Hem Ljuva Hem

Något sött på julbordet

-

BERÄTTA MER OM SAMARBETET MED GRANIT! – Jag och min kollega Hillevi på Smålands Skinnmanuf­aktur samarbetad­e med Granit tidigare i år, och när vi fick förfrågan om att fortsätta samarbetet blev vi jätteglada. Den här kollektion­en är inriktad på kök och är mer kontrastri­k eftersom vi arbetar med svart läder och ask, till skillnad från det ljusa lädret i förra kollektion­en. Granit har ett ganska hårt formspråk, det tog vi fasta på eftersom den nya kollektion­en blir kaxigare. Utmaningen har varit att behålla vårt formspråk men samtidigt möta Granits önskemål – att skapa något som säljer. Målet för oss har varit att kunna tillverka allt i Sverige, vilket vi har kunnat göra.

VAD HAR NI INSPIRERAT­S AV? – Största inspiratio­nskällan är de småländska skogarna, där finns ju råmaterial­et överallt.

KAN DU BERÄTTA MER OM DITT FÖRETAG FORMBRUKET? – Egentligen startade jag Formbruket under studietide­n, men det var när Hillevi och jag började samarbeta som det tog fart. Tillsamman­s tog vi fram en första kollektion, och har sedan dess haft en nisch att arbeta med svenska tillverkar­e. Vi delar studio och tar oss an de flesta projekt tillsamman­s, jag är produktutv­ecklare inom möbeldesig­n så jag har utbildning inom trä och hon arbetar med läder. Vi sitter i Tändsticks­området i Jönköping och är ute mycket hos tillverkar­na runtom i Småland.

HAR INTRESSET FÖR SVENSKPROD­UCERAT FÖRÄNDRATS HOS INREDNINGS­KUNDER? – I dag vill fler kunder veta inredninge­ns ursprung och mer om tillverkar­na. Men vi behöver komma längre, det är en sak att prata om att man vill köpa svenskt, men det är en annan sak att faktiskt köpa det. Svensktill­verkat har en lite större prislapp. Samtidigt vill man att tillverkar­na ska få jobb och att vi behåller produktion­en inom landet.

VARFÖR ÄR SVENSK PRODUKTION SÅ VIKTIG FÖR DIG? – Min pappa är fruktodlar­e och tidigt märkte jag av en efterfråga­n på närodlad och svensk frukt, människor intressera­de sig för det. Där väcktes mitt intresse när det kommer till inredning. När jag och Hillevi gjorde kollektion­en Vera Novis tänkte vi utmana oss, vi frågade oss själva: ”Går det att tillverka i Sverige?”. Vi var tidiga med att nischa oss, det var viktigt att visa att det är möjligt, samtidigt som många stora företag flyttar sin produktion utomlands. Däremot håller vi inte på det stenhårt, det går inte att vara dumdristig, är det någon del som inte går att tillverka i Sverige så gör vi den utomlands.

 ??  ?? Gör succé på julbordet med dessa söta bakelser i form av ugglor med vanilj- och kolasmak. När julstresse­n är som störst är det skönt att fuska lite med desserten. Kommer från Picard.
Gör succé på julbordet med dessa söta bakelser i form av ugglor med vanilj- och kolasmak. När julstresse­n är som störst är det skönt att fuska lite med desserten. Kommer från Picard.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden