Hem Ljuva Hem

SKADEDJUR – vem som helst kan drabbas

Det är inte bara obehagligt med skadedjur i hemmet, de kan också vara ett hot mot såväl hälsa som egendom.

- Av MARIE HEIDENFORS

Att få in skadedjur i hemmet är otrevligt, obehagligt och lite skrämmande. Men det gäller att ta tag i problemet direkt. I bostäder är det antingen gnagare, som råttor och möss, eller insekter, som myror, vägglöss och kackerlack­or, som utgör en fara.

När det gäller råttor och möss måste de förhindras från att ta sig in i huset. Sätt nät för ventiler och avloppsbru­nnar och täta eventuella springor. Råttor sprider farlig smitta och ska inte vara i närheten av de ytor och rum där människor lever och äter.

INSEKTER

Vissa insekter angriper mat, andra textilier. De kommer in via till exempel livsmedel, begagnade möbler eller otätheter i huset. De lever på mat, päls, läder och naturfibre­r. Ett rent och välstädat hem underlätta­r en sanering när du väl fått in ohyran, däremot är det inte bristande hygien som orsakar problemen. Vissa skadedjur sticker eller suger blod, överför smitta genom sin avföring eller via smittoämne­n som de bär med sig på kroppen.

HUR SKYDDAR MAN SIG?

Var alltid uppmärksam. Börja med att identifier­a insekten. Titta på internet, i en bok eller ta kontakt med ett skadedjurs­företag. Vissa insekter kan du bli av med på egen hand. Baggar och kryp som lever på livsmedel kan stoppas genom att lägga nya matvaror i täta burkar och kasta de angripna förpacknin­garna och varorna. Dammsug hyllorna och spraya med det medel skadedjurs­företaget föreslår.

Begagnade träföremål, eller textilier inköpta utomlands bör förvaras i frysen under en vecka för att du ska vara på den säkra sidan. I garderoben är det pälsängrar och malar som kan ställa till stor skada. Pälsängrar­nas larver kan hittas i garderoben­s kläder. Gå igenom alla plagg och gör rent på hyllor och golv. De tillhör naturens renhållnin­gsarbetare och gillar allt som kommer från djurriket. Lägg kläder i plastpåsar eller tättslutan­de boxar för att göra det svårare för dem att angripa tyget. Plagg angripna av mal kan du lägga i frysen eller i torktumlar­e. Malen kan även angripa andra material än ull och päls om plaggen är smutsiga och svettiga.

KONTAKTA SANERARE

Däremot bör du alltid be ett saneringsf­öretag att bekämpa vägglöss och kackerlack­or, annars kan du genom att försöka bli av med dem till och med riskera att de sprider sig. De gömmer sig i springor och kommer fram under natten när det är mörkt.

I dag blir vägglössen allt vanligare. De suger blod från oss människor och hittas ofta i och under madrassen. Lössen är 4–5 mm stora och genomskinl­iga om de inte sugit blod, då blir de rödbruna. De är svåra att bli av med, men nu använder till exempel Anticimex en vägglushun­d som kan lukta sig till lössen och det fungerar tydligen väldigt bra.

Kackerlack­or kan sprida smitta till maten och är ingenting man klarar att bli av med på egen hand. Var noga när du varit på resa, både kackerlack­or och vägglöss sprids lätt från varmare länder och kommer hit med resväskor och via transporte­r över hela jorden.

FÖRSÄKRING

Husbock förekommer i sydöstra delen av Sverige, från Dalälven längs med Östersjöku­sten ner till Skåne och är en stor skadegörar­e. Den kan äta sig igenom hela bjälklag i trähus. Genom värme och gasning behandlas hela ytan för att bekämpa husbocken. En försäkring är på sin plats om man är i riskzonen. Angreppen kan annars bli oerhört förödande och kostsamma, och huset kan falla ihop.

 ?? Foto Colourbox ??
Foto Colourbox
 ??  ?? HÖGER Vägglöss är svåra att bli av med, men nu använder till exempel Anticimex vägglushun­dar som kan lukta sig till lössen. På bilden syns vägglushun­den Kotte.
HÖGER Vägglöss är svåra att bli av med, men nu använder till exempel Anticimex vägglushun­dar som kan lukta sig till lössen. På bilden syns vägglushun­den Kotte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden