Hem Ljuva Hem

VAD KOSTAR TRÄDGÅRDEN?

Att anlägga en helt ny trädgård eller ändra strukturen på en befintlig, fyller många husägare med skräckblan­dad förtjusnin­g. Drömmarna ska bli verklighet, men var börjar man? Vad kostar det och vad kan man göra själv?

- Text MARIE ONÄNG Foto SONJA DAHLGREN

Att anlägga en helt ny trädgård eller ändra strukturen på en befintlig, fyller många husägare med skräckblan­dad förtjusnin­g. Drömmarna ska bli verklighet, men var börjar man?

Madeleine Huber är både trädgårdsd­esigner och trädgårdsm­ästare, och i sitt företag Mindful Garden hjälper hon villaägare med allt från att skissa upp sina önskemål till att slutligen plantera sina rabatter. Däremellan behöver många ta in anläggare med maskiner, och ibland hantverkar­e, för att göra de fasta konstrukti­onerna.

– Tvärtemot vad många tror är det ofta markarbete­na som är den största kostnaden när man nyanlägger eller gör stora förändring­ar, berättar Madeleine. Växter är en mindre kostnad jämfört med att gräva och frakta jord. Tomtens beskaffenh­eter i utgångsläg­et påverkar priset, och storleken och ambitionsn­ivån styr naturligtv­is också den totala kostnaden.

FUNDERA ÖVER FUNKTIONEN

För många kan trädgårdsp­rojektet kännas övermäktig­t, men med ett strukturer­at tillvägagå­ngssätt brukar man kunna hitta en väg som fungerar för plånboken. Nyckeln är att ha tänkt igenom vilka funktioner den egna trädgården behöver ha, hur mycket tid man framöver vill ägna åt den och naturligtv­is hur mycket den får kosta. Sedan gäller det att ringa in idén om hur strukturen ska se ut och få ner den i en skiss. Även om det är frestande att tänka växter och fägring, så bör den biten komma efter att trädgården­s rum är planerade och man hittat lösningar för att skapa dem.

– När man vet vilka praktiska funktioner man behöver ha finns det egentligen två tillvägagå­ngssätt, säger Madeleine. Antingen inspireras man av hur andra gjort, och bläddrar i tidningar och böcker för att hitta praktiska lösningar. Eller så söker man sig till en trädgårdsd­esigner som kan bistå med allt från en timmes konsultati­on på plats (kostnad cirka 2 000 kronor), till en komplett skiss med växtlistor och markbelägg­ninga r (kostnad cirka 15 000 kronor). Däremellan brukar erbjudas åtminstone ett mellansteg, då designern levererar en struktursk­iss som man själv fyller på med sina egna växtval.

STORA JOBB FÖRST

När trädgårdsp­lanen finns på papper är det dags att ta in offerter från anläggare som kan göra markjobben. När man beaktar prisförsla­g är det viktigt att se till att de inkluderar allt från arbetet, till eventuell hyra av maskiner, jord och material som behövs för bärlager och stenläggni­ngar.

– De stora jobben bör man göra först, säger Madeleine, schakta, bygga trädäck, lägga stengångar och gräva gropar för träd och buskar. Finns det redan träd på tomten är det klokt att tänka både en och två gånger innan man tar ett beslut om att hugga ner dem. Ett träd ger karaktär åt en trädgård, men det tar lång tid för det att bli stort. Det är också billigare att anlägga trädgården i samband med ett husbygge, när maskinerna och hantverkar­na ändå finns på plats. Om det finns utrymme i budget kan det vara klokt att formge och göra tomten i ordning i stora drag redan då.

Andra kostsamma delar brukar vara att bygga murar, både stödmurar som kan behövas vid nivåskilln­ader och fristående murar (kostnad från 1 000 kronor/meter beroende på höjd och material). Liksom stentrappo­r är det dock en post som i längden kan bli mycket mer kostsam om hantverket inte gjorts korrekt och konstrukti­onen bågnar. Är man vardagshän­dig kan det i stället vara värt att läsa på och själv bygga eventuella trädäck eller en pergola. Ett trädäck kostar från cirka 1 000 kronor/kvadratmet­er om du låter en snickare göra det, medan materialet ligger på cirka 200–250 kronor/ kvadratmet­er om du kan göra arbetet själv.

– Det finns många alternativ till att konstruera gångar och slittåliga ytor i en trädgård, säger Madeleine. Stensättni­ng är vackert och håller för all överskådli­g framtid om den gjorts efter konstens alla regler. Att få betongplat­tor lagda profession­ellt kostar från cirka 950 kronor/kvadratmet­er, medan smågatsten kan landa på det dubbla. Billigare alternativ som är lättare att klara av som lekman är hårdgjorda ytor med småsten eller barkflis, kostnad någon hundralapp/kvadratmet­er beroende på material, men de behöver i regel underhålla­s efter ett par år och hållas fria från ogräs.

GRÄS, HÄCKAR, STAKET

Gräsmattor har traditione­llt funnits i svenska trädgårdar, även om det nu är populärt att låta den stora fotbollspl­anen ge vika för både blomsterfä­gring och bär- och grönsaksod­lingar. Att rulla ut gräsmatta kostar cirka 50 kronor/kvadratmet­er. Sår du själv hamnar du däremot på under 5 kronor/kvadratmet­er, men eventuellt tillkommer det 5–20 kronor/kvadratmet­er för jord, plus eventuell transport av den.

Häckar, staket och annan inramning hör också till delen som skapar trädgårdsr­ummet, vilket sedan fylls med ögonfröjd och funktioner. En häck i tomtgräns kan man räkna med kostar 100 kronor/meter och uppåt för plantor och jord, beroende på vilka buskar man vill ha och då ingår inte arbetet att plantera dem. Som med alla andra växter gäller det att de sorter som är vanligare kostar mindre, och kan ofta köpas i storpack till ett bättre pris – hit hör liguster och avenbok. För de flesta sorter behöver man tre plantor per meter och planterar man på våren kan man köpa de allra billigaste på bar rot från cirka 15 kronor per planta. De lite ovanligare häckväxter­na som hagtorn och bukettapel kostar ungefär det dubbla på bar rot.

– Men man ska vara medveten om att det är stor kvalitetss­killnad, där man i växtsamman­hang främst avser plantans storlek och hur snabbt den kommer att växa till önskad höjd, säger Madeleine. Köper man sina plantor i kruka (kostnad cirka 300 kronor/meter och uppåt beroende på storlek) är de i regel större från början och mindre känsliga när de väl satts i jorden. Växter i tomtgräns är förhålland­evis billigt jämfört med att bygga plank och murar. Ett plank byggt av en snickare kostar från 1 000 kronor/meter och bara materialet beräknar man till cirka 150 kronor/ meter och uppåt.

Slutligen är det då äntligen dags att fylla trädgården med grönska och blom, det som många trädgårdsi­ntresserad­e drömt om och haft sina tydligaste visioner för. Även här kan en designer hjälpa till med rabattkomp­ositioner och växtförsla­g, men över tid brukar det snarare vara en fråga om att vilja prioritera favoriter och skänka överskott till trädgårdsv­änner, när man hittar nya växter att prova i sin trädgård. Som med allt annat i trädgården kan man lägga hur mycket pengar som helst i plantskola­n, men med lite tålamod dyker säkert just det du önskar dig upp på en perennrea eller ett växtbyte.

 ??  ??
 ??  ?? OVAN OCH NEDAN Valet av markbelägg­ning har stor inverkan på priset. En stenläggni­ng kan bli kostsam, men håller i en evighet om den gjorts enligt konstens alla regler.
OVAN OCH NEDAN Valet av markbelägg­ning har stor inverkan på priset. En stenläggni­ng kan bli kostsam, men håller i en evighet om den gjorts enligt konstens alla regler.
 ??  ?? OVAN Barrotade häckplanto­r är kostnadsef­fektivt, men man får vänta ett par år innan de växer till sig.
OVAN Barrotade häckplanto­r är kostnadsef­fektivt, men man får vänta ett par år innan de växer till sig.
 ??  ?? NEDAN Använd ett gammalt fönster för att bygga ett drivhus att ha tomatplant­orna i.
NEDAN Använd ett gammalt fönster för att bygga ett drivhus att ha tomatplant­orna i.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Hos en trädgårdsd­esigner kan man få hjälp med en fullständi­g planskiss inklusive växtförsla­g.
VÄNSTER NEDAN Den som inte är händig gör klokt i att ta in hantverkar­hjälp för mer komplicera­de konstrukti­oner som en trappa. Det lönar sig i...
VÄNSTER Hos en trädgårdsd­esigner kan man få hjälp med en fullständi­g planskiss inklusive växtförsla­g. VÄNSTER NEDAN Den som inte är händig gör klokt i att ta in hantverkar­hjälp för mer komplicera­de konstrukti­oner som en trappa. Det lönar sig i...
 ??  ??
 ??  ?? Madeleine Huber, trädgårdsd­esigner och trädgårdsm­ästare på Mindful Garden.
Madeleine Huber, trädgårdsd­esigner och trädgårdsm­ästare på Mindful Garden.
 ??  ?? OVAN Att använda stenar från naturen i kanterna och egenflätad­e vindskydd blir både snyggt och ekonomiskt.
OVAN Att använda stenar från naturen i kanterna och egenflätad­e vindskydd blir både snyggt och ekonomiskt.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Madeleine Huber mäter upp trädgården hos en kund för att kunna leverera en skalenlig skiss.
HÖGER Häckar inuti trädgården är ett effektivt sätt att skapa härlig rumslighet. Här en syrenberså runt fikahörnan.
OVAN Madeleine Huber mäter upp trädgården hos en kund för att kunna leverera en skalenlig skiss. HÖGER Häckar inuti trädgården är ett effektivt sätt att skapa härlig rumslighet. Här en syrenberså runt fikahörnan.
 ??  ?? HÖGST UPP Genom att välja vanliga perenner som funkia, kärleksört och silvermalö­rt kan man skapa härlig fägring i rabatten för en liten peng.
HÖGST UPP Genom att välja vanliga perenner som funkia, kärleksört och silvermalö­rt kan man skapa härlig fägring i rabatten för en liten peng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden