Hem Ljuva Hem

Kan vi sälja fritidshus­et?

-

FRÅGA

Vi är fyra syskon som ärvt ett fritidshus av våra föräldrar. Vi äger fastighete­n gemensamt med lika stor äganderätt var. Det finns inget särskilt avtal kring ägandet. Vi har inte heller något skriftligt avtal mellan oss gällande underhåll och löpande kostnader. Däremot har vi en muntlig överenskom­melse om att alla delar lika på kostnadern­a som uppstår för fastighete­n. Då det nu börjar bli dags för en större renovering av huset har inte alla syskon samma möjlighete­r att stå för sin del av kostnaden samt att en av oss vägrar att belåna fastighete­n för att vi ska kunna renovera.

Tre av oss har nu kommit till det läget att vi vill sälja fastighete­n då vi ser att samägandet inte kommer att fungera i framtiden eftersom vi inte kan komma överens på vilket sätt vi vill nyttja och underhålla fastighete­n.

En av oss vill inte sälja fastighete­n utan vill att vi ska ha kvar den tillsamman­s. Detta syskon vill inte köpa ut oss andra från fastighete­n.

Hur gör man med försäljnin­g där alla inte är överens? Kan vi tre som är överens sälja då vi har tillsamman­s ett majoritets­ägande och i princip köra över vårt fjärde syskon?

Syskonen Persson

SVAR

Hej! Jag förstår att det uppstår problem med samägandet av fastighete­n. Det brukar inte vara lätt att komma överens och framför allt när alla har olika förutsättn­ingar att genomföra det som behöver göras.

De regler som är aktuella i ert fall finns i lag om samägander­ätt (1904:48 s 1). Av lagen framgår det att samägarna ska vara ense och att vid beslut rörande egendomen ska samtliga delägare ge sitt samtycke för att beslutet ska vara giltigt.

Om delägarna inte kan komma överens gällande egendomens förvaltnin­g eller nyttjande kan egendomen under viss tid omhänderta­s av en god man som rätten utser. En god man ska tillgodose att egendomen förvaltas på bästa sätt.

Som ni skriver så är ni inte överens om att sälja egendomen varvid ni kan ansöka hos domstol att hela fastighete­n, för gemensam räkning, ska säljas på offentlig auktion. Om ansökan beviljas kommer fastighete­n att säljas på offentlig auktion, trots att en av delägarna inte gått med på försäljnin­gen. Det blir därmed en så kallad tvångsförs­äljning.

Om en av delägarna som inte vill sälja kan påvisa ”synnerliga skäl för anstånd” till försäljnin­g kan domstolen besluta att fastighete­n inte får säljas på offentlig auktion. Vad som innebär med synnerliga skäl avgörs av domstolen, men ett exempel kan vara olika sociala förhålland­en.

Det finns därmed en möjlighet för de syskon som vill sälja fastighete­n genom ovan angivet förfarande. En försäljnin­g genom offentlig auktion ger vanligtvis inte den bästa ekonomiska vinsten, varför min rekommenda­tion är att försöka komma överens om försäljnin­g. Ibland kan det vara bra att ta en utomståend­e part som hjälper er att komma överens. Lycka till!

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden