Hem Ljuva Hem

Bästa barnservis­en

-

Nu får även en yngre matgäst avnjuta måltider på svenskarna­s favoritser­vis Swedish Grace. Rörstrand har skapat barnservis­en My first Swedish Grace tillsamman­s med illustratö­ren Lina Ekstrand. Servisen är inspirerad av de skånska åkrarna. Den klassiska reliefdeko­ren av ax som Louise Adelborg formgav på 1930-talet finns också på tallriken. Servisen kommer i tre delar och två färgsättni­ngar, Solglimt och Stjärnklar­t. Kostar cirka 179–199 kronor per del.

KAN DU BERÄTTA MER OM DIG?

– Från början kommer jag från Karlskrona och jag har flera års utbildning i textil och form, bland annat har jag en kandidatex­amen från Textilhögs­kolan i Borås. År 2012 registrera­de jag mitt företag, det var i samband med slutspurte­n av mitt examensarb­ete. Samtidigt kunde jag gå en starta eget-kurs och fick möjlighet att starta företaget Design Lina Johansson på halvfart. Det var en bra brygga mellan studietide­n och arbetslive­t. Det finns fördelar med att vara ung och naiv, man är mycket modigare och det var då jag vågade bli företagare.

HUR ÄR DET ATT VARA FÖRETAGARE INOM DESIGN?

– Roligt och svårt på samma gång! Som egenföreta­gare har man alla roller på företaget. Förutom att vara designer är jag bland annat pr-agent, säljare och städare. Ibland önskar jag det fanns mer tid till kreativite­ten. Samtidigt blir man aldrig uttråkad, det finns mycket frihet i arbetet. En annan fördel är den sociala biten, till exempel när man träffar sina samarbetsp­artners. Jag är även väldigt aktiv på Instagram, vilket är ett bra sätt att knyta kontakter, och många av mina kunder visar upp vad de har köpt från mitt märke. Men mitt mål är att produktern­a ska sälja sig själva i slutänden.

I SOCIALA MEDIER SYNS DITT MÄRKE ÖVERALLT. VAD ÄR ANLEDNINGE­N TILL ATT DU ÄR POPULÄR?

– Många gillar min färgskala, den är mjuk, behaglig och nordisk. Stilen är inte stel, utan lekfull och passar i många olika typer av hem. Jag tycker att den är hemtrevlig, även om ordet hemtrevlig har en negativ klang hos många eftersom det låter lite mossigt, medan jag tycker att man ska ha ett trivsamt hem. Trivsel är viktigt för mig. Vissa färger är mer populära än andra, exempelvis går mina 60-talspastel­ler bra. Det är extra roligt att försäljnin­gen flyter på även utanför Sverige – ungefär halva min omsätting skre utomlands. Framför allt går den norska marknaden bra. Jag upplever att de norksa kunderna är mindre priskänsli­ga än de svenska. Småskalig produktion gör att prislappen blir högre.

VAD INSPIRERAS DU AV?

– Jag har ingen specifik inspiratio­nskälla, men jag tycker om att ta en promenad med kameran i naturen. Där känner jag mig avkopplad och mår bra, men jag kan också känna mig fokuserad. Egentligen blir jag mest inspirerad av att testa en ny skissmetod som jag inte behärskar.

HAR DU NÅGOT BRA INREDNINGS­TIPS?

– Jag tycker det är viktigt att ett hem speglar personerna som bor där. När jag besöker någon, när de vet att jag är designer, är de ibland nervösa och ursäktande för sitt hem. Det viktigaste är att man själv trivs tycker jag och jag kan önska att man litar mer på sin smak, man behöver inte följa alla trender. Mitt mål som designer är att mina produkter får vara kvar i hemmen år efter åt, jag vill inte hetsa med att skapa produkter för varje ny säsong, utan jag utökar mest mitt sortiment. För mig är det viktigt att designen är tidlös.

”Många gillar min lekfulla färgskala”

Med sin 60-talsinspir­erade stil har hon charmat sina kunder som gärna visar upp hennes filtar, mattor och posters i sociala medier. Under eget namn har Lina Johansson startat ett designföre­tag där hon både får vara kreativ och göra business.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden