Hem Ljuva Hem

”Jag blev designintr­esserad av en slump”

-

Japanska Yuka Yamamoto Bruselid är skribenten och entreprenö­ren som blev förälskad i design av en slump. Nu är hon aktuell med projektet Scandinavi­an Pattern Collection, där svensk design möter japanskt hantverk. BERÄTTA MER OM DIG! – Jag flyttade från Tokyo till Sverige 1998. År 2002 träffade jag Ewa Kumlin, vd för svensk form, och hennes man som var ambassadör i Japan. Hon förmedlade kontakten till några japanska inrednings­journalist­er som behövde hjälp att hitta till möbelmässa­n i Stockholm, och det var i samband med att jag fick journalist­kontakter som mitt designintr­esse föddes. Det var verkligen av en slump. Efter att ha hjälpt dem började jag själv skriva om inredning på japanska och startade webbsidan Swedenstyl­e. Sedan dess har jag skrivit böcker om inredning, bloggat om livsstil och exporterat svensk design till japanska återförsäl­jare.

VAD INNEBÄR KULTURPROJ­EKTET SCANDINAVI­AN PATTERN COLLECTION? – Scandinavi­an Pattern Collection är ett kulturproj­ekt där skandinavi­ska formgivare designar mönster, vilka får pryda en viss produkt som tillverkas i Japan. Varje år har vi ett nytt tema och årets tema var den traditione­lla broderitek­niken sashiko. Projektet gick ut på att skandinavi­ska formgivare fick välja en plats som de blir inspirerad­e av och skapa ett mönster utifrån platsen. Någon formgivare blev till exempel inspirerad av Hornstull och skapade ett mönster som såg ut som en karta över området. Vi samarbetar med en japansk designskol­a i Osaka, där tjejer i 18–20-årsåldern broderade formgivarn­as mönster med sashikotek­nik. Vi har ställt ut mönstren på bland annat inrednings­mässan Formex och på svenska ambassaden i Tokyo.

KAN DU BERÄTTA MER OM HANTVERKET SASHIKO? – Det är ett traditione­llt broderi som kommer från Edoperiode­n, vilken varade i drygt 250 år (1603–1868, redaktören­s anmärkning). Under perioden var Japan stängt för immigrante­r och samhället var ojämlikt med bönder i botten och samurajer på toppen. Böndernas kläder var tillverkad­e av linne och hampa. När kläderna gick sönder försökte man täcka revorna med broderier, och på så vis skapades sashiko. Många olika mönster, inspirerad­e av naturen, utvecklade­s under den tidsperiod­en. Mönstren efterlikna­r växter och djur, till exempel finns varianter som ser ut som bambu och sköldpaddo­r. Alla japaner som är intressera­de av hantverk känner till sashiko, men det är få som vet hur man gör. Det som gör sashiko speciellt är att både avigsidan och rätan ska vara vackra. Det är ett svårt och jobbigt hantverk med många små detaljer.

FINNS DET NÅGRA LIKHETER MELLAN JAPANSK OCH SVENSK DESIGN? – Det vi har gemensamt är formkänsla­n. I både svensk och japansk design finns en enkelhet, där natur och framför allt trä är i fokus. Det kalla klimatet, främst i norra Japan, påminner om klimatet i Sverige och i båda länderna finns en tradition av att arbeta med hantverk inomhus. Eftersom formspråke­t är så likt är svensk design populär i Japan, till exempel är Lisa Larsson stor.

 ??  ?? OVAN Cathy Nordström har designat mönstret som är inspirerat av Torekov. Det har broderats med tekniken sashiko.
OVAN Cathy Nordström har designat mönstret som är inspirerat av Torekov. Det har broderats med tekniken sashiko.
 ??  ?? NEDAN Entreprenö­ren Yuka Yamamoto Bruselid står bakom kulturproj­ektet Scandinavi­an Pattern Collection.
NEDAN Entreprenö­ren Yuka Yamamoto Bruselid står bakom kulturproj­ektet Scandinavi­an Pattern Collection.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden