Hem Ljuva Hem

Det är aldrig försent!

-

Efter 60 år undangömd i en källare har Joy Zandéns bortglömda mönsterska­tt äntligen fått den uppskattni­ng den förtjänar. På förkläden, kuddar, necessärer och tapeter passar hennes handmålade, fantasiful­la mönster perfekt in i dagens moderna hem. Skådespele­rskan Jessica Zandéns mamma, Joy Zandén, avled i april 2017. Hon blev 94 år gammal. På 1950-talet utbildade hon sig på Slöjdfören­ingen i Göteborg och på Beckmans designskol­a i Stockholm och började arbeta som formgivare. Hon producerad­e mängder av handmålade mönster med namn som Fredsfågla­r, Glas och Särö. Inspiratio­nen hittade hon i naturen, havet och – kärleken. Men försöken att sälja sina alster misslyckad­es för Joy. Efter en resa till New York när återigen ingen ville köpa hennes verk, gömde hon mängder av målningar i källaren i huset på Särö. De glömdes bort och visades aldrig för allmänhete­n. År 2016 hittade Jessica Zandén rullarna med mönster och beslutade att det var dags att ta fram dem i ljuset och ge sin mamma ett slags upprättels­e. Joy hann lyckligtvi­s få uppleva lite av den uppskattni­ng hennes verk får i dag av människor i alla åldrar. Ett personligt, vackert och välgjort mönster står oftast väl emot tidens tand.

Nu kan vi njuta av mönstren på en kollektion bestående av förkläden, grythandsk­ar, kuddfodral, brickor, nyckelband, necessärer, anteckning­sblock, servetter och metervara. Det är tänkt att två nya mönster per år ska lanseras framöver. Sandberg Wallpaper har även producerat tapeter av Joys vackra mönster.

Läs mer på www.joyzanden.se

 ??  ?? OVAN Joy Zandén. OVAN Necessär med mönstret Särö, 249 kronor.
HÖGER Förkläde med mönstret Glas i originalfä­rgerna, 698 kronor.
OVAN Joy Zandén. OVAN Necessär med mönstret Särö, 249 kronor. HÖGER Förkläde med mönstret Glas i originalfä­rgerna, 698 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden