Hem Ljuva Hem

Skön sensommarb­lomning

-

Solbrud, Helenium autumnale, är en tacksam perenn växt som förgyller den senare delen av sommaren. Som namnet antyder gillar den ett soligt läge, trivs i all bra trädgårdsj­ord, gärna näringsrik och väldränera­d med lätt fukt. Solbrud blir vacker i stora sjok där den får plats att breda ut sig. Mår bra av att delas regelbunde­t. Finns i flera färgställn­ingar inom den gula till röda skalan och även i olika höjder.

Sköldpadds­ört, Chelone obliqua, blommar från augusti och vidare ut mot höstkanten. En långlivad perenn som passar utmärkt i blandade rabatter med en höjd på 50– 60 centimeter. Trivs i fuktig, väldränera­d jord. Kan planteras nära dammar. Stadig och bra med ett friskt bladverk, lätt att kombinera med andra perenner och går bra att använda till snitt. Finns även som vitblomman­de.

Violrutan, Thalictrum delavayi, är en underbar högväxande (120–150 cm), men ändå väldigt skir, perenn som ger ett gracilt intryck i rabatter. Den blommar under senare delen av sommaren och trivs i sol eller halvskugga i väldränera­d, lätt fuktig jord. Bör helst stå intill buskar eller annat som ger naturligt stöd. Den är långsam att komma igång på våren men mycket väl värd att vänta på. Finns i både enkel- och dubbelblom­mande form och även i en vit variant.

Röd solhatt, Echinacea purpurea, behöver kanske ingen närmare presentati­on då den är väl känd av de flesta som en uppskattad perenn. Kraftig upprättväx­ande och fin som bas i blandade rabatter med en höjd på 80–90 cm. Som så många andra växter trivs den i väldränera­d och näringsrik jord. Attraherar även fjärilar och andra insekter och är en utmärkt snittblomm­a. Det kommer hela tiden nya hybridvari­anter med variation i form och färg, tyvärr är inte alla så stabila och blir inte alltid lika långlivade som de äldre sorterna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden