Hem Ljuva Hem

NYBYGGT I SKOGEN

- Text MARIA WIDHOLM Foto SARA MAGNUSS ON

På ett backkrön i skogen har familjen Zetterberg byggt sitt drömhus. Fasaden lyser vit mot en fond av mörka barrträd. Frida gillar kontraster och har inrett hela huset i svart och vitt som mjukats upp med gråa mellantone­r och ljust trä.

På ett backkrön i skogen har familjen Zetterberg byggt sitt drömhus. Fasaden lyser vit mot en fond av mörka barrträd. Frida gillar kontraster och har inrett hela huset i svart och vitt som mjukats upp med gråa mellantone­r och ljust trä. På bordet står alltid en bukett med fräscha snittblomm­or.

Med tredje barnet på väg behövde familjen Zetterberg mer svängrum. Först hade de inte en tanke på att bygga nytt, men att hitta en större villa som passade dem var svårare än vad Robert och Frida trott. En dag dök en fin skogstomt upp på Hemnet och efter en liten rekognosce­ringstur bestämde de sig för att bygga sitt nya hem där. Det behövdes en ny väg och omfattande markarbete­n men Robert jobbar med anläggning och lät sig inte avskräckas.

– Han sa att det inte skulle bli några problem och vi såg framför oss hur fint det skulle bli med ett hus på kullen och utsikt över skogen, berättar Frida. Det var jättespänn­ande, vi letade ritningar på Google och när vi hittade villa Hudson från Myresjöhus kände vi att det huset passade perfekt.

De anlitade Fridas bror som har egen byggfirma. Han kunde uppföra huset med hjälp av byggblock som snickrades i hans fabrik och det gav familjen stor frihet att anpassa villan efter sina behov.

– Vi lade till en fin balkong som vi hade sett på ett annat hus, och satte en dekorlist över fönstren. Och så ändrade vi planlösnin­gen på ovanvåning­en, vi flyttade en vägg så att ett av sovrummen där uppe blev större och toaletten mindre.

LUGN BAS I SVART OCH VITT

Många som bygger nytt vittnar om ett till synes oändligt antal stil-, färg- och materialva­l som måste göras i förväg. Knepet är att bestämma sig för en stil och en färgskala. Här tog Frida kommandot, hon visste precis hur hon ville ha det. Vitlaserad­e ekgolv överallt utom i våtrummen. Vita eller ljusgråa väggar och svart köksinredn­ing.

– Jag vill att allt i huset ska hänga ihop och gillar den klassiskt moderna stilen, med en lugn bas i svart, vitt och grått. Sedan kan man leka lite med blommor, plädar och kuddar. Robert tycker att det jag gör blir bra så länge det inte blir alltför dyrt, ha ha. Jag lägger mycket pengar på inredning …

Den enda möbel som fick följa med från det förra huset var en soffa. Medan Robert höll på med markarbete­na målade Frida upp deras nya hem i huvudet och handlade en hel del, stort och smått.

– Det är roligt att ha grejer att plocka upp när huset är klart! Vi besökte ett visningshu­s som var likt det här, så jag kunde föreställa mig hur det skulle se ut. Och så tittade jag mycket på ritningarn­a, mätte väggarna och ritade in soffor och tv med en blyertspen­na, så att jag kunde välja tvbänk och så där. Till slut var vårt förråd helt proppfullt.

KÖK MED SMARTA DETALJER

Köket krävde mest huvudbry. Med tanke på den öppna planlösnin­gen ville Frida att kyl, frys och bänkytor skulle upplevas som delar av den övriga inredninge­n. Köksön skulle se ut som en svart byrå, kyl och frys som en garderob. Och hon har lyckats, det har hänt att gäster blivit förvånade när Frida öppnat garderoben intill matplatsen och plockat fram en liter mjölk!

– Jag har alltid drömt om en jättestor köksö mitt i rummet, men när jag hade ritat in alla funktioner blev den inte så stor som jag hade tänkt mig. Då kom min bror på att vi kunde flytta ugnsdelen och sittbänken till ett annat fönster. Det är lätt att bli blind för andra möjlighete­r när man själv sitter där med ritningen!

Fyra månader tog själva byggfasen och en majdag för drygt två år sedan var villan på höjden klar för inflyttnin­g.

– Det var så fint och luftigt, allt var nytt och såg ut precis som vi föreställt oss. Jag tyckte att jag hade handlat jättemycke­t, men det behövdes mycket mer grejer för att fylla upp! Redan samma dag åkte jag och köpte mattor, krukor och sängar till barnens rum, säger Frida.

Nu förnyar hon hemmet på detaljnivå. Flyttar runt saker, spanar in nya trender och handlar textilier och småsaker. Hennes stora last är snittblomm­or.

– Jag köper nya buketter varannan vecka, det är ett bra sätt att få in lite färg. Blommor är verkligen en inrednings­detalj!

 ??  ?? VÄNSTER Kissen Simba trivs på altanen som har sol från morgon till kväll. OVAN Soffan från Trademax har plats för många. Olivträdet står i en kruka formgiven av Ernst Kirchsteig­er.
VÄNSTER Kissen Simba trivs på altanen som har sol från morgon till kväll. OVAN Soffan från Trademax har plats för många. Olivträdet står i en kruka formgiven av Ernst Kirchsteig­er.
 ??  ?? OVAN Köksön är samlingspu­nkten. Här sitter barnen och spelar spel när Frida fixar kvällsmat. Här lagas det middagar tillsamman­s med släkt och vänner och här dukar Frida upp buffén när det är fest.
OVAN Köksön är samlingspu­nkten. Här sitter barnen och spelar spel när Frida fixar kvällsmat. Här lagas det middagar tillsamman­s med släkt och vänner och här dukar Frida upp buffén när det är fest.
 ??  ?? VÄNSTER Knoppliste­n och dammvippan kommer från Fröken Funkis i Vetlanda.
VÄNSTER Knoppliste­n och dammvippan kommer från Fröken Funkis i Vetlanda.
 ??  ?? OVAN Upphöjda maskiner är både snyggt och praktiskt. Frida har använt Faktum stommar och luckan Bodbyn från Ikea.
OVAN Upphöjda maskiner är både snyggt och praktiskt. Frida har använt Faktum stommar och luckan Bodbyn från Ikea.
 ??  ?? VÄNSTER Frida är glad att de vågade välja den livfulla golvklinke­rn från Bauhaus. ”Vi tröttnar aldrig på den!”
VÄNSTER Frida är glad att de vågade välja den livfulla golvklinke­rn från Bauhaus. ”Vi tröttnar aldrig på den!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden