Hem Ljuva Hem

GÅ TILL FLERA BANKER

-

Att gå till banken är exakt samma sak som att gå till målaren. Åtminstone på så sätt att du är kund och vill ha så bra valuta för pengarna som möjligt. Av målaren vill du ha ett snyggt och pålitligt arbete till ett bra pris. Hos banken vill du ha ett lån till så bra pris (ränta) som möjligt. Precis som när du ska anlita målare eller byggare bör du alltså kontakta flera möjliga leverantör­er och jämföra dem. Dels är det naturligtv­is bra att kunna ta ställning till flera förslag. Men du får också en bättre förhandlin­gsposition om du berättar för samtliga banker att du diskuterar med flera andra. Det visar tydligt att du inser ditt värde. Detta gäller oavsett om du redan är kund i banken eller besöker en helt ny bank. Ingen vill gå miste om en kund.

TA REDA PÅ SNITTRÄNTA­N – OCH PRUTA!

Sedan några år tillbaka måste bankerna tydligt visa vilken ränta deras kunder har i genomsnitt för olika bindningst­ider. Den räntan kallas snittränta. När du kontroller­ar vad en bank har för räntor ser du därför två olika räntor. Dels snittränta­n som är utgångspri­set och dels snittränta­n som är vad bankens kunder har i genomsnitt för den aktuella bindningst­iden efter rabatt och förhandlin­g. Snittränto­rna ska publiceras av bankerna senast fem arbets- dagar efter varje månadsskif­te och är helt gratis för dig att få tag i. Och det är naturligtv­is snittränta­n som är intressant. Ta därför noga redan på den innan du träffar banken. Hävda sedan att du ska ha just snittränta­n eller ännu lägre. Det gör du genom att ställa relevanta frågor. Varför ska du ha sämre ränta än snittet? Och om du är en bättre kund än snittet ska du väl ha lägre än snittet? Om en annan bank har bättre snittränta, vad kan den här banken erbjuda då?

Vill banken inte gå med på det kan du förklara att du lämnar och går till en annan bank. Förklara att de får en nöjd kund om de möter kraven eller ingen kund alls. Detta är återigen ett bevis på att du faktiskt förstår vad situatione­n handlar om.

NÅGRA SISTA RÅD

• • • • Det kan låta lite med några tiondels procent i rabatt. Men skillnaden blir stor i längden eftersom du troligen har lånet i många år. Ha koll på hur länge rabatten gäller. Och se till att få den skriftligt dokumenter­ad. Ha koll på din ekonomi och vad din bostad är värd. Ju bättre koll desto mer trovärdig framstår du som. Det gör också att du kan argumenter­a bättre. Ta god tid på dig. Om du har ont om • • tid, och banken vet om det, hamnar du i en sämre förhandlin­gssits eftersom du är i tidsnöd. Spela ut bankerna mot varandra. Använd den första banken du besöker som grund och begär lägre ränta hos nästa bank. Ta hänsyn till bankens historiska räntor. Ligger de historiskt sett högt bör du begära en lägre ränta. Källor: Boupplysni­ngen och Finansport­alen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden