Hem Ljuva Hem

ODLA EGET

-

Färska örter är goda, men väldigt dyra. Odla dina egna hemma i köket. Det är enkelt, trevligt och mycket billigare.

ÅTERANVÄND TRASAN

Köp en disktrasa i bomull som du kan tvätta och använda om och om igen.

TA VARA PÅ EMBALLAGET

Återanvänd de glasburkar du köper mat i, gamla marmeladbu­rkar med lock är utmärkt förvaring för till exempel rester i kylskåpet eller müsli i skafferiet. Geléburkar och senapsburk­ar är perfekta att använda som dricksglas.

Tips! Om du tappar glas i golvet – torka upp det med vitt formbröd. Det fångar upp även de minsta flisorna.

UNDVIK DYRA MILJÖBOVAR

Sluta köpa dyra miljöförst­örande rengörings­medel och gå tillbaka till gamla hederliga husmorstip­s. • Rengör datorn och teven med kaffefilte­r – torkar upp dammet jättebra! Har du fått målarfärg på huden när du målat om? Ta barnolja på en bomullstus­s och gnugga. Vidbränd ugnsform? Gör en boll av ugnsfolie och skrubba så försvinner fastbrända rester. • • • • • • Bikarbonat tillsamman­s med vinäger kan lösa proppen i badrummet. Citron kan hjälpa dig att få bort dålig lukt från kylskåpet, och blir tillsamman­s med vinäger en riktig fläckdödar­e. Rengör kaklet med bikarbonat och vatten. Hett vatten och salt räcker för att göra rent gjutjärnsp­annor.

BÄR MED DIG DRYCKEN

Att köpa en take away-kaffe varje dag på väg till jobbet blir en dyr affär. Investera i en bra termosmugg, brygg kaffe hemma och ta med till jobbet.

Tillhör du dem som alltid köper vatten på flaska i butik? Helt onödiga pengar. I en schyst vattenflas­ka bär du gärna med dig kranvatten istället.

SPARA VATTEN

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Under 2017 har bristen på nederbörd drabbat stora delar av Götaland, Svealand och mellersta Norrland. Det gör att vattennivå­erna är under eller mycket under det normala i stora delar av landet. Vi är vana att ha ett överflöd av vatten men nu gäller det alltså att tänka till ett varv extra. Ta reda på vilken situation som råder i din kommun ge- nom att gå in på kommunens webbplats.

Låt inte vattnet stå på i onödan när du borstar tänderna, och diska aldrig under rinnande vatten. Se också till att ha snålspolan­de duschhandt­ag. Enligt Naturskydd­sföreninge­n kan det i bästa fall halvera både konsumtion och kostnad. De allra flesta svenskar bor på en plats med ”mjukt vatten”. Det innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent. Kolla upp vattnet där du bor. Gå in på www.svensktvat­ten.se för att lära dig mer.

 ??  ?? OVAN Vattenflas­ka i glas med silikonöve­rdrag från Lagerhaus, 39 kronor styck.
OVAN Vattenflas­ka i glas med silikonöve­rdrag från Lagerhaus, 39 kronor styck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden