Hem Ljuva Hem

Tillbyggna­d av 20-talshus

-

FRÅGA Hej! Vi har ett parhus i Enskede från 1920-talet. Vi trivs jättebra i området men skulle behöva ett sovrum till och går i tankarna på att bygga till på något sätt. Huset är om- och tillbyggt vid flera tillfällen, bland annat en större tillbyggna­d från 1960-talet som vi inte tycker om, den har även någon slags konstig ”knopp” på övervåning­en och en terrass som vi nästan aldrig använder. Vår tanke är om vi kunde bygga på tillbyggna­den för att få ett rum till på övervåning­en och samtidigt dölja eller på något sätt bygga bort 60-talstilläg­get. Är detta möjligt tror du? Hur skulle det kunna se ut i så fall? Bifogar bilder.

Marie

SVAR Hej Marie! Ofta, men inte alltid, är en bra väg framåt att titta hur huset såg ut från början. En önskan är ofta att huset inte ska se tillbyggt ut, utan att det ska se ut på ett sätt som om det alltid varit så. I detta ligger utmaningen. Jag tycker ni har ett fint hus och tror att vägen fram i detta fall är just att titta bakåt och på vad som är ursprungsh­uset och försöka hitta ett naturligt tidstypisk­t tillägg, på något sätt ”baka in” 60-talet så att helheten blir mer 20-tal. I vårt förslag har vi följt takvinkeln på det befintliga huset och lagt en sadeltaksv­olym på tillbyggna­den i samma riktning som på det befintliga huset. Vi har även glasat in främre delen som sticker ut från huskroppen så att det blir som en glasverand­a. Det får även ett valmat låglutande tak vilket var vanligt på den sortens huskroppar då. På övre plan kan ni få in ett sovrum och ett mindre badrum och jag tror inte ni kommer sakna verandan och balkongen. Rummen på övervåning­en skulle också kunna ha mindre takkupor som ger fint ljus. Slutligen ”apropå ljus” så är ju fönstren cirka 0,5x0,5 m för att få till en tidstypisk harmonisk fasad. Lycka till!

Daniel Widman

Ofta, men inte alltid, är en bra väg framåt att titta hur huset såg ut från början. En önskan är ofta att huset inte ska se tillbyggt ut, utan att det ska se ut på ett sätt som om det alltid varit så. I detta ligger utmaningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden