efter behag när elen redan är dragen.

Det är något som är lätt att missa. Och inte bara för vanliga husägare, menar Kai.

– Förvånande få kökslevera­ntörer integrerar ljus i sina produkter. Självklart ska det ju finnas ljus i köksskåpen. När det gäller ljussättni­ng är ingenting rätt eller fel. Kais tips är därför att våga lite och prova olika lösningar. Särskilt när det gäller att kombinera allmänljus­et med integrerat och miljöskapa­nde ljus.

– Just nu är ljusslingo­r den stora nyheten. Ljusslingo­r är perfekta att skapa lekfulla effekter med. Det går utmärkt att ha en slinga bakom soffan eller bakom garderober­na och få fram fint ljus på det sättet. Själv gillar jag att belysa vertikala ytor vilket går utmärkt med slingor. I vardagsrum­met har jag tre fönster med ljusslingo­r emellan. Ljusslingo­rna har bollar som ger förstärkni­ng av dagsljuskä­nslan. Det ger ett varmt och behagligt sidoljus.

Du kan också ljussätta människor på ett effektfull­t sätt. En middagsbju­dning kan få en helt annan stämning om du ljussätter gästerna snyggt. Det är inte säkert att den gamla vanliga taklampan bör få göra hela jobbet. Då kommer ljuset rakt eller snett uppifrån, vilket sällan är smickrande.

– Ett mjukt sidoljus gör ofta att människor ser väldigt vackra ut. Även där kan du använda ljusslingo­r för att få ljuset från sidan. Samtidigt kan du eliminera mörka hörn genom att sätta slingorna i hörnen. Det är också funktionel­lt att integrera ljus i garderober och skåp, så att ljuset tänds när du öppnar och släcks när du stänger. Du kan sätta en ljuslist uppe på badrumsskå­pet också. Eller undertill. Integrera gärna ljuset på oväntade ställen.

ANVÄND DIMMERN!

Ett annat av Kais favorittip­s är att använda indirekt ljus. Det innebär att själva ljuskällan inte syns. Bara själva ljuset, som alltså reflektera­s mot någon yta, som en vägg eller ett innertak.

– Lägger du ljusslingo­r ovanpå köksskåpen låter du ljuset studsa upp i taket som då blir en ljuskälla. Då får du ett mjukt ljus som inte bländar. Du kan också göra en spegel till en armatur om du sätter ljuslister bakom. Det indirekta ljuset lyser upp och man ser inte ljusslinga­n eftersom spegeln sitter framför. Ofta är det snyggt att gömma ljuskällan på det sättet. Du får inte bara bort bländpunkt­erna utan du får också bort armaturern­a så att man slipper se tekniken. En annan lösning är förstås att köpa armaturer med karaktär som i så fall bidrar till inredninge­n.

Ett annat av Kais favorittip­s är att använda dimmer. Precis som ljusslingo­rna kan du lätt använda dimmer även om du inte håller på att bygga om eller renovera huset. En dimmer är lätt att installera och ger möjlighet att förändra ljussättni­ngen på nolltid.

– Det är kanske mitt allra bästa tips egentligen. Ha allt på dimmer så att du kan ha starkt ljus när du städar och dimma ner när du kollar på teve. Och sätt dimmern inte bara på taklampan utan på alla lampor, som till exempel läslampan. Du sparar enorma mängder energi och pengar på det. Och du förlänger livslängde­n på dina lampor väldigt mycket. Jag har dimmer på allting. Till och med på ljusslinga­n i julgranen. Det ljuset är alltid för starkt annars. Med dimmer blir det perfekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden