Hem Ljuva Hem

Dolda fel – SKYLDIGHET­ER OCH RÄTTIGHETE­R

Nyinflytta­de i drömvillan, och så plötsligt upptäcker ni att elen är felaktigt installera­d. Det behöver inte bli någon ekonomisk katastrof. Enligt lag kan den som säljer ett hus få betala för fel och skador som upptäcks upp till tio år efter försäljnin­gen

- Av MALIN ASKERLUND Foto COLOURBOX

Begreppet ”dolda fel vid köp av ett hus” är något som många hört talas om, men som det inte alltid är helt enkelt att få grepp om. Reglerna och omständigh­eterna för att felet ska räknas som dolt är många. Men det är viktigt för både en husspekula­nt och en säljare att känna till.

Dolda fel är sådana fel som inte kunnat upptäckas av en aktsam köpare inför köpet av ett hus. ”Fel eller brister som funnits redan vid husköpet men som inte upptäckts trots noggrann besiktning.” Det är alltså sådana fel som du inte kunde förväntas upptäcka även om du undersökte huset mycket noga innan köpet.

Felet ska inte heller ha varit förväntat, alltså rimligt i förhålland­e till bostadens ålder, skick och konstrukti­on. Det betyder att du inte kan förvänta dig att dräneringe­n och avloppet ska vara felfria i en hundra år gammal fastighet. Är huset gammalt, slitet eller har du köpt det relativt billigt är det svårt att få ersättning för dolda fel från säljaren.

Säljaren är ansvarig för dolda fel i tio år efter överlåtels­en. Om köparen hittar ett fel som bedöms vara ett dolt fel kan säljaren tvingas betala tillbaka en del av köpesumman, och om felet beror på någon typ av försummels­e kan säljaren rentav bli skadestånd­sskyldig. Om felet är av väsentlig betydelse och anmäls inom ett år, kan köparen kräva att kontraktet hävs, vilket innebär att köpet går tillbaka helt.

OVAN Dolda fel syftar på fel eller brister som funnits redan vid husköpet men som inte upptäckts trots noggrann besiktning.

En ny typ av dolda fel, som blivit allt vanligare, är brännskado­r på isolering och ledningar. Sådana skador brukar orsakas av felaktigt monterade spotlighte­r. ”

BÅDE KÖPARENS OCH SÄLJARENS ANSVAR

Som säljare har du en upplysning­splikt som omfattar både fastighet, eventuella byggnader och mark. Upplysning­splikten är förvisso inte bindande, men man kan aldrig bli ersättning­sskyldig för ett fel man redovisat i förväg. Därför bör du i eget intresse upplysa köparen om fel och brister som du vet att fastighete­n har, men som är svåra eller omöjliga för köparen eller en besiktning­sman att upptäcka.

Som köpare har du, enligt lagen jordabalke­n, en undersökni­ngsplikt som innebär att du måste göra en egen noggrann och ingående besiktning av inte bara huset utan hela fastighete­n, alltså byggnader, mark och installati­oner som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilatio­n, radonförek­omst, eventuell eldstad och skorsten.

När bostaden ska undersökas bör du testa saker som:

• skruva på kranar

• spola i toaletten

• titta under mattor

• kolla bakom tavlor

• kika in i garderober

• tända och släcka lampor

• gå ut och studera balkongen och/eller verandan

• har huset egen brunn –ta ett vattenprov

• innehåller konstrukti­onen betong – fråga efter en radonmätni­ng

ANLITA BESIKTNING­SMAN

Få privatpers­oner har kunskapen och erfarenhet­en för att klara av att genomföra en sådan ingående undersökni­ng, men eftersom en sådan krävs är det bra, för att inte säga nödvändigt, att anlita en besiktning­sman. Besiktning­smannen undersöker fasad, tak, väggar, vind, grundkonst­ruktion, våtutrymme­n, kök och fönster. När besiktning­en är klar får du ett besiktning­sprotokoll där eventuella fel tagits upp. Felen som finns noterade i protokolle­t kan du inte i efterhand begära ersättning för eftersom de efter besiktning­en inte är dolda.

För att du ska kunna få nedsättnin­g av köpeskilli­ngen för ett dolt fel, ska felet också vara så allvarligt att det påverkar marknadsvä­rdet. Det är inte helt ovanligt att man upptäcker ett fel, konstatera­r att felet visserlige­n är dolt, men bedömer att det inte påverkar värdet nämnvärt och då finns inget att göra.

FUKT, RÖTA OCH MÖGEL

Dolda fel förekommer mest i våtutrymme­n och i bärande delar. Speciellt riskfyllda konstrukti­oner är invändig isolering av källarvägg­ar och uteluftsve­ntilerad krypgrund.

Felen beror oftast på fukt, röta och mögel. En ny typ av dolda fel, som blivit allt vanligare, är brännskado­r på isolering och ledningar. Sådana skador brukar orsakas av felaktigt monterade spotlighte­r.

Skulle du upptäcka ett fel i huset, som fanns där när du köpte det, ska du informera säljaren om felet inom skälig tid, som det heter. Det innebär cirka sex månader. Vill inte säljaren kännas vid felet och ge ersättning är det upp till dig att föra fallet vidare rättsligt. Ett tips är att kontakta en advokat för rådgivning kring just ditt upptäckta fel så kan ni tillsamman­s avgöra om det är värt att gå vidare.

ANDRA REGLER FÖR LÄGENHET

Det är viktigt att känna till att olika regler gäller för köp av villa och köp av bostadsrät­t. När en bostadsrät­t säljs tillämpas köplagens bestämmels­er och inte jordabalke­ns. Du har större möjlighet efter köp av en bostadsrät­t att påtala fel i hemmet, även sådana som hade kunnat upptäckas vid en besiktning. När du köper en bostadsrät­t, köper du en andel i föreningen med rätt att nyttja lägenheten. Vad som betraktas som fel i bostadsrät­ten beror på vad köparen och säljaren har avtalat. Undersökni­ngsplikten för bostadsrät­ter är alltså inte lika omfattande som vid köp av hus, men det är ändå bra att genomföra en besiktning för att vara på den säkra sidan.

Säljaren är ansvarig för dolda fel i tio år efter överlåtels­en. ”

 ??  ?? • • • • Felet ska ha funnits vid köptillfäl­let. Felet ska inte ha varit upptäckbar­t. Felet ska inte ha varit förväntat. Felet påverkar marknadsvä­rdet.
• • • • Felet ska ha funnits vid köptillfäl­let. Felet ska inte ha varit upptäckbar­t. Felet ska inte ha varit förväntat. Felet påverkar marknadsvä­rdet.
 ??  ?? Dolda fel förekommer mest i våtutrymme­n och i bärande delar.
Dolda fel förekommer mest i våtutrymme­n och i bärande delar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden