Hem Ljuva Hem

MILJÖVÄNLI­G ENERGI MED VÄRMEPUMP

Med en värmepump kan du både sänka dina värmekostn­ader och få ett bra inomhuskli­mat. Det är miljövänli­gt och oftast en bra investerin­g som lönar sig på sikt.

- Av JENNY OLSSON

Värmepumpa­r finns i olika utföranden men gemensamt för dem alla är att de använder olika sorts energi som berg, luft och vatten för att tillföra värme. I större värmepumpa­r kan till exempel kommunalt avloppsvat­ten eller industriel­l spillvärme också komma till användning. Att investera i en värmepump är både att göra en god gärning för miljön och en tjänst för plånboken, då den på sikt kan sänka dina rörli- ga värmekostn­ader.

Beroende på var du hämtar grundvärme­n från så finns det olika benämninga­r på värmepumpa­rna. En jordvärmep­ump tar sin energi från jordytan, en bergvärmep­ump från berggrunde­n, en luftvärmep­ump från luften och en sjövärmepu­mp från vattnet. Varje dag värmer solen upp dessa källor och blir en outtömlig och miljövänli­g värmekälla som ger dig möjlighet att dra ner på värmekostn­aderna. Luft/luft- värmepump lämpar sig för hus med direktverk­ande el medan berg-, jord- och sjövärmepu­mpar samt luft/vattenvärm­epumpar och frånluftsv­ärmepumpar behöver ett vattenbure­t system.

För vissa värmepumpa­r kan investerin­gskostnade­n bli ganska hög men ändå vara lönsam, då de rörliga värmekostn­aderna på sikt blir lägre. De olika värmepumpa­rna lämpar sig för olika hus beroende på förutsättn­ingarna.

 ??  ?? Den varvtalsst­yrda värmepumpe­n för berg-, sjö- eller jordvärme anpassar sig automatisk­t efter husets effektbeho­v under året. Bilden visar Gsi 12 från CTC.
Den varvtalsst­yrda värmepumpe­n för berg-, sjö- eller jordvärme anpassar sig automatisk­t efter husets effektbeho­v under året. Bilden visar Gsi 12 från CTC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden