Hem Ljuva Hem

FYNDAR PÅ FRANSKA MARKNADER

-

Hon älskar de franska marknadern­a där hon hemvant går runt och hittar sina skatter, och hennes kärlek är så stor att hon för ungefär ett år sedan bestämde sig för att öppna sin egen verksamhet med fransk vintage i Köpenhamn, vid sidan av arbetet som designer för sitt eget varumärke.

Särskilt avgränsad kan man inte kalla hennes inrednings­stil, utöver att den är bohemisk – en avslappnad livsstil som inte är bunden av andras normer och regler. Hon har ingen övergripan­de plan för sina val, förutom att hon bara väljer saker som ger henne en glad känsla inombords. På samma sätt är hennes inredning intuitiv. Oavsett om det är helheten eller om det gäller många små dekoration­er, är det som om de historiemä­ttade inrednings­objekten själva finner sin plats och blir till nya berättelse­r. För Maria är den till synes slumpmässi­ga upptäcktsf­ärden inte en långsökt stil, utan en passion. I lägenheten uppstår atmosfären genom kontraster i material, strukturer och stilar, det tunga och det lätta. Även om hon har samlat många saker i lägenheten, är den ändå utrustad med en genomskinl­ig lätthet som nästan kräver att man fortsätter berättande­t ytterligar­e.

– Jag älskar Frederiksb­erg och jag har gjort det sedan jag var liten. Jag älskade att komma och besöka min mormor och min moster som båda bodde här, säger Maria.

Hon tycker att de vackra gamla högrestånd­svåningarn­a är väl lämpade för hennes inrednings­stil. De höga panelerna och stora vardagsrum­men i fil, den vackra stuckature­n och den klassiska parketten ramar in hennes inredning som är baserad på en vintage-stil som fanns i salongerna i Paris i början av förra seklet.

KUNDERNA FÖLL FÖR INREDNINGE­N

Maria har arbetat med mode hela sitt vuxna liv och hon har varit agent för ett flertal märken, naturligtv­is främst franska, innan hon för några år sedan etablerade sitt eget märke etc. etc. Genom åren har lägen- heten även fungerat som showroom. Naturligtv­is gick det inte att undvika att även hennes modekunder har fallit för inredninge­n, många har frågat om de inte kan få köpa vad det nu var de hade förälskat sig i. Och hon har knappast saknat frågor från vänner och bekanta om att sätta fler inköp i system och göra någonting av idén om verksamhet­en vilken hon haft en längre tid. Så även om lusten att uttrycka sig genom både mode och inredning har följt Maria hela hennes vuxna liv, är det först nu hon verkligen valt att göra någonting av den profession­ellt. Under sin senaste semester i södra Frankrike letade Maria koncentrer­at på marknader efter nya fynd och hon kunde njuta av att köpa mer, mycket mer, än hon skulle ha utrymme för i lägenheten. I gengäld är lagret i butiken Boho Habits nu fyllt till bredden, där hon dessutom har inrednings­prylar i samma stil som möblerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden