Hem Ljuva Hem

INSE DITT VÄRDE

-

Att förhandla om bostadsrän­tan kan verka främmande för många. Men ingenting kunde vara mer naturligt. Säg den som inte förhandlar när det gäller att köpa bil. Eller på loppisen. Eller när det handlar om ny bostad. Det är inte en självklarh­et för alla och det kan bero på själva terminolog­in. Att låna något brukar inte involvera förhandlin­gar om ekonomiska villkor. Att låna någonting är ju per definition gratis. Däremot kostar det som bekant alltid pengar att hyra någonting. Och det är ju faktiskt exakt vad som sker när du diskuterar bolån med banken. Du lånar egentligen inte pengarna. Du hyr dem mot en avgift som kallas ränta.

Och så här får du ner den räntan. Att diskutera bolån med banken handlar alltså inte om att få låna pengar i strikt bemärkelse. Det är mer att betrakta som en affärsöver­enskommels­e. Bankens hela affärsidé är ju att hyra ut pengar till privatpers­oner och företag. Det betyder att banken vill ha dig som kund så länge du har en stabil förmåga att betala ränta. Om banken bedömer att den kan tjäna pengar på dig så vill den göra det. Det innebär att du är en attraktiv möjlighet, förutsatt att du innebär en lagom stor risk för banken.

Det som påverkar din risk är ungefär detsamma från bank till bank. Det handlar om belåningsg­raden för bostaden, om du ska amortera på lånet, var du köper din bostad samt hur hög och stabil din in- komst är. Annat som spelar in är hur din eventuella partners ekonomi ser ut och om du har andra lån. Ju prydligare och stabilare ekonomi du kan visa upp desto bättre. Vilket förstås innebär att betalnings­anmärkning­ar gör det svårare att nå en bra överenskom­melse.

Men din personliga ekonomi är bara en del av pusslet. Din ålder spelar också in. Du är en viktigare kund ju yngre du är eftersom banken då har längre tid på sig att tjäna pengar på dig. Det är också värdefullt för dem att du blir helhetskun­d. Ju fler tjänster du använder desto mer pengar kan banken tjäna på dig. Allt detta påverkar ditt värde för banken. Och är alltså användbart i en förhandlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden