Hem Ljuva Hem

”Det enkla är också en utmaning”

-

Bengt Lindberg och Lotta Glave, som arbetar under namnet Bengt & Lotta, är formgivare och illustratö­rer som bland annat arbetar med lekfullhet, mönster och glädje. Bengt och Lotta träffades, och blev ett par, redan på universite­tet och har jobbat ihop sedan mitten av 90-talet. Nu har de släppt kollektion­en B & L Basic med avskalade och stilrena produkter. VAR HITTAR NI INSPIRATIO­N? – Vi har båda två rötter i folkkonste­n och gillar det lekfulla. Genom åren har vi även arbetat en hel del med Japan och det är ett land som också inspirerar oss mycket. Japansk formgivnin­g och hantverk har en känsla för det lite skeva. Det ger även, till synes enkla, föremål en nerv.

NI JOBBAR VANLIGTVIS MYCKET MED MÖNSTER OCH FORMER SOM STICKER UT LITE. B & L BASIC SKILJER SIG LITE PÅ DET SÄTTET FRÅN MÅNGA AV ERA ÖVRIGA PRODUKTER. HUR GICK ERA TANKAR KRING JUST DEN HÄR DESIGNEN? – Det enkla är också en utmaning! Vi ville designa en enkel lådform där handtagen var utmaningen. Det hela började som en modell klippt på fri hand i papper. Vi har tidigare gjort saker som är väldigt enkla som ett komplement till det mer dekorerade, till exempel en enfärgad bricka i trä för att matcha en mönstrad.

HUR KOM NI FRAM TILL FÄRGERNA VIT, GRÅ OCH SVART? – De tre färgerna är basfärger som passar till allt. Dessutom hade vi ett tag tanken på att göra en cerise för att sticka ut, men så blev det inte.

VILKEN DEL AV ARBETSPROC­ESSEN GILLAR NI, GENERELLT SETT, MEST? – Alla delarna. Det kan låta som ett klyschigt svar, men så är det. Idéfasen är fantastisk. Sen är det en utmaning att behålla idéns nerv fram till den färdiga produkten. Vi har en egen affär i vår studio i Stockholm och där är det också kul att höra kundernas kommentare­r på det vi gör. VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT JOBBA IHOP MED SIN PARTNER? – Det bästa är att ha någon att bolla med, som uttrycker sin ärliga åsikt direkt. Dessutom har vi den stora fördelen att ha vårt eget varumärke tillsamman­s där vi kan utvecklas ihop, och inte konkurrera med andra formgivare.

 ??  ??
 ??  ?? NEDAN Brickan och kryddboxen finns i svart, vit och grå. Brickan kostar 810 kronor och kryddboxen kostar 895 kronor.
NEDAN Brickan och kryddboxen finns i svart, vit och grå. Brickan kostar 810 kronor och kryddboxen kostar 895 kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden