Hem Ljuva Hem

Vad har jag för växt?

-

FRÅGA Hej Janne! Jag köpte en stickling på en växtmarkna­d i höstas, det sitter en etikett i krukan som namnger den som en kalanchoë, det är väl namnet på höst- och vårglöd och dem ser den ju inte ut att likna. Min planta har stora blad som är brutna och ludna och har inga blommor. Vet du vad det kan vara för växt?

Esmeralda

SVAR Hej! Med hjälp av din beskrivnin­g och namnetiket­ten är det med stor sannolikhe­t en kamelhårsk­alanchoë du har. En kul växt som har ett lite udda utseende med sina stora ludna och köttiga blad med något uppvikta kanter. Den har sitt ursprung på Madagaskar och när den växer vilt kan den bli tre meter hög med blad som är femtio centimeter långa. Det är en lättskött fetbladsvä­xt som överlever även om den inte får vatten på flera veckor. Den trivs på en ljus och solig plats, vattna sparsamt och gärna underifrån. Det fullständi­ga latinska namnet är

Kalanchoë beharensis så namnetiket­ten stämmer, även om den inte var fullständi­g. Trots att den avviker en del i utseendet är den släkt med övriga kalanchoë, exempelvis de du nämner.

Janne Gustafsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden