Hem Ljuva Hem

LED-LAMPOR OCH SMART BELYSNING

- Av MARIE HEIDENFORS

Ljuset påverkar oss ofta utan att vi är medvetna om det. Placeringe­n av ljuskällor­na och valet av lampor är viktiga för att rummen ska vara både funktionel­la och trivsamma. Led-lampor är det absolut bästa valet för miljön, de håller dessutom 20 gånger längre än de gamla glödlampor­na.

Ett rum behöver oftast mellan fem och tio ljuskällor, några skapar mest en ombonad atmosfär medan andra kan vara mer riktade, till exempel läslampor. Rätt belysning gör miljön trevlig och hjälper oss att göra det vi vill göra i rummet. Vi behöver allmänljus, prydnadslj­us och arbetsljus för att få bäst belysning i ett rum. Tänk efter vad rummet ska användas till, vad ni brukar göra där och var ni gör det.

En ljuskälla som sprider ett diffust ljus bildar inga tydliga skuggor, det har en skärm som släpper igenom ljuset och sprider det i hela rummet. Ett riktat ljus har en tät skärm och koncentrer­ar ljuset till en enda yta vilket skapar tydliga skuggor. Tänk på att placera lamporna på olika höjd i rummet för att skapa kontraster mellan ljus och skugga.

LED-LAMPOR

De moderna led-lamporna ersätter alla äldre lampor i våra hem, både glödlampor och halogenlam­por. Fördelarna med ledlampor är många, bland annat så blir elförbrukn­ingen mindre och livslängde­n längre. De blir heller inte lika varma som de gamla glödlampor­na och tål kyla bättre, till exempel i utomhusbel­ysning. Led-lampan är dyrare i inköp, men tack vare låg energiförb­rukning och längre hållbarhet blir den billigast i längden.

En modern led-lampa på 9 W lyser lika mycket som en gammaldags glödlampa på 60 W, en halogenlam­pa på 46 W eller en lågenergil­ampa på 11 W. Led-lampan innehåller till skillnad från lågenergil­ampan inget kvicksilve­r.

LED-FILAMENTLA­MPOR

I led-filamentla­mpor sitter lysdiodern­a monterade på vertikala filamenttr­ådar vilket gör att de kan ge lika god spridning som gammaldags glödlampor. En traditione­ll led-lampa innehåller ett platt kretskort där lysdiodern­a sitter monterade, men nackdelen med den är att den ger sämre ljusspridn­ing än en gammaldags glödlampa. Livslängde­n på en led-filamentla­mpa är 15 gånger längre än på en glödlampa.

 ??  ?? Ikeas nya smarta belysning hjälper dig bland annat att tända, släcka, dimra och justera färgtemper­aturen i hela hemmet utan att någon ny eldragning behövs. Tekniken för att dimra och att växla mellan färgtemper­aturer finns inuti själva led-lampan. Allt...
Ikeas nya smarta belysning hjälper dig bland annat att tända, släcka, dimra och justera färgtemper­aturen i hela hemmet utan att någon ny eldragning behövs. Tekniken för att dimra och att växla mellan färgtemper­aturer finns inuti själva led-lampan. Allt...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden