Hem Ljuva Hem

KOPIERA DITT FAVORITMÖN­STER OCH GÖR EGNA KRUKOR

- Av RIKKE BJURSTRÖM Översättni­ng MARIE HEIDENFORS

Blå-vitt porslin och keramik hör till sommarens inrednings­trender. Den klassiska Delftfajan­sen är tidlöst vacker, men inte billigt direkt. Därför bestämde jag mig för att skapa den själv.

Om du inte delar min kärlek till Delftfajan­s är alternativ­en många, du kan välja mellan oändligt många mönster. Leta bara efter gamla arabiska keramikskä­rvor eller klassiska porslinsmö­nster som du kan ta en kopia av eller leta efter bilder på vackra mosaiker på internet och skriv sedan ut dina favoriter på papper. Förstora eller förminska allt efter behov, och skapa något helt annorlunda.

Här har jag gjort det särskilt lätt för mig och använt locket på en liten ask av Delftfajan­s som jag har fått ärva. Som ni ser på bilden är den kraftigt förstorad men mönstret har fortfarand­e kvar sin speciella karaktär.

Pappersark­en klipptes och limmades på båda konservbur­karna med decoupagel­im/lack. Även insidan är fodrad med samma mönster, så vid första anblicken är det inte lätt att se att detta inte är äkta vara. Jag ångrar lite att jag inte målade metallkant­erna vita för att betona intrycket av porslin, det råder jag dig att göra om du går loss på ett liknande projekt.

Den stora konservbur­ken har blivit en vacker kruka till det lilla olivträdet, men den passar också fint att lägga småsaker i när jag tillbringa­r tid ute i trädgården under sommaren.

Den stora konservbur­ken har blivit en vacker kruka till det lilla olivträdet, men den passar också fint att lägga småsaker i när jag när jag tillbringa­r tid ute i trädgården sommaren.” under

 ??  ??
 ??  ?? OVAN Blått och vitt Delftmönst­er är tidlös vackert. Jag gjorde mina egna Delftkruko­r. De stora burkarna är också smarta för att samla verktyg och småsaker i när jag är ute i trädgården.
OVAN Blått och vitt Delftmönst­er är tidlös vackert. Jag gjorde mina egna Delftkruko­r. De stora burkarna är också smarta för att samla verktyg och småsaker i när jag är ute i trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden