Hem Ljuva Hem

HANDLA NÄR DU ÄR RATIONELL

-

Att shopping är ett stort intresse för många svenskar råder det ingen tvekan om. Inte heller att vi köper mer och mer. Enligt Handelns Utrednings­institut (HUI) köpte vi detaljhand­elsvaror för svindlande 700 miljoner kronor förra året, vilket var en ökning på nästan 6 procent mot 2014. Vi köpte heminredni­ng för nästan 17 miljoner kronor och möbler för 33,5 miljoner kronor, vilket var en ökning på över 11 procent.

Att många köp är nödvändiga är självklart. Men vi kan nog räkna med att svenskarna inte behöver nya möbler för över 33 miljoner varje år. Samtidigt är det förstås inget fel med att köpa saker för nöjes skull, menar Bodil Hallin, budget- och skuldrådgi­vare i Höganäs kommun och bloggare på Pengarna & Livet.

– Shopping kan vara en bra belöning. Det piggar upp och är roligt. Det behöver inte alls vara något negativt.

Det finns dock fall när shoppingen utvecklas till ett problem. Och får problemet växa kan det bli ohanterlig­t. Tecken på det är att shopparen ljuger om sina inköp och gömmer sina köpta varor för sin partner. Det finns också exempel på shoppingmi­ssbrukare som arbetat upp skulder på flera hundratuse­ntals kronor. Det finns till och med fall där shoppingmi­ssbruk lett till kriminalit­et som ett sätt att tillfredss­tälla shoppingbe­gäret. Naturligtv­is är detta extrema fall. Men även om du har ett betydligt lindrigare köpsug kan det vara värt att ta kontroll över shoppingen.

IMPULSKÖP LINDRAR ÅNGEST

Som så mycket annat i livet handlar det om balans, menar Bodil Hallin. Det gäller att kunna shoppa utan att det drabbar ekonomin. Första steget är att göra upp en budget.

– Då ser du hur mycket pengar du kan använda till shopping varje månad. Och har du redan en budget kan du låta en av posterna vara just shopping. Då slipper du få dåligt samvete över att du köpt för mycket. Du använder en slant för att skapa glädje och det är ju inte fel. Alla har vi våra sätt att roa oss och shopping är inte sämre än något annat.

Om du ändå shoppar för mycket och vill minska inköpen bör du ta en ärlig titt på dina shoppingva­nor. Då kan du bli medveten om när, var och hur du shoppar. Det ger dig de insikter som behövs för att åstadkomma en förändring. Ofta handlar det om att stå emot impulsköp, menar Bodil.

– Det verkar inte finnas någon tydlig kunskap om varför vi köper på impuls, men forskarna är ense om att det är oplanerat och oavsiktlig­t. Man får helt enkelt ett begär att köpa någonting. Man vet också ganska väl vad som ökar sannolikhe­ten för impulsköp. Shoppingmi­ljön är ett ex- empel av många. Du kan lockas av att det doftar nybakta bullar, eller att du ser att andra handlar samma sak. Eller att det är snyggt exponerat och presentera­t. Forskning visar också att lusten att handla ökar om du känner på varan. Bodil menar även att överdriven shopping kan handla om att söka trygghet eller distraktio­n.

– Det kan handla om dålig självkänsl­a och att man vill minska sin ångest. Eller att identifier­a sig med något som shoppingen kan bidra med. Till exempel ett varumärke eller en identitet. Man försöker bli den man vill vara genom shopping.

Om din shopping mest handlar om ångest och dålig självkänsl­a måste du förstås ta hand om det problemet separat. Bästa lösningen är kanske att gå till en samtalster­apeut. Ligger problemen bara i dåliga shoppingva­nor finns det flera enkla knep du kan använda för att få kontroll.

Om du tittar noga på dina köpvanor ser du Du kan också försvåra köpet på olika snart att du shoppar på vissa tider och unsätt. Lämna alla kort hemma om du går ut. der vissa förhålland­en. Då är det dags att Ta bara med en bestämd mängd kontanter. börja göra tvärtom. – Du kan också sätta upp regler för dig

– Om du lätt blir lockad i butiken kan själv. Till exempel att du alltid ska gå en du handla på nätet i stället. Du kan också timmes promenad innan du verkligen köhandla på morgnar och förmiddaga­r efterper den där prylen. Eller att du ska sova på som vi människor är mer rationella då. På saken. En gång träffade jag en kvinna som kvällar och helger är vi mer emotionell­a hade ett rött klistermär­ke i plånboken just och har lättare för att shoppa. för att försvåra impulsköp. För henne be

Att nätshoppa en vardagsmor­gon torde tydde klistermär­ket ”stopp”. Varje gång alltså vara klart bättre än att shoppa en hon öppnade plånboken påmindes hon om söndagskvä­ll i favoritbut­iken. Och att att tänka igenom sina behov. Du kan också shoppa på egen hand kan vara klokt av anha ett särskilt kontokort för shopping med dra skäl. en viss summa pengar på. Då för du över

– För många är det socialt att shoppa.len. pengar varje månad och behåller kontrolMan går ut ett gäng och handlar tillsamman­s, helt enkelt. Om du köper för mycket ch om detta inte hjälper? Då är terapi i sådana situatione­r ska du kanske umgås ett alternativ. med dina vänner utan att shoppa. I stället – Om du verkligen förlorat kontrollen kan du shoppa ensam. Och om du lätt över din shopping kan du gå till en vanlig handlar för mycket på egen hand kanske vårdcentra­l och berätta om problemet. du ska gå ut mer med andra. Försök få hjälp av en kognitiv psykolog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden