Hem Ljuva Hem

STÄDA EFFEKTIVT OCH MILJÖVÄNLI­GT

Hur ofta måste man städa för att inte bakterier och smuts ska samlas på utsatta ställen, och hur ska vi göra för att det ska vara så lätt som möjligt? Här är några tips på produkter och metoder som fungerar.

- Av MARIE HEIDENFORS

Här är några tips på produkter och metoder som fungerar.

Det finns de som faktiskt gillar att städa, och andra som ser det som ett nödvändigt ont. Oavsett vilket, och även om du tar hjälp till vissa moment som fönsterput­s till exempel, så måste vi alla underhålla hemmet löpande. Det är oftast inte nödvändigt med starka kemikalier för att bli av med smuts och fläckar, många klassiska husmorskne­p har kommit till heders igen och många bra rengörings­medel hittar du i ditt skafferi.

En del ytor måste torkas av och rengöras varje dag, andra varje vecka, varje månad eller varje kvartal. Toaletter och badrum vill vi gärna hålla konstant frä- scha och i köket är det absolut nödvändigt att hålla rent och torka bänkar, diska skärbrädor och redskap hela tiden. Men ofta tänker vi inte på att handtag, spisvred, kranar och strömbryta­re är fulla av bakterier eftersom vi tar i dem dagligen. Den värsta bakteriehä­rden i våra hem är disktrasan och därefter kommer köksbänken och tangentbor­det till datorn.

MÖBLERA SMART

Det är förstås smart att alltid ha städredska­p och rengörings­medel hemma för att städningen ska bli av. Välj också hur du vill möblera och inreda. Tunga gardiner, överkast, mattor och andra textilier samlar mycket damm och kräver mer intensiv rengöring. Utan för mycket möbler är det lättare att komma åt i varje hörn. Med bokhyllor, skåp och annan förvaring som går att stänga är det mycket enklare att städa. Vädra ofta i alla rum för att bli av med dålig lukt och damm. En modern dammsugare med speciella filter som är anpassade för allergiker gör även den stor skillnad för inomhuskli­matet. Dammsugare­n är bästa hjälpen mot hund- och katthår, det finns bra modeller som är särskilt utvecklade för att suga upp hår från pälsdjur.

SOVRUMMET

Sovrummet och sängkläder­na är också riktiga dammsamlar­e där kvalster trivs. Skaka dem utomhus och läs alltid skötselråd­en på just ditt duntäcke innan du tvättar det. Använd endast halva mängden tvättmedel, och inget sköljmedel. Ett duntäcke ska aldrig kemtvättas. Tvätta gärna duntäcket med några tennisboll­ar för att förhindra att dunet klumpar ihop sig.

STÄDA MED ÅNGA

På hårda ytor i köket och badrummet kan en ångtvätt vara ett bra alternativ. Med den rengör du helt utan kemikalier. Vattnet i den upphettas till 100 grader vilket bildar ånga som når in i fogar och hörn där den löser upp smutsen och dödar 99,9 procent av alla bakterier. Med olika tillbehör kan du även använda den till viss golvtvätt och till att rengöra textilier.

HUSH ÅLLSPRODUK­TER

Såpa är ett överlägset bra och användbart rengörings­medel. Blanda med vatten och överdosera inte. Passar till de flesta golv utom parkett, vrid ur svabben så att det inte blir för blött. Citron, ättika och bikarbonat är andra produkter som fungerar utmärkt till städning och rengöring. Mikrodukar är toppen eftersom du inte behöver använda starka rengörings­medel tillsamman­s med dem. För att tvätta fönster räcker det att blanda saften från en halv citron med en liter vatten. Torka med en torr mikrotrasa.

 ??  ?? Alla borstar från Iris Hantverk är handgjorda av personer som saknar synförmåga, och tillverkas i stort sett endast av naturmater­ial.
Alla borstar från Iris Hantverk är handgjorda av personer som saknar synförmåga, och tillverkas i stort sett endast av naturmater­ial.
 ??  ?? VÄNSTER Västerbott­enssåpa är en städproduk­t helt ren från konserveri­ngsmedel. Den är mycket koncentrer­ad vilket gör den mer trögflytan­de än många andra såpor. Den passar mycket bra till att göra rent i köket. Grundrecep­tet är ett arv från 1926 och...
VÄNSTER Västerbott­enssåpa är en städproduk­t helt ren från konserveri­ngsmedel. Den är mycket koncentrer­ad vilket gör den mer trögflytan­de än många andra såpor. Den passar mycket bra till att göra rent i köket. Grundrecep­tet är ett arv från 1926 och...
 ??  ?? Tvätta trådmoppen i maskin när du har städat klart för att bli av med bakterier och smuts.
Tvätta trådmoppen i maskin när du har städat klart för att bli av med bakterier och smuts.
 ??  ?? HÖGER Städsetet Skvalpa i 7 delar med våtmopp och dukar av mikrofiber. Fönsterskr­apan kan monteras på teleskopha­ndtaget. Ikea, 249 kronor.
HÖGER Städsetet Skvalpa i 7 delar med våtmopp och dukar av mikrofiber. Fönsterskr­apan kan monteras på teleskopha­ndtaget. Ikea, 249 kronor.
 ??  ?? HÖGER Dammvippa av strutsfjäd­rar och trä från Rusta, 100 kronor.
HÖGER Dammvippa av strutsfjäd­rar och trä från Rusta, 100 kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden