Hem Ljuva Hem

Min tv gick sönder

- ”Minnie Mouse” Peter Stark

FRÅGA Min tv som jag köpte för 19 000 kronor förra året gick sönder när elbolaget bytte ledningar i mitt område. Vem vänder jag mig till för att begära ersättning för tv:n?

SVAR Du kan antingen vända dig till ditt försäkring­sbolag eller direkt till det elnätsföre­taget som orsakat skadan. Elnätsföre­taget är de som äger elnätet där du bor. Vem det är framgår på din elnätsfakt­ura. Tänk på att försäkring­sbolaget och elnätsföre­taget ersätter på olika sätt. Elnätsföre­taget betalar ersättning enligt skadestånd­srättsliga regler och försäkring­sbolaget ersätter enligt försäkring­svillkoren (oftast enligt en tabell). Ibland kan det därför skilja något på ersättning­ens storlek. Om du får ersättning efter skadestånd­srättsliga principer ska du sättas i samma ekonomiska situation som om skadan inte inträffat. Du kan få din tv reparerad – om det är möjligt – eller få ersättning för tv:ns värde. Enligt lag har elnätsföre­taget rätt att avräkna ett belopp (självrisk) om 3 500 kronor. Därför kan det vara idé att även kontakta ditt hemförsäkr­ingsbolag där du ofta har en lägre självrisk.

Om du får ersättning från båda bolagen avräknas ersättning­arna mot varandra. Hur försäkring­sbolag fastställe­r ersättning framgår som sagt av respektive bolags försäkring­svillkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden