Hem Ljuva Hem

KREATIV FÄRGG LÄDJE

Mitt i centrala Köpenhamn, i en lägenhet full av färg, bor Annette Sohn och hennes dotter Oline. Exotiska detaljer möter skandinavi­ska vintagefyn­d och spännande mönster, allt blandat i djärva kombinatio­ner. Ett hem som känns både inspireran­de och lekfullt

- Text SUSANN LARSS ON Foto PETER ERLANDSS ON

Mitt i centrala Köpenhamn, i en lägenhet full av färg, bor Annette Sohn och hennes dotter Oline. Exotiska detaljer möter skandinavi­ska vintagefyn­d och spännande mönster, allt blandat i djärva kombinatio­ner. Ett hem som känns både inspireran­de och lekfullt.

Redan vid dörren till lägenheten mitt i centrala Köpenhamn väcks nyfikenhet­en. Där står det ”Velkommen till det lille palads” i klara glada färger. – Jag älskar färger, jag blir glad av att ha mycket färg, mönster, växter och blommor runt omkring mig, berättar Annette Sohn.

Det är tre år sedan Annette och hennes yngsta dotter Oline flyttade hit. Annettes tvillingsö­ner Magnus och Mikkel hade då precis flyttat hemifrån. Tidigare bodde de i ett radhus en bit utanför stan.

– Hela lägenheten gick i bruna och beige toner när vi flyttade in, det var snyggt och prydligt men lite gammaldags. Inte mycket hade ändrats de senaste åren. Jag ändrade allt.

Inredninge­n innehåller en skön blandning av asiatiskt, modernt, retro och vintage.

– Jag gillar att blanda det skandinavi­ska med saker och ting från andra kulturer eller tidsepoker, säger Annette.

Möblerna är en mix av moderna Ikeamöbler och loppisfynd.

– Jag gillar gamla möbler och fixar hellre till något gammalt än köper nytt. Det är kul att leta upp udda och roliga detaljer, det är synd när gamla möbler bara slängs. Jag tycker om tanken, att det är något som jag kan återanvänd­a. Det är också ofta jag går för att slänga något och kommer tillbaka upp med ett fynd jag hittat i soprummet. Senast i går hittade jag två snygga krukor.

TAR FENG SHUI TILL HJÄLP

Fynden hittar Annette annars oftast i second hand-butiker, på loppmarkna­der och genom olika facebook-grupper som hon är med i. Hon köper även sina kläder i olika vintagebut­iker eller på nätet. Den gemensamma nämnaren är färg.

– Jag tycker om färg, men det måste finnas en balans och en röd tråd i ett hem. Jag använder gärna idéerna om feng shui som hjälp när jag inreder. Viktigast är att jag känner mig hemma och trivs, det ska vara behagligt att bo här.

Skrivborde­t i sovrummet är en av Annettes favoritpla­tser och här sitter hon ofta och tecknar och skriver.

– Enligt feng shui ska man ju inte placera ett skrivbord framför fönstret, men jag älskar att sitta här och se ut på blommorna på balkongen och hustaken på andra sidan gården.

Annette som till yrket är pedagog på en förskola med barn i åldrarna 3– 6 år, har precis skrivit en barnbok.

– Det är en dröm jag haft länge och den kommer översatt från danska att heta ”Det förtrollad­e rummet”.

Annette har också gjort några modelljobb för en dansk agentur som heter Basic Cph.

– Jag har blivit fotografer­ad för olika modebilder, medverkat i modeshower och även varit med i reklamfilm­er som exempelvis i en film för Lancôme.

Som de flesta andra har hon några saker hon sällan kan motstå.

– Ofta faller jag för snygga tavelramar men jag tycker också om fina förpacknin­gar, som exempelvis tepaketen jag har i köket. Jag gillar lite roliga saker.

Många av möblerna kommer från den egna familjen och några har hängt med väldigt länge.

– Skåpet i sovrummet köpte jag för min första skatteåter­bäring när jag var 23 år och sen har det hängt med i alla mina hem. Det har blivit ommålat flera gånger, från svart till grönt till rosa och nu är det vitt.

HEMMET GÖR ANNETTE GLAD

Här ändras det om hela tiden, men Annette slänger aldrig någonting utan gör om eller skänker hellre till Röda Korset eller liknande organisati­oner.

Lägenheten som bara är 72 kvadratmet­er har färg i varje vrå.

– Jag blir så glad när jag vaknar på morgonen och ligger kvar i sängen och ser ut i hallen. Det ser så fint ut, här finns många detaljer som jag tycker om. I köket har jag mina barns gamla teckningar på väggen och det är så roligt att se på dem när jag sitter och äter frukost på morgnarna.

Några av favoritbut­ikerna i Köpenhamn är Søstrene Grene på Ströget, Girlie Hurly på Istedgade, Notre Dame på NØrregade, Kira-Cph i Nyhavn, Butik K9 i Valby och så Torvehalla­rna där hon köper sina blommor. Det finns också en indisk butik i Helsingör som heter Østens Perle som hon gärna besöker.

Hon besöker också flera trevliga loppmarkna­der där det går att fynda.

– De bästa är Loppemarke­d på Carlsberg, Loppemarke­d i Rundetårn och Loppetorv på Fredriksbe­rg.

I den här lägenheten vill Annette bo länge.

– Jag älskar min ljusa lägenhet och kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Jag gillar Köpenhamn och det här är en lugn och trevlig stadsdel där det finns många trevliga fik, butiker och ett musikliv. Det är härligt att bara kunna hoppa på cykeln och åka runt i Köpenhamn eller sitta på ett kafé och bara titta på människor.

 ??  ?? NEDAN
Burken med färgpennor kommer från Grønlykke. Penslarna står i en tom olivburk. Den lilla träskålen är ett loppisfynd där det nu ligger vackra band, knappar, lim och sax, sådant som kan vara bra att ha till hands.
NEDAN Burken med färgpennor kommer från Grønlykke. Penslarna står i en tom olivburk. Den lilla träskålen är ett loppisfynd där det nu ligger vackra band, knappar, lim och sax, sådant som kan vara bra att ha till hands.
 ??  ?? OVAN Annettes säng är bäddad med ett överkast som hennes mamma virkat. Kuddarna kommer från Butik K9, Netto, Kira- Cph, Maduro och Ikea. Den runda kudden kommer från Pip Studio.
OVAN Annettes säng är bäddad med ett överkast som hennes mamma virkat. Kuddarna kommer från Butik K9, Netto, Kira- Cph, Maduro och Ikea. Den runda kudden kommer från Pip Studio.
 ??  ??
 ??  ?? NEDAN HÖGER Köket har en nisch som precis rymmer en sittplats. Här står ett gammalt sybord som Annette hittat på loppis, precis lagom för två personer att äta vid. De chockrosa pallarna kommer från Butik K9. Lila tapet från Retro Villa, Annette har...
NEDAN HÖGER Köket har en nisch som precis rymmer en sittplats. Här står ett gammalt sybord som Annette hittat på loppis, precis lagom för två personer att äta vid. De chockrosa pallarna kommer från Butik K9. Lila tapet från Retro Villa, Annette har...
 ??  ?? VÄNSTER I dottern Olines rum är väggarna prydda med hennes egna bilder och olika festliga saker hon samlat på. Askar från Noa Noa. Sängen är bäddad med ett täcke som Annettes mamma virkat och den runda gröna kudden har Oline sytt själv. De andra...
VÄNSTER I dottern Olines rum är väggarna prydda med hennes egna bilder och olika festliga saker hon samlat på. Askar från Noa Noa. Sängen är bäddad med ett täcke som Annettes mamma virkat och den runda gröna kudden har Oline sytt själv. De andra...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden