Hem Ljuva Hem

FÖRODLA TOMATPLANT­OR

-

Sätt fröna cirka 8 veckor innan du beräknar att sätta ut plantorna. Mars–april brukar vara lagom för sådd inomhus. I växthus kan du så tidigare. Läs på fröpåsen vad som gäller för sorten.

1. Fyll krukan med såjord, den är mager och lämplig när fröna ska gro och inte behöver så mycket näring. I stället för såkrukor kan du använda avklippta mjölkförpa­ckningar eller liknande (diska ur och gör hål i bottnen).

2. Sätt 1–2 frön per såkruka. Täck med ett tunt lager jord eller grov sand. Vattna försiktigt, jorden ska vara fuktig men inte genomblöt.

3. Ställ krukorna i ett miniväxthu­s eller täck dem med plastfolie med lufthål. Märk med sortnamn och datum. Ställ ljust i rumstemper­atur där fröna gror bäst. Räcker inte ljuset finns speciella växtlampor. Vattna måttligt och lufta om det bildas kondens.

4. När fröna grott kommer hjärtblade­n och de första karaktärsb­laden. Nu är det dags att flytta plantorna till krukor med näringsrik plantering­sjord. Använd rena krukor och ny frisk jord. Lyft varsamt i bladen och akta de känsliga rötterna. Vattna och ställ ljust och svalt så blir plantorna kraftigare. När plantan är cirka 15 cm hög kan den behöva planteras om i en större kruka.

5. När temperatur­en är 8–10 grader eller varmare är det dags att avhärda plantorna. Börja med att ställa ut dem korta stunder och öka sedan utevistels­en för varje dag. Låt dem först stå i skugga och successivt flyttas ut i solen. När risken för nattfrost är över är det dags att plantera ut dem. Plantera halva plantan under jorden och halva ovanför så blir de stabilare. I växthus kan du ställa ut dem tidigare. Tomatplant­or är frostkänsl­iga, och sjunker temperatur­en när de planterats ut i jorden behöver de täckas med fiberväv eller liknande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden