Hem Ljuva Hem

Försäkring vid husbygge

-

FRÅGA

Jag ska bygga ett nytt hus och jag har anlitat en entreprenö­r som gör det mesta av jobbet. Vilka försäkring­ar behöver jag?

Johan

SVAR

När du låter en företagare bygga ett nytt småhus åt dig är det obligatori­skt att du skaffa retts åkallat färdigstäl­l andeskydd. Skyldighet­en att också skaffa en byggfels försäkring upphörde den 1 juni 2014. Är det ett fritidshus du låter bygga avgör byggnadsnä­mnden i kommunen om du måste ha ett färdigstäl­landeskydd och du måste alltid själv begära att nämnden ska pröva frågan.

Ett färdigstäl­l andeskydd ska täcka kostnadern­a f ö rattslutfö­ra arbetet om entreprenö­ren exempelvis går i konkurs. Skyddet kan antingen vara utformat som en försäkring eller en bankgarant­i. En byggfels försäkring ge rett försäkring­sskydd förfel i entreprena­den i 10 år. Försäkring­en följer huset, så om du flyttar tar den nya ägaren över försäkring­sskyddet.

Som privatpers­on kan du i dag bara teckna färdigstäl­lande- och byggfels försäkring hos försäkring­sbolaget G ar-Bo AB. Byggbolag och småhustill­verkar eka näven teckna försäkring­arna via till exempel Söderberg & Partners, Nordic Guarantee och Brim. Eftersom det bara finns ett försäkring­sbolag som erbjuder skydden till privatpers­oner kan ett alternativ­vara att du skaffa rett färdigstäl­l andeskydd genomen bankgarant­i från din bank.

Så fort du skaffar en tomt eller påbörjar byggnation­en ska du också teckna en vanlig villa-eller fritids husförsäkr­ing förhuset. Det finns moment i försäkring­ens om är viktiga redan f rånbörjan såsom rättsskydd­et och ansvarssky­ddet. Se också till att du haren olycksfall­sförsäkrin­gs om täcker skador på dig själv. Entreprenö­ren ska självs e till att han eller hon försäkrar sina anställda.

Peter Stark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden