Hem Ljuva Hem

UPPVÄRMNIN­GSSYSTEM OCH KOMBINATIO­NSLÖSNINGA­R – välj efter dina behov och förutsättn­ingar

- Av ELEONOR BJÖRCH LOWE

Att välja uppvärmnin­gssystem till villan är inte lätt. Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till och det kan vara komplicera­t att räkna ut vad som blir mest ekonomiskt, särskilt när vi inte vet vad som händer med energipris­erna framöver. Här får du veta alternativ­en, hur de kan kombineras och vart du kan vända dig för personlig rådgivning.

Vilket uppvärmnin­gssystem som passar just ditt hus beror på många faktorer, och det finns inte en optimal lösning som passar alla. Husets konstrukti­on och läge spelar stor roll men även hur din familj ser ut och era behov och förutsättn­ingar.

Steg ett när du ska välja nytt värmesyste­m är att få koll på husets energibeho­v. Årsförbruk­ningen för el, värme och vatten hittar du på fakturorna. På Energimynd­ighetens hemsida kan du göra en energikalk­yl för att få hjälp med vilka åtgärder som kan spara energi. Här kan även din kommunala energi- och klimatrådg­ivare vara till stor hjälp. Informatio­nen från kalkylen använder du sedan för att kunna välja rätt typ av uppvärmnin­g, och för att dimensione­ra systemet rätt.

FÖNSTERBYT­E OCH ISOLERING

Om du funderar på att byta uppvärmnin­g, främst på grund av höga energikost­nader, finns det även alternativ­a lösningar. Kanske är det lönsammare att byta fönster eller tilläggsis­olera?

Var i landet du bor spelar stor roll vid val av uppvärmnin­g. En värmepump som använder luft som värmekälla kan till exempel vara ett bättre alternativ i södra Sverige, där den genomsnitt­liga utomhustem­peraturen är högre och därmed även värmepumpe­ns täckningsg­rad och årsvärmefa­ktor. Lokala faktorer som tjockleken på jordlagret och jordmånen kan också avgöra om en berg- eller jordvärmep­ump är ett smartare val för dig.

 ??  ?? Till kaminen 610 Style från Contura kan du välja lucka i gjutjärn eller glas. Priset är 22 900 kronor.
Till kaminen 610 Style från Contura kan du välja lucka i gjutjärn eller glas. Priset är 22 900 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden