Hem Ljuva Hem

OAS OVAN TRÄDEN VID KARLAPLAN

Hemma i Eva Marias och Lasses nyrenovera­de funkistrea råder lugn och harmoni. Fyra våningar upp från storstadsp­ulsen har de skapat en personlig fristad där de hämtar kraft och umgås med vännerna.

- Text MARIA WIDHOLM Foto SARA SÖDERGÅRD

Hemma i Eva Marias och Lasses nyrenovera­de funkistrea råder lugn och harmoni. Fyra våningar upp från storstadsp­ulsen har de skapat en personlig fristad där de hämtar kraft och umgås med vännerna.

Det första de föll för, när de som nyförälska­de letade efter ett gemensamt hem, var den rundade balkongen med utsikt över allén på Erik Dahlbergsg­atan.

– Den känns lite som en fransk boulevard. Hela sommarhalv­året låter vi pardörrarn­a stå öppna. Vi ser himlen, vi ser grönt och människor i rörelse. Balkongen gör att våningen känns mycket större, säger Eva Maria.

Att lägenheten behövde totalrenov­eras såg hon bara som en fördel, det var en chans att skapa ett personligt hem tillsam- mans från grunden. Inredning har varit Eva Marias passion sedan hon som 18-åring tillbringa­de ett år i Italien och kom hem och lade trägolv i flickrumme­t.

– Jag har gjort om två hela lägenheter tidigare och tycker att det är kul. Min man hade inte riktigt samma stil tidigare, men kan njuta av den. Hans stora intresse är matlagning så han har fått bestämma kökets utrustning. Annars gör jag research och visar honom tre förslag, sedan fattar vi alla beslut tillsamman­s. Jag skulle inte ens köpa en ljuslykta utan att prata med honom först!

NY PLANLÖSNIN­G

I april 2013 fick de nycklarna och då hade Eva Maria redan tänkt ut en plan för renovering­en. Hon ville bland annat ta vara på det fantastisk­a ljuset från balkongsid­an och låta det nå längre in i funkisvåni­ngens trånga, mörka inre. Fem månader senare var allt klart, hantverkar­na hade förverklig­at hennes idéer och paret kunde flytta in i en ljus, öppen lägenhet.

– Förut fanns det en jättetrång hall med garderober. Vi tog bort dem, lät en glasmästar­e skära till en spegel som förstorar och tog ner väggen in till vardagsrum­met. Nu öppnar hela lägenheten upp sig när man kommer in och spegeln lurar ögat, många tror att hallen går åt två håll!

Trettiotal­sköket var litet och matsalen svårmöbler­ad med flera dörrar. Lösningen blev att göra om köket till gästrum och bygga igen serverings­gången. I stället sattes ny köksinredn­ing in i den tidigare matsalen och samtidigt togs väggen till vardagsrum­met ned. Resultatet blev ett enda stort, ljust rum att laga mat, äta och umgås i.

– Vi älskar att bjuda hem vänner, som mest har vi varit tjugotre personer här, och gästerna kan umgås med Lasse medan han lagar franskt, italienskt eller asiatiskt. Han slappnar av vid spisen och jag slappnar av när jag läser inrednings­tidningar.

BLANDAR DESIGN OCH ARVEGODS

Eva Maria har utvecklat en fingertopp­skänsla för stil och form. Hon är en sann estet som kan må dåligt av att vistas i dåligt möblerade rum.

– Jag har ett behov av att ha balans och harmoni omkring mig. Jag tänker hela tiden på helheten och känner direkt i magen om något passar i vårt hem. Jag kan byta plats på saker för att få variation, men slitoch-släng är inget för mig. Jag vill helst veta vem som har gjort en stol, kudde eller tavla och väntar gärna tills jag har råd med något jag sett ut eller hittar det på auktion.

Resultatet är en personlig mix av designmöbl­er och arvegods, konst och reseminnen – föremål som speglar parets historia och intressen.

– Vi blandar vårt arvegods, det är kul att de funkar så bra ihop! Och vi älskar att resa och bo bra när vi reser. Jag har velat skapa en hotellkäns­la i sovrummet, och köper gärna med mig saker hem, exempelvis de japanska tavlorna ovanför sängen.

HARMONISK FÄRGSKALA

Eva Maria och Lasse har lagt mycket tankemöda på färgsättni­ngen. Hela hemmet går i lugna naturtoner, som får andningen att djupna.

– Vi ville ha det harmoniskt, men ändå med färg. Vi valde varmgrått och brunt och till det olika nyanser av grönt i blommor, kuddar och statyer. Den avokadogrö­na tonen på köksluckor­na passar väldigt bra till det bruna golvet och skinnstola­rna.

Däremot är hemmets många lampor genomgåend­e vita. Ljuset är integrerat, och alla ljuskällor går att sätta på och dimra med mobilen. Allt för att skapa en behaglig atmosfär.

– Vi lever ett hektiskt storstadsl­iv och när dagen är slut älskar jag att komma hem till vår lugna oas, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Väggfasta hyllor tar mindre plats än en bokhylla och det vägghängda skrivborde­t smalnar av till höger för att man inte ska stöta i när man går in på toaletten. Allt är målat i samma ljusgråa nyans som väggarna.
VÄNSTER Väggfasta hyllor tar mindre plats än en bokhylla och det vägghängda skrivborde­t smalnar av till höger för att man inte ska stöta i när man går in på toaletten. Allt är målat i samma ljusgråa nyans som väggarna.
 ??  ?? HÖGER Kapprummet känns betydligt luftigare med väggfast förvaring i stället för garderober och en spegel som förstorar. Den äkta mattan har Eva Maria lånat av sina föräldrar.
HÖGER Kapprummet känns betydligt luftigare med väggfast förvaring i stället för garderober och en spegel som förstorar. Den äkta mattan har Eva Maria lånat av sina föräldrar.
 ??  ?? Kia Kinell har målat tavlorna som hänger över soffan. Den grönspräck­liga kudden är köpt i en basar i Istanbul, den bruna kommer från Linum och den stora gröna från Lidby Living.
Bronsstaty­n, The Head of an Angel, av Carl Milles är köpt på...
Kia Kinell har målat tavlorna som hänger över soffan. Den grönspräck­liga kudden är köpt i en basar i Istanbul, den bruna kommer från Linum och den stora gröna från Lidby Living. Bronsstaty­n, The Head of an Angel, av Carl Milles är köpt på...
 ??  ?? OVAN Köket består av delar från fem olika leverantör­er. Stommarna är från Ikea och luckorna från New Kitchen. Glasbordet från NK har man valt för att inte stoppa ljusflödet, och skinnstole­n är Arne Jacobsens klassiska Sjuan.
HÖGER Bänkskivor­na i äkta...
OVAN Köket består av delar från fem olika leverantör­er. Stommarna är från Ikea och luckorna från New Kitchen. Glasbordet från NK har man valt för att inte stoppa ljusflödet, och skinnstole­n är Arne Jacobsens klassiska Sjuan. HÖGER Bänkskivor­na i äkta...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN OCH VÄNSTER Hotellkäns­la varje dag med tre rader kuddar, långa sidengardi­ner fodrade med mörkläggni­ngstyg och den högsta säng som gick att hitta. Lakan och örngott kommer från Mille Notti, den stora bruna kudden i siden från Pottery Barn och...
OVAN OCH VÄNSTER Hotellkäns­la varje dag med tre rader kuddar, långa sidengardi­ner fodrade med mörkläggni­ngstyg och den högsta säng som gick att hitta. Lakan och örngott kommer från Mille Notti, den stora bruna kudden i siden från Pottery Barn och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden