Hem Ljuva Hem

DRÖMMEN OM EN EGEN GÅRD

Mitt ute på landet bland hagar och böljande fält ligger Mikaelas och Andreas gård. Här finns friheten, de stora ytorna och möjlighete­n att ha egna djur. Precis så som det ska vara på landet.

- Text SUSANN LARSS ON Foto PETER ERLANDSS ON

Mitt ute på landet bland hagar och böljande fält ligger Mikaelas och Andreas gård. Här finns friheten, de stora ytorna och möjlighete­n att ha egna djur. Precis så som det ska vara på landet.

Det är knappt två år sedan Mikaela och Andreas flyttade in i den gamla gården från 1840. De hade då varit runt och tittat på ganska många gårdar. – Det var inte lätt att hitta något, men när vi sedan började leta i trakterna runt Trelleborg så hittade vi det här. Andreas är från Trelleborg så det här är nästan i hans gamla hemtrakter.

Mikaela som sedan barnsben ridit och tyckt om att ha djur omkring sig har alltid drömt om att få bo på en gård på landet.

– Andreas var med på det direkt, jag tror att det var utmaningen men också alla ytor med plats för maskiner och fyrhjuling som lockade. Det där att kunna gå ute och fixa och dona med saker och ting.

Andreas köpte Sektershol­m, som gården kallas, utan att Mikaela hade sett den.

– Jag var just då och hälsade på hos mina föräldrar i Stockholm, men vi hade kört förbi gården innan och tittat.

Andreas gick på visningen själv och sen gick det fort eftersom säljaren ville ha en snabb affär.

– Vi var tvungna att bestämma oss direkt, men Andreas fick en bra känsla och här fanns stora möjlighete­r, vilket jag också kunde se på bilderna på nätet. Fast det var ju lite nervöst förstås. Mikaela hade inte behövt oroa sig. – Det kändes bra när jag kom hit, samtidigt var det en stor omställnin­g. Vi flyttade från en massproduc­erad villa i ett vanligt villakvart­er till en gigantisk gård på landet. Här var det stora rejäla ytor och allt var så grönt.

” Det måste vara hemtrevlig­t och stylish’. ” ombonat men ändå lite ‘

ROMANTISK STIL OCH LOPPISFYND

Gården, som längre tillbaka i tiden varit en stor lantgård med främst spannmålsp­roduktion, var i gott skick men vissa delar var i behov av en uppfräschn­ing. Paret satte igång med att måla alla väggar vita, framför allt verandan som behövde målas om helt.

– Där var det heltäcknin­gsmatta, terrakotta­färgade väggar och laxrosa tak. Kreativt, men ärligt talat gräsligt.

Stilen är nu romantiskt lantlig och rustik med loppispryl­ar och Blocketfyn­d, blandat med en del arvegods och nyinköp. Färgskalan är diskret med svart, vitt, grått, lite blått och rosa.

– Jag försöker tänka på form och färg för att få det mysigt. Det ska vara en balans. Det måste vara hemtrevlig­t och om- bonat men ändå lite ”stylish”, samtidigt tycker jag om när det är enkelt och naturnära.

Mikaela vill gärna att det är grönt även inomhus.

– Jag gillar växter och krukor och kan inte få nog av dem.

Inredning har blivit en hobby för Mikaela som gärna lägger ut bilder av sitt hem på Instagram.

– Det är kul om man kan inspirera andra och även skapa kontakter inom sitt intresse.

Mikaela är ursprungli­gen från Stockholm och flyttade till Malmö för att läsa idrottsvet­enskap på Malmö högskola. Tanken var att sen återvända hem igen. Så blev det inte, hon träffade den stora kärleken, Andreas, och blev kvar.

Vi flyttade från en massproduc­erad villa i ett vanligt villakvart­er till en landet. ” gigantisk gård på

GÅRD MED DJUR OCH FRUKTTRÄD

För Mikaela som ridit och hållit på med hästar i många år, och även jobbat med det, innebär drömmen om en gård på landet också djur.

– Vi har en hund, en boxer som heter Benji, och två får som kallas för Lilla My och Snorkfröke­n. Helst skulle jag vilja ha hästar och höns också, men det får vänta lite. Snart får vi i alla fall ett får till. Nu rider jag vid ett stall längre bort, hos en granne.

På gården finns det en hel del att göra, och planerna är många.

– Taket måste läggas om men vi funderar också på att bygga ett gästrum längst ned i ena kortsidan av huset. Vi behöver även göra om groventrén och bygga ett nytt badrum och en tvättstuga. Helst hade jag också öppnat upp taket ända upp i nock i köket, men det ligger ganska långt ner på listan just nu. Verandan är ett riktigt favoritrum. – Den är som en sal, det är härligt att sitta här och speciellt om man är många. Den är inte isolerad så det blir mest under sommaren och på våren. Om vi ska sitta här på vintern sätter vi på infravärma­re.

I trädgården planerar Mikaela att anlägga fler rabatter och kanske också plantera några nya fruktträd. Hagen där fåren är ligger precis intill trädgården och de bräker till emellanåt, precis som det ska vara på en gård på landet.

 ??  ?? VÄNSTER NEDAN På bordet står en liten värmeljuss­take från H & M Home, träljussta­ken är från Kvalité häst & hund i Flen. Skåpet kommer från Jysk.
VÄNSTER NEDAN På bordet står en liten värmeljuss­take från H & M Home, träljussta­ken är från Kvalité häst & hund i Flen. Skåpet kommer från Jysk.
 ??  ??
 ??  ?? Den gamla gården Sektershol­m är ursprungli­gen byggd som en traditione­ll skånelänga på hela 37 meter. Någon gång på 1930-talet byggdes det till ett uterum med en pampig trappstens­gavel.
Den gamla gården Sektershol­m är ursprungli­gen byggd som en traditione­ll skånelänga på hela 37 meter. Någon gång på 1930-talet byggdes det till ett uterum med en pampig trappstens­gavel.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER På det stora bordet i uterummet har Mikaela ställt ljung och ett litet olivträd i krukor från Lejonblomm­an i Anderslöv. Rottinglju­sstake från Blomsterla­ndet och glasvaser från Enkla Ting i Vallåkra.
VÄNSTER På det stora bordet i uterummet har Mikaela ställt ljung och ett litet olivträd i krukor från Lejonblomm­an i Anderslöv. Rottinglju­sstake från Blomsterla­ndet och glasvaser från Enkla Ting i Vallåkra.
 ??  ?? OVAN På ett brickbord från Rusta står en höstanemon och två krukor med violer.
OVAN På ett brickbord från Rusta står en höstanemon och två krukor med violer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden