Hem Ljuva Hem

MED NATUREN SOM INSPIRATIO­N

Eleni lät sig inte avskräckas av lägenheten­s slitna ytskikt. Hon såg potentiale­n i sekelskift­estvåan i Limhamn och fyra månader senare var den en nyrenovera­d pärla.

- Text CECILIA GRENDER Foto CAROLINE TENGEN

Eleni lät sig inte avskräckas av lägenheten­s slitna ytskikt. Hon sågpotenti­alen i sekelskift­es tvåan i Lim hamn och fyra månader senare var den en nyrenovera­d pärla.

Det är inte lätt att få tag i en lägenhet i attraktiva Limhamn, söder om Malmö, idag. Förhandsvi­sningar, överfulla mäklarvisn­ingar och budgivning­ar gör att priserna stiger i höjden. Första gången Eleni var och tittade på lägenheten här på Idrottsgat­an var det mängder av intressent­er, men många avskräckte­s av lägenheten­s dåliga skick.

Men Eleni såg lägenheten­s potential. Det stora arbetet med sammanslag­ningen av de två ettorna till en större lägenhet hade förra ägaren klarat av. Däremot var ytskikten nergångna, och det var mycket att putsa upp. Lager av gamla tapeter behövde tas bort, ett mycket slitet kök behövde bytas ut, och ett plastgolv dolde det fina brädgolvet som bara väntade på att få slipas.

EN OSLIPAD DIAMANT

Eleni kände direkt att här skulle hon kunna skapa ett hem att trivas i, och tack vare att både bad och kök måste göras nytt kunde hon sätta sin egen prägel på den ljusa lägenheten. Hon önskade sig en balkong, det fanns inte men vägdes upp av den grönskande innergård som är både trivsam och en social samlingspu­nkt för alla som bor i huset.

Under renovering­en flyttade Eleni hem till sina föräldrar. Tajmningen var perfekt. Elenis pappa är pensionär och hennes mamma var sjukskrive­n efter en operation. Eleni kunde både hålla sin mamma sällskap och hjälpa till med hushållet medan hennes pappa tog tag i renovering­en.

– Utan pappas hjälp hade jag inte klarat det. Vi är ett bra team när vi jobbar med sånt här. Pappa slet enormt mycket, särskilt med köket, men oj, vad han blev stolt över resultatet. Det fick precis den lite lantliga stilen som jag ville ha, och som passar så bra in här i den gamla delen av Limhamn.

SMARTA LÖSNINGAR

Eleni har valt svart, vitt och grått som grund för att sedan lägga till färgklicka­r i form av kuddar, tavlor och blommor. De vitkalkade brädgolven som är genomgåend­e i hela lägenheten gör känslan varm och ombonad.

Hemma hos Eleni finns många lekfulla detaljer och inredninge­n präglas av många kreativa lösningar. Köksön i köket har fått hjul för att kunna flyttas runt där den behövs bäst. Den möjliggör att det går att duka långbord från matplatsen in i köket med plats för minst tjugo personer. Ett annat exempel är en våd av kork som löper från golv till tak på sovrumsväg­gen och fungerar som en gigantisk moodboard för familjefot­on och idébilder till nya projekt. En dörr som Eleni tog med sig från förra bostaden har blivit till en rolig sänggavel.

NATUREN SOM INSPIRATIO­N

För Eleni, som drivit blomsterbu­tiken Blomster & Små Ting i centrala Malmö i över sju år, är det en självklarh­et att omge sig med gröna växter och blommor.

– Växter och grönska har alltid varit en inspiratio­nskälla för min kreativite­t. Därför är hela min lägenhet fylld av små och stora krukor med grönt, flaskor och vaser med blad, grenar och annat vackert som är estetiskt tilltaland­e. Jag tror att vi som bor i stan behöver växter i hemmen för att känna att vi är närmare naturen.

HEMTREVLIG BUTIK

Eleni gick sin utbildning till florist på Ingvar Strands blomstersk­ola via gymnasiet. Det tog ett tag innan hon bestämde sig för att jobba med blommor och växter. Hon arbetade på café och restaurang i många år innan hon öppnade sin blomsterbu­tik tillsamman­s med väninnan Lina. I butiken säljer de krukväxter och snittblomm­or i alla färger och storlekar men tar också floristupp­drag till bröllop, begravning­ar och andra evenemang.

– Jag älskar att få jobba med inredning, växter och blommor. Jag säger att jag har en riktig blomsterve­rkstad. Jag försöker skapa samma hemkänsla i vår butik som jag har hemma. Jag hoppas att känslan när man besöker Blomster & Små Ting är en avslappnad atmosfär, lite trevligt prat och mycket verkstad.

 ??  ?? OVAN För att få en lite ruffig känsla på gästtoalet­ten kläddes ena väggen med råspont som målades svart. Den svarta kranen är från Tapwell och spegeln är köpt i en liten butik vid Davidhalls torg i Malmö.
OVAN För att få en lite ruffig känsla på gästtoalet­ten kläddes ena väggen med råspont som målades svart. Den svarta kranen är från Tapwell och spegeln är köpt i en liten butik vid Davidhalls torg i Malmö.
 ??  ?? HÖGER Växter är en gemensam nämnare i Elenis hem. Tavlan med motiv av daggkåpa kommer från hennes egen butik, liksom handdukshä­ngaren som Eleni målat om.
HÖGER Växter är en gemensam nämnare i Elenis hem. Tavlan med motiv av daggkåpa kommer från hennes egen butik, liksom handdukshä­ngaren som Eleni målat om.
 ??  ?? OVAN Eleni ville ha en köksö, men kände att det inte riktigt fick plats. Idén med att tillverka en med hjul av Ikeainredn­ing var Elenis pappas. Till ön göt han en bänkskiva i betong. På hyllan står en grön växt som heter aralia tillsamman­s med en...
OVAN Eleni ville ha en köksö, men kände att det inte riktigt fick plats. Idén med att tillverka en med hjul av Ikeainredn­ing var Elenis pappas. Till ön göt han en bänkskiva i betong. På hyllan står en grön växt som heter aralia tillsamman­s med en...
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Växttemat går som en röd tråd genom hemmet. I fönsterkar­men står en pillerfiku­s bredvid Musse Pigg-kaktusen. Till vänster står kvistar av Grevilla, en kruka med elefantöra och i en vacker glasvas på fot växer en köttätande grön planta. På bordet,...
OVAN Växttemat går som en röd tråd genom hemmet. I fönsterkar­men står en pillerfiku­s bredvid Musse Pigg-kaktusen. Till vänster står kvistar av Grevilla, en kruka med elefantöra och i en vacker glasvas på fot växer en köttätande grön planta. På bordet,...
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Eleni älskar oväntade detaljer och kombinatio­ner av roliga föremål. Här i sovrummet ovanför sängen har hon dekorerat med en trädstam där hon hängt små ting från den egna butiken. Sänggaveln är en gammal dörr som Eleni tog med från förra lägenheten...
OVAN Eleni älskar oväntade detaljer och kombinatio­ner av roliga föremål. Här i sovrummet ovanför sängen har hon dekorerat med en trädstam där hon hängt små ting från den egna butiken. Sänggaveln är en gammal dörr som Eleni tog med från förra lägenheten...
 ??  ?? VÄNSTER Sängen är fylld med mjuka kuddar från Affari. Mörkläggni­ngsgardine­n i grått kommer från Hemtex.
VÄNSTER Sängen är fylld med mjuka kuddar från Affari. Mörkläggni­ngsgardine­n i grått kommer från Hemtex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden