Hem Ljuva Hem

Vad händer med tillgångar­na?

-

FRÅGA Hej! Mina föräldrar börjar bli till åren och framför allt min pappa har, till och från, börjat säga att han oroar sig för hur det ska bli med tillgångar­na när han går bort. Han frågar ofta oss barn vad som kommer hända med hans tillgångar när han går bort. Mina föräldrar har, förutom mig, två till barn och min pappa har dessutom ytterligar­e ett barn sedan innan han gifte sig med min mamma, min halvbror. Kan du hjälpa oss att reda ut vad som händer?

Sara

SVAR Hej! Det är så att de flesta förr eller senare börjar fundera över vad som kommer att hända med ens tillgångar vid ens frånfälle och det är bra att dels reda ut dessa frågor, dels bestämma sig för hur man vill att tillgångar­na ska fördelas och så långt möjligt styra detta.

Vid din fars frånfälle kommer, förutsatt att din mor då är i livet, först en bodelning att göras. Det innebär att man specificer­ar dina föräldrars tillgångar och skulder som är giftorätts­gods och därefter särskiljs hälften till din mor som hennes del. Jag utgår här från att det inte finns enskild egendom. Den andra hälften är det som ska fördelas som arv efter din far och finns det inget testamente innebär det att hela arvet ska fördelas mellan hans fyra bröstarvin­gar i fyra lika delar, er arvslott. Du och dina helsyskon kommer dock inte att få ut ert arv nu utan era delar går till er mor med förfogande­rätt, innebärand­e att hon får förfoga över dessa tillgångar till dess att hon går bort. Hon får inte testamente­ra bort er del eller ge bort som större gåvor. Ert halvsyskon har dock rätt att få ut sin del omedelbart och behöver därför inte vänta tills er mor går bort. Skulle din far vilja annorlunda än jag har beskrivit ovan kan han testamente­ra bort hälften till vem/ vilka han vill efter fritt val. Ert halvsyskon har dock alltid rätt att erhålla sin laglott (hälften av arvslotten). En lösning som är vanlig i situatione­r med särkullbar­n är att man i testamente anger att om särkullbar­net väljer att ta ut arvet direkt erhåller hen sin laglott men om särkullbar­net däremot avvaktar tills båda makarna har gått bort får hen sin arvslott.

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden