Hem Ljuva Hem

UTEKÖKET ÄR NAVET I TRÄDGÅRDEN HELA SOMMAREN

Marita och Bengt har anlagt precis den trädgård de drömde om när de flyttade in. Huset byggdes 2005 i stil från 1905. I centrum av trädgården, byggd i nivåer, står uteköket. Här grillar de och lagar mat under hela sommaren.

- Text MARIE HEIDENFORS Foto PETER ERLANDSSON

Marita och Bengt har anlagt sin drömträdgå­rd. Här grillar de och lagar mat under somrarna.

När Marita och Bengt Nordlindh flyttade in i huset år 2005 ville de skapa en trädgård med uteplatser som en viktig del av helheten. De ritade själva upp hur de ville ha trädgården för att kunna vistas där så mycket som möjligt under den varmare delen av året. Där ville de umgås med familj och vänner och även grilla och laga mat tillsamman­s.

ITALIENSK INSPIRATIO­N

Trädgården är delvis inramad av ett falurött plank på ena sidan, med en frodig klematis som brer ut sina grenar mer för varje år som går. Uteplatsen och rabatterna är anlagda med stengärden i flera nivåer runtom. Här står många citronträd i terrakotta­krukor och doften av lavendel och rosor är slående under sommaren. Målet var att få en känsla av italiensk innergård med mycket grönska och olivträd.

UTEKÖK AV FÄRDIGA STOMMAR

Det finns många sittplatse­r runt om och den centrala punkten är ett utekök. Det ser man var man än befinner sig i trädgården, och när Marita och Bengt lagar mat har de bra utsikt över gäster och barnbarn när de hälsar på. Uteköket är placerat i nära anslutning till köket i huset för att få allt så praktiskt det går, med närheten till rinnande vatten och annat. Själva uteköket köptes i stort sett färdigbygg­t men för den som är lite händig är det inte så svårt att bygga ett liknande själv. Det måste inte vara så märkvärdig­t, en bra arbetsyta och någon form av vask är allt som behövs. Det här är byggt med stommar av teak, med den självskriv­na grillen och en lös induktions­häll med en platta som ställs ner när de inte lagar mat. Marita och Bengt ville inte ha ett stort, avancerat kök och sedan riskera att få dåligt samvete om det inte används.

LJUVLIGA DOFTER

Kryddor i krukor är bra att ha nära till hands när maten ska lagas, dessutom doftar de gott och skapar en härlig stämning. Även enklare rätter smakar som delikatess­er här med doften av citronträd runt omkring. Strax intill uteköket står ett bord med bekväma korgstolar. Ett parasoll vid matbordet skuggar även en del av köket, eller skyddar mot regn om det kommer en plötslig skur. Vid den del av köket som fungerar som bar brukar det ibland stå barstolar vilket är trevligt eftersom gästerna kan sitta ännu närmare och vara delaktiga i grillninge­n.

UTERUM

I anslutning till huset finns även ett uterum. Bengt och Marita kallar det för lilla orangeriet. Här kan många växter övervintra och själva kan de sitta där från tidig vår till långt in på hösten. I trädgården finns många sittplatse­r där man kan välja sol eller skugga, sällskap eller egna tankar i lugn och ro. Gemensamt för alla sittplatse­r är att utsikten över trädgården är lika fin från dem alla. Trädgården är lättskött tack vare plantering i krukor och sten runt rabatterna. Viktigast av allt är möjlighete­n att laga mat, äta och umgås utomhus i trädgården tillsamman­s med barn, barnbarn och vänner.

” I trädgården finns många sittplatse­r där man kan välja sol eller skugga, sällskap eller egna tankar i ro.” lugn och

 ??  ?? Citronträd, pelargoner och solrosor hör till favoritern­a i trädgården.
Citronträd, pelargoner och solrosor hör till favoritern­a i trädgården.
 ??  ?? En vacker stenbänk smälter väl in i miljön.
En vacker stenbänk smälter väl in i miljön.
 ??  ?? Krukan på plankvägge­n är köpt på House of Mi i Åhus.
Krukan på plankvägge­n är köpt på House of Mi i Åhus.
 ??  ?? OVAN Stenläggni­ngar i nivåer gör att trädgården känns rymlig. Mängder av växter i krukor gör miljön lummig och skapar en känsla av Italien.
OVAN Stenläggni­ngar i nivåer gör att trädgården känns rymlig. Mängder av växter i krukor gör miljön lummig och skapar en känsla av Italien.
 ?? Foto: Privat ?? OVAN Delarna till uteköket i teak köptes färdiga. Bengt och Marita ville ha ett enkelt men funktionel­lt kök där familj och vänner kan samlas och vistas under hela sommaren. Oliv- och citronträd i terrakotta­krukor skapar en känsla av italiensk innergård.
Foto: Privat OVAN Delarna till uteköket i teak köptes färdiga. Bengt och Marita ville ha ett enkelt men funktionel­lt kök där familj och vänner kan samlas och vistas under hela sommaren. Oliv- och citronträd i terrakotta­krukor skapar en känsla av italiensk innergård.
 ??  ?? VÄNSTER Måltiderna intas med fördel utomhus under hela sommaren. Även här understryk­s känslan av innergård eller italiensk piazza av den stenlagda marken. OVAN Trädgården är uppbyggd i nivåer, stengärden och stenlagda ytor ger rum för bekväma sittytor...
VÄNSTER Måltiderna intas med fördel utomhus under hela sommaren. Även här understryk­s känslan av innergård eller italiensk piazza av den stenlagda marken. OVAN Trädgården är uppbyggd i nivåer, stengärden och stenlagda ytor ger rum för bekväma sittytor...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden