Hem Ljuva Hem

SOMMARLOV i trädkojan SOM ETT LITET SOMMARHUS

- ÅSA SVANTESSON Foto ANNE-CHARLOTTE ANDERSSON/INA AGENCY

Philip och hans syster Elin drömde om en trädkoja där de och deras kompisar kunde få vara ifred och mysa utan någon som kunde störa. De har den stora turen att ha händiga föräldrar. Pappa Kalle och mamma Lotta ville gärna hjälpa till att bygga trädkojan där hemma på gården utanför Mjölby i Östergötla­nd. Med familjens egna idéer och helt efter eget huvud påbörjade de planerna för trädkojan.

Den gamla eken med trolig ålder på över tvåhundra år skulle passa till kojan. Läget långt nere, lite undanskymt, i den 900 kvadratmet­er stora trädgården skulle bli perfekt.

– Vi insåg att grenverket på det här trädet var bra. Där kunde vi bygga grunden till kojan utan att använda spik och riskera att förstöra det gamla trädet, säger mamma Lotta. Familjen hade tidigare en lekstuga som barnen växte ifrån. Med delar från lekstugan tillsamman­s med virke de hade hemma på gården, kunde bygget börja med pappa Kalle som byggledare.

– Först gjorde vi ett regelverk där vi lade trallgolv. Efter det reglade vi väggarna och anpassade måtten efter dörr och två fönster. Ett av fönstren fick även bli altandörr ut till verandan. Därefter reglade vi taket och satte vägg- och takbeklädn­ad, foder och så vidare. Till taket använde vi takpapp. Sist fick yttervägga­rna glespanel med läkt, förklarar pappa Kalle.

Inne i kojan valde familjen att lägga ett laminatgol­v och innervägga­rna målade de vita för att få en neutral bas. Sist inreddes trädkojan med härliga textilier och somrigt vita möbler fyndade på loppis.

Slutresult­atet blev ett mysigt sommarhus i miniatyr, gömt högt där uppe i trädkronan. Ett hus som är alldeles lagom för barnen, deras vänner och nya spirande drömmar att förverklig­a!

Säg de barn som inte någon gång drömt om en egen trädkoja? Det gjorde även syskonen Philip och Elin. Hos familjen Andersson förverklig­ar man sina drömmar med glädje och energi. Mamma och pappa har byggt en trädkoja där barnen och deras kompisar får vara ifred och mysa.

HÄR BOR: Lotta, Kalle, Elin och Philip Andersson. GÖR: Kalle jobbar som flygplanse­lektriker på Saab, Lotta är fotograf, stylist och bloggare i egen firma, barnen går i skolan. LÄGE: Västra Harg utanför Mjölby. HUSFAKTA: Ett stort hus på 200 kvadratmet­er, vilket tidigare varit en skola. Trädgården är på 900 kvadratmet­er. BÄSTA MED KOJAN: ”Att ha en egen liten plats man kan krypa upp i tillsamman­s med en kompis och bara mysa.”

OVAN Den vita sängen är bäddad med fräscha textilier i vitt, turkos och rosa. Här kan man ligga och slappa, eller kanske till och med sova över om man törs! De söta kaninerna från Maileg är en fin prydnad när de inte leks med. Reglarna på de vitmålade råspontväg­garna fungerar utmärkt som hyllplan för vackra saker.

 ??  ?? VÄNSTER NEDAN Blommande äppelkvist i en gammal glasflaska är en rar dekoration!
VÄNSTER NEDAN Blommande äppelkvist i en gammal glasflaska är en rar dekoration!
 ??  ?? VÄNSTER Klart att trädkojan ska ha ett eget namn: Lillstugan! Skylten har en väninna till Lotta gjort. Kojan har fönster för att släppa in dagsljus och för att barnen ska kunna spana ut. Vimpeln kommer från Maileg.
VÄNSTER Klart att trädkojan ska ha ett eget namn: Lillstugan! Skylten har en väninna till Lotta gjort. Kojan har fönster för att släppa in dagsljus och för att barnen ska kunna spana ut. Vimpeln kommer från Maileg.
 ??  ?? NEDAN De vackra vita möblerna som pryder trädkojan har familjen köpt på loppis. Skåpet var förut brunt, men målades om i vit färg.
NEDAN De vackra vita möblerna som pryder trädkojan har familjen köpt på loppis. Skåpet var förut brunt, men målades om i vit färg.
 ??  ??
 ??  ?? Hyllskåpet är en praktisk och snygg förvarings­möbel som rymmer mycket, bland annat pysselmate­rial, pennor och papper till ritsugna barn. Tillsamman­s med plåtburkar från Panduros serie Tilda, muggar och kökshanddu­kar från Greengate bildar de en färgglad...
Hyllskåpet är en praktisk och snygg förvarings­möbel som rymmer mycket, bland annat pysselmate­rial, pennor och papper till ritsugna barn. Tillsamman­s med plåtburkar från Panduros serie Tilda, muggar och kökshanddu­kar från Greengate bildar de en färgglad...
 ??  ?? VÄNSTER Trädkojan är inredd med fräscha textilier och vackra möbler från loppis som är ommålade i vitt. Här ligger Philip på golvet och ritar, en härlig avkoppling mellan mer busiga upptåg!
VÄNSTER Trädkojan är inredd med fräscha textilier och vackra möbler från loppis som är ommålade i vitt. Här ligger Philip på golvet och ritar, en härlig avkoppling mellan mer busiga upptåg!
 ??  ?? Smultron hör sommaren till! Det går utmärkt att odla dem i kruka.
Smultron hör sommaren till! Det går utmärkt att odla dem i kruka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden