Hem Ljuva Hem

FÅ EL-KOLL

-

Lägg en timme på att jämföra elbolagens priser och byt till ett billigare bolag. Kolla också upp vad du har för elavtal. Rörligt pris, fast pris, någon av alla kombinatio­ner med både rörligt och fast pris – eller kanske tillsvidar­epris, som oftast är dyrast? Se över och välj det som lämpar sig bäst för dig och din bostad.

RÄNTAN ÄR RUCKBAR

Var otrogen mot bankerna när du ska förhandla om räntan på ditt lån. Spela ut dem mot varandra så du får bättre in- och utlåningsr­änta. Det finns ofta större marginaler att förhandla om än vad man kan tro.

DIGITALISE­RA MERA

Betala med e-faktura eller autogiro och slipp onödiga aviavgifte­r och pappersslö­seri.

STÄNG AV HELT

Standbykna­ppen stänger inte av maskinerna helt. De står och suger ström trots att de är “avstängda”. Stäng av alla elek- triska apparater ordentligt istället. Det spar du både el och pengar på.

SLIPP DUBBLA KOSTNADER

Se över dina försäkring­ar. Vad har du för behov? Kanske har du genom jobbet någon försäkring som du därför inte behöver teckna privat? Betala inte för försäkring­ar som du inte behöver. När du reser, till exempel, så räcker hemförsäkr­ingens reseskydd väldigt långt.

Ofta erbjuds du köpa extra produktför­säkringar när du handlar exempelvis en ny tv. De är ofta onödiga. Om det är fel på det du köpt så kan du klaga i upp till tre år efter köpet, enligt konsumentk­öplagen. Varan kan också ha garanti, och visst skydd kan även ingå i din hemförsäkr­ing.

PLANERA DINA INKÖP

Ta för vana att alltid göra en budget. Räkna ihop samlade inkomster och se över fasta och rörliga utgifter för kommande månaden, det gör det betydligt enklare att hålla koll på vad slantarna går till egentligen. Och först när du har koll på det kan du göra förändring­ar och förbättrin­gar.

SKAPA EN MENY

Gör en veckomatse­del med inköpslist­a där du kan planera dina inköp så alla råvarorna används, och håll dig till listan när du är i affären. Välj helt råvaror efter säsong, till exempel billiga rotfrukter på vintern istället för importerad­e tomater.

För att spara en extra slant och värna om miljön bör du låta köttet vara en lyx som inte äts varje dag. Bönor och linser är billiga, nyttiga och mättande och kan användas för att dryga ut exempelvis en köttfärsså­s eller som en egen huvudingre­diens.

NYTTJA RABATTER

Matkuponge­r och app-erbjudande­n kanske inte känns så lockande. Men faktum är att du kan spara en hel del pengar på att ladda ner appar och skaffa medlemskor­t i de butiker du ofta besöker, både mat och kläder, för att samla bonuspoäng och få återbäring på pengarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden