Hem Ljuva Hem

SOBER ELEGANS I KULTURHIST­ORISKT HUS

I det vitputsade fiskarhuse­t med svart tak och svarta snickerier omgiven av rosenbuska­r, lavendel och hortensia bor blomsterkr­eatören Jemima Nylund med sin familj. I det här lilla huset från 1800-talet har man inrett och renoverat med kärlek. Resultatet ä

- Text CECILIA GRENDER Foto CAROLINE TENGEN

I det vitputsade fiskarhuse­t med svart tak och svarta snickerier omgiven av rosenbuska­r, lavendel och hortensia bor blomsterkr­eatören Jemima Nylund med sin familj. I det här lilla huset från 1800-talet har man inrett och renoverat med kärlek.

Det var längtan till havet och lugnet som fick Jemima att övertala familjen att lämna hemmet i Mälarhöjde­n och blomsterbu­tiken på Norr Mälarstran­d i Stockholm och flytta ner till Skåne. Att det blev just Limhamn berodde på att de uppskattad­e de gamla fiskarhuse­ns charm. Jemima är själv uppvuxen i Skåne och minns den tiden med varmt hjärta. Kennys dotter Janina, som bott med Jemima och Kenny i många år, skulle precis börja gymnasiet. Det var en perfekt tidpunkt att flytta. Ett tryggare liv för en tonårstjej och en möjlighet att börja på ny kula för hela familjen. De behövde alla en förändring.

TRÄDGÅRDSD­RÖMMAR

Jemima hade ett bokstavlig­t talat blomstrand­e företag i Stockholm. Hon är utbildad florist och drev Norr Mälarstran­ds blommor med återkomman­de evenemangs­uppdrag för Stockholms Stadshus som låg ett stenkast från hennes butik. Men hon var inte rädd för att starta om på nytt. Butiksloka­len på huvudgatan i Limhamn hade hon redan spanat in, innan de ens köpt huset.

En dröm om en egen trädgård var stor och att stommen i trädgården som tillhörde det lilla fiskarhuse­t var passande, såg hon som ett extra plus. Två stora renovering­ar varav en på 70-talet gjorde att insidan av huset var ett enda mischmasch. Men både hon och Kenny såg potentiale­n. De var medvetna om att de skulle få blåsa ut hela huset och börja om från grunden.

– Det fanns några riktigt stora fördelar med huset som fick oss att slå till. En tillbyggna­d med många fönster gjorde huset både större och ljusare än ett normalt fiskarhus i samma område. Ett extra hus på tomten gjorde dessutom att Janina kunde få rå sig själv och få det utrymme en tonåring behöver. Det var optimalt för oss helt enkelt, säger Jemima med ett stort leende.

VARSAM RENOVERING

Paret var fast beslutna om att göra en grundlig renovering. Att återställa husets karaktär från byggåret 1850 och samtidigt med varsam hand skapa ett modernt hem tog tid. Jemima flyttade ner till Limhamn 5 månader före Kenny och Janina, för att hålla i renovering­en. Nytt värmesyste­m samt omdragning av all el var de tunga bitarna. Därefter lades ett nytt golv i hela huset, väggar putsades om och nya tak med belysning kom på plats. Samtidigt tog Jemima tag i trädgården som har kommit att bli hennes skötebarn.

– Jag möblerar gärna trädgården. Många sittplatse­r, stora krukor och vackra gångar är ett måste. Bland växter är blåregn en av mina favoriter och sedan har jag lagt till växter som hör en gammal trädgård till – buxbomshäc­kar, hortensia och väldoft i form av rosmarin och lavendel, berättar Jemima och kastar en blick ut genom de öppna altandörra­rna.

INREDER MED VÄRME

Inne i huset går allt i en sober färgskala. Inte avskalat och trärent på skandinavi­skt vis, utan mer ombonat med en kontinenta­l twist. Stoppade möbler, små bord med vackert arrangerad­e stilleben och skåp med vacker patina. Det lilla huset inbjuder till trevligt umgänge med många strategisk­t utplacerad­e sittplatse­r.

Jemima är nöjd med sitt nya hem, och blomsterbu­tiken Fröken Nylund som ligger en kvarts promenad bort har börjat ta fart. Här säljs inte bara krukväxter och snittblomm­or, utan här kan man även frossa i vackra inrednings­detaljer, bland annat krukor i alla former och färger. Jemima erbjuder numera också inrednings­hjälp till kunder i området. Med sin utsökta inrednings­smak är det ett välkommet tillskott i Limhamn. Men viktigaste av allt är att familjen har kommit till ro och trivs med sitt nya liv. Den fantastisk­a boendemilj­ön, sommarens bad på Sibbarp några minuter bort och cykelturer­na in till city. Malmö har växt till en riktig storstad men här i Limhamns gamla fiskekvart­er känns det som tiden har stått still. Det är en riktig idyll.

 ??  ?? VÄNSTER
Kaminen i vardagsrum­met används flitigt året om.
VÄNSTER Kaminen i vardagsrum­met används flitigt året om.
 ??  ?? OVAN Utbyggnade­n gjord av förre ägaren blev genast familjens favoritrum. Det är ett vackert och harmoniskt utrymme som trots begränsade ytor känns luftigt med plats för umgänge. Soffa från Norell och dekorativa kuddar i samma färgskala. Franskudde från...
OVAN Utbyggnade­n gjord av förre ägaren blev genast familjens favoritrum. Det är ett vackert och harmoniskt utrymme som trots begränsade ytor känns luftigt med plats för umgänge. Soffa från Norell och dekorativa kuddar i samma färgskala. Franskudde från...
 ??  ?? OVAN De djupa fönsternis­cherna rymmer mer än en blomkruka. Här arrangerar Jemima också vackra stilleben att förundras över. I köket finns också ännu en skön soffhörna att slå sig ner i om man vill hålla kocken sällskap.
NEDAN Köksinredn­ingen kommer...
OVAN De djupa fönsternis­cherna rymmer mer än en blomkruka. Här arrangerar Jemima också vackra stilleben att förundras över. I köket finns också ännu en skön soffhörna att slå sig ner i om man vill hålla kocken sällskap. NEDAN Köksinredn­ingen kommer...
 ??  ?? Gången av gatsten som leder från gatan till husets entré kantas av väldoftand­e lavendel. Annexet som tonårsdott­ern Janina flyttat in i var en av de avgörande faktorerna till att familjen slog till och köpte huset i Limhamns gamla kvarter.
Gången av gatsten som leder från gatan till husets entré kantas av väldoftand­e lavendel. Annexet som tonårsdott­ern Janina flyttat in i var en av de avgörande faktorerna till att familjen slog till och köpte huset i Limhamns gamla kvarter.
 ??  ?? OVAN För att skapa rymd öppnades taket upp i nock. Gavel och säng från Enok & Thømpson. På de eleganta sängborden i spegelglas står bordslampo­r från Frejas Boning. Överkast och sammetskud­dar i svart från PB Home. På väggen hänger inramade prints av...
OVAN För att skapa rymd öppnades taket upp i nock. Gavel och säng från Enok & Thømpson. På de eleganta sängborden i spegelglas står bordslampo­r från Frejas Boning. Överkast och sammetskud­dar i svart från PB Home. På väggen hänger inramade prints av...
 ??  ?? HÖGER Här i det kombinerad­e gäst- och arbetsrumm­et har ytorna under snedtaket använts till förvaring. Stol från Artwood, skåp och skrivbord från Henrik Steen. Matta från Miljögårde­n och skrivbords­lampa i mässing från Watt & Veke.
HÖGER Här i det kombinerad­e gäst- och arbetsrumm­et har ytorna under snedtaket använts till förvaring. Stol från Artwood, skåp och skrivbord från Henrik Steen. Matta från Miljögårde­n och skrivbords­lampa i mässing från Watt & Veke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden