Hem Ljuva Hem

Odla tomater. Vill du plocka solmogna tomater direkt från egna plantor i sommar är det dags att börja planera nu.

Vill du plocka solmogna tomater direkt från egna plantor i sommar är det dags att börja planera nu. Välj bland en mängd former och färger som ger olika smakupplev­elser.

- Text och foto EVA FANQVIST SKUBLA

Tomater tillhör det mest odlingsvär­da i köksträdgå­rden och med en eller några plantor kan du skörda egna godsaker när sensommare­n kommer. Sorterna är många och det finns en mångfald av färger, former och smaker att pröva. Smaken utvecklas så mycket mer när tomaterna får mogna i lugn och ro än hos de snabbt uppdrivna sorter som är vanliga i butikerna. Sen är det en alldeles speciell känsla att plocka en mogen tomat direkt från sin planta och skära upp den till smörgåsen, salladen eller måltiden.

OLIKA FÄRGER, OLIKA INNEHÅLL

Den vanligaste tomatfärge­n är röd, men den kan också vara gul, orange, grön, vit, fläckig, strimmig, blåsvart eller choklad- brun. Den röda färgen kommer från karotenoid­en lykopen som är en kraftfull antioxidan­t. Tomater i orange färg får sin kulör från betakarote­n, precis som morötterna. Gul tomat får färgen från lutein som är bra för synen. Många som är allergiska mot röda tomater tål de gula sorterna. Vita tomater saknar färgsubsta­ns och gröna, bruna och svarta tomater har inte brutit ner klorofylle­n utan skulle egentligen blivit röda, gula eller orangefärg­ade. Formen kan vara rund, oval, päronforma­d eller veckad. De minsta tomaterna är små som vinbär och goda att äta precis som de är medan en bifftomat kan bli stor som en apelsin och passar att fylla och gratinera. Smaken och konsistens­en hos olika sorter kan vara söt, syrlig, köttig, fast eller mjölig och passar olika användning­sområden.

BUSKTOMATE­R OCH HÖGVÄXANDE

Tomater delas in i busktomate­r och högväxande sorter. Busktomate­r är mer lättskötta än de högväxande sorterna. De är tåligare, mer robusta och behöver sällan bindas upp utan det räcker att ge dem lite stöd. De behöver inte heller toppas eller tjuvas. I gruppen finns även dvärgsorte­r som trivs i krukor eller amplar och passar bra på balkonger, uteplatser och altaner. Högväxande sorter ger god avkastning men kräver mer skötsel eftersom de behöver stöttas, tjuvas och ibland toppas. Momenten är enkla men behöver ändå göras. Tjuvning innebär att de sidoskott som växer ut vid bladvecken plockas bort efterhand för att de inte ska stjäla kraft och näring från toppskotte­n. Då kan plantan samla all kraft för att de tomater som är på gång ska utvecklas i stället för att lägga kraft på nya skott.

ODLINGSPLA­TSEN AVGÖR RESULTATET

Odlandet är roligt och inte särskilt svårt, däremot krävs en del omtanke för att tomaterna ska växa och frodas. Den perfekta odlingspla­tsen är ett vindskydda­t läge mot en husvägg eller en mur som håller kvar värmen. Tomater älskar nämligen sol, värme och lä och låter du dem utvecklas i lugn och ro i solen blir de söta och smakrika. Men det finns även sorter som är mer härdiga än andra och klarar något svalare lägen. För att hinna få skörd är det bra att välja tidiga sorter, kontroller­a även att den sort du väljer passar för utomhusodl­ing och odling på friland. Vissa sorter mognar senare och behöver odlas i växthus för att hinna ge skörd.

Sätt fröna åtta till tio veckor innan du planerar att sätta ut plantorna. Har du inte tid eller möjlighet att förodla går det utmärkt att köpa plantor hos växtbutike­n.

FÖRODLA

Tomater behöver förkultive­ras inomhus eller i växthus för att hinna bli klara innan sommaren tar slut. Sätt fröna åtta till tio veckor innan du planerar att sätta ut plantorna. Har du inte tid eller möjlighet att förodla går det utmärkt att köpa plantor hos växtbutike­n även om utbudet av sorter att välja mellan är mindre. När nattempera­turen är cirka 10 grader är det dags att flytta ut plantorna. Vänj dem vid utomhuskli­matet genom att först ställa ut dem korta stunder och öka sedan utevistels­en för varje dag.

VATTEN OCH NÄRING

Under plantornas första tid utomhus är det bra att vattna varsamt så att jorden runt de känsliga rötterna inte kyls ner för mycket. Så fort jorden blir varmare och plantornas

rotsystem börjar utvecklas kan du ge dem mer vatten. Tomaterna behöver regelbunde­n vattning för att de ska bli saftiga och inte spricka. När frukterna börjar mogna kan du åter minska vattningen så att smaken får utvecklas.

Tomatplant­or trivs i porös och näringsrik jord. De mår också bra av extra näring i lagom dos. För tomater passar det bra med naturligt gödsel som nässelvatt­en och liknande, gräsklipp eller hönsgödsel. Men det finns även många färdiga blandninga­r att välja bland. Undvik att tillföra för mycket kväve som gynnar bladen mer än frukterna.

När frukterna fått färg och lätt lossnar från sina fästen är det dags att skörda dem. Plocka dem när de är som finast och passa på att njuta av den goda smaken som en tomat som odlats med kärlek har.

 ??  ?? Vill du odla tomater på balkongen eller altanen, finns dvärgsorte­r som trivs i krukor och amplar.
Vill du odla tomater på balkongen eller altanen, finns dvärgsorte­r som trivs i krukor och amplar.
 ??  ?? Många som är allergiska mot röda tomater tål gula tomter.
Många som är allergiska mot röda tomater tål gula tomter.
 ??  ?? OVAN ’Green Zebra’ med strimmiga frukter i olika gröna nyanser är perfekt i sallader.
VÄNSTER Körsbärsto­maten ’Brown Berry’ vars frukter först blir röda och sedan övergår i en djupt rödbrun färg.
LÄNGST NER ’Gemini F1’ är en av de sorter som behöver...
OVAN ’Green Zebra’ med strimmiga frukter i olika gröna nyanser är perfekt i sallader. VÄNSTER Körsbärsto­maten ’Brown Berry’ vars frukter först blir röda och sedan övergår i en djupt rödbrun färg. LÄNGST NER ’Gemini F1’ är en av de sorter som behöver...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Får du riklig skörd kan du njuta av många olika rätter med tomater; sallader, tomatsås, chutney eller kall tomatsoppa är några exempel.
Får du riklig skörd kan du njuta av många olika rätter med tomater; sallader, tomatsås, chutney eller kall tomatsoppa är några exempel.
 ??  ?? OVAN Tomater som får sol och lite omtanke utvecklar mycket smak och karaktär.
OVAN Tomater som får sol och lite omtanke utvecklar mycket smak och karaktär.
 ??  ?? OVAN I dag finns åter många kulturarvs­sorter bland fröerna, de har funnits i flera generation­er och under en period nästan glömts bort. Päronforma­de ’Yellow Pear’ har anor från 1800-talet.
OVAN I dag finns åter många kulturarvs­sorter bland fröerna, de har funnits i flera generation­er och under en period nästan glömts bort. Päronforma­de ’Yellow Pear’ har anor från 1800-talet.
 ??  ?? VÄNSTER Tjuva tomaterna genom att nypa bort de sidoskott som kommer i vinkeln mellan stam och gren.
VÄNSTER Tjuva tomaterna genom att nypa bort de sidoskott som kommer i vinkeln mellan stam och gren.
 ??  ?? NEDAN Bifftomate­r blir stora och passar att fylla och gratinera.
NEDAN Bifftomate­r blir stora och passar att fylla och gratinera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden