Hem Ljuva Hem

I HÖLLVIKEN

Det stannade inte vid bara en renovering av den gamla sommarstug­an i Höllviken, utan det blev efter några år ytterligar­e en omfattande ombyggnad. Först behövde de bara renovera ett helt annat hus för att bo i under tiden. Välkommen hem till familjen som h

- Text SUSANN LARSS ON Foto PETER ERLANDSS ON

Solen strilar genom tallarna och det är lugnt och fridfullt i villakvart­eret i Höllviken. Hemma hos familjen Karlsson Celik väntar fika med nybakade kakor från familjens eget kafé. Att det varit fullt renovering­skaos bara för något år sedan märks inte.

Huset var en gammal sommarstug­a ombyggd i flera omgångar när Jessica och Johannes köpte det.

– Här fanns tre olika stilar och hela huset var klätt i mexitegel. Vi började med att renovera och hela familjen bodde i ett sovrum under den första sommaren. Vi fick klara oss med utomhusgri­llen och en mikro. Vi bytte dessutom alla fönstren så det var lite kallt emellanåt, berättar Jessica.

DUBBEL RENOVERING

Det var vänner till Jessicas föräldrar som sålde huset och de fick chansen att köpa det innan det kom ut till försäljnin­g.

– Vi gillade tomten och läget kändes bra, men vi hade inte bott i Höllviken tidigare så vi visste inte om vi skulle trivas. Under renovering­en utgick vi hela tiden från att vi kanske skulle tvingas sälja om vi inte trivdes.

Under renovering­en var siktet inställt på en rejäl uppfräschn­ing av hela huset.

– Allt var väldigt smått så vi försökte omdisponer­a kvadratmet­rarna genom att VÄNSTER Även öppna upp väggar och göra allt mer enhetligt.badrummet håller stilen med det övriga huset med Familjen bodde i huset i elva år innan vita badrumsde beslutade sig för att göra ytterligar­e en möbler och ljusgrå renovering. marmorbänk. – Man bor in sig och märker vad man Handduk från vill ha och vad man saknar. Den första reMadam Stoltz och noveringen var mer en uppfräschn­ing men spegel från Snowdrops andra gången var vi ute efter praktiska lösCopenha­gen, där ningar som exempelvis golvvärme. Vi även burkarna är byggde inte till men ändrade planlösnin­ginköpta. en, berättar Johannes.

NÖJDA MED RESULTATET

Den andra renovering­en blev betydligt mer omfattande än den första. De bestämde sig tidigt för att blåsa ut huset. För att kunna göra det behövde familjen bo i ett annat hus under tiden.

– Vi började med att köpa och totalrenov­era ett hus längre ner på gatan där vi kunde bo medan vi renoverade vårt eget. Där bodde vi i ett år. Det känns nästan som om vi har renoverat hela tiden, vi har blivit riktiga renovering-sproffs.

Den här gången var de också ute efter en snyggare finish och vackra material. Taket i köket har gjorts om flera gånger innan de blev nöjda, trappan likaså och mur- stocken har gjorts om tre gånger.

– I dag är vi nöjda med allt, vi har helt enkelt gjort om det som vi inte tyckte blev så bra. Jag är speciellt glad att vi inte gav oss när det gällde murstocken, för den blev verkligen bra till slut, berättar Jessica.

UTVÄNDIG UPPFRÄSCHN­ING

Fasaden renoverade­s också eftersom det fortfarand­e fanns mexitegel i vissa delar och träpanel i andra. Nu är huset i stället putsat och svartmålat.

– Trädgården fick även den ett lyft och byastenen byttes ut mot storsingel. Vi byggde dessutom en vinterträd­gård och ett utekök.

Uteplatsen under pergolan är det både Jessica och Johannes är mest nöjda med, det var en sida av huset som de tidigare knappt använde.

– Nu trivs vi jättebra där och sitter där varje kväll under sommaren. Det förlänger både säsongen och vardagsrum­met.

Jessica som driver en inrednings­butik får hela tiden nya influenser och inspiratio­n under sina olika inköpsreso­r och besök på mässor.

– Zetas trädgård är ett av mina favoritstä­llen och där hittar jag jättemycke­t inspiratio­n. Jag åker aldrig till Stockholm utan att besöka Zetas.

 ??  ?? I anslutning till grillen på terrassen finns en vinterträd­gård, perfekt att sitta i när det är sämre väder. Rottingmöb­lerna är Paulina från Brafab.
I anslutning till grillen på terrassen finns en vinterträd­gård, perfekt att sitta i när det är sämre väder. Rottingmöb­lerna är Paulina från Brafab.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Vardagsrum­met är mysigt inrett med två olika soffor. Den ena är David Designs Hockney och den andra kommer från Designers Choice. Soffbordet är Elliptical Table av Charles och Ray Eames från Vitra. De två fåtöljerna är Kaare Klints klassiska...
OVAN Vardagsrum­met är mysigt inrett med två olika soffor. Den ena är David Designs Hockney och den andra kommer från Designers Choice. Soffbordet är Elliptical Table av Charles och Ray Eames från Vitra. De två fåtöljerna är Kaare Klints klassiska...
 ??  ?? HÖGER En betongtrap­pa leder upp till mellansone­ns rum och det gemensamma tv-rummet. Taklampa från Fox Design och stol från Broste Copenhagen.
HÖGER En betongtrap­pa leder upp till mellansone­ns rum och det gemensamma tv-rummet. Taklampa från Fox Design och stol från Broste Copenhagen.
 ??  ?? OVAN Det enkla vita köket är platsbyggt och har en extra lång bänkskiva i ljusgrå marmor. Spiskåpan är från Falmec, skärbrädor från Affari och burkar från Bloomingvi­lle.
OVAN Det enkla vita köket är platsbyggt och har en extra lång bänkskiva i ljusgrå marmor. Spiskåpan är från Falmec, skärbrädor från Affari och burkar från Bloomingvi­lle.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Utanför vinterträd­gården står krukor med buxbom och dahlior.
VÄNSTER Utanför vinterträd­gården står krukor med buxbom och dahlior.
 ??  ?? HÖGER Johannes, som driver restaurang, är van vid att laga mat – här grillar han ett stort stycke kött till kvällens gäster.
HÖGER Johannes, som driver restaurang, är van vid att laga mat – här grillar han ett stort stycke kött till kvällens gäster.
 ??  ?? OVAN Den stora terrassen under tak används flitigt långt in på hösten. Idag är det dukat för gäster. Den vita klängrosen är en av de växter som lyckades överleva båda renovering­arna.
OVAN Den stora terrassen under tak används flitigt långt in på hösten. Idag är det dukat för gäster. Den vita klängrosen är en av de växter som lyckades överleva båda renovering­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden