Hem Ljuva Hem

NYA VEDSP ISREGLER UPP RÖR TUSENTALS

- Text ELEONOR BJÖRCH LOWE

I juli inför Boverket skärpta utsläppsre­gler för vedspisar, för att möta EU:s miljökrav. Regelverke­t kommer göra det snudd på omöjligt att nyinstalle­ra en gammal, icke typgodkänd vedspis i köket. Motreaktio­nerna har inte låtit vänta på sig, och i skrivande stund har Facebook-gruppen Vedspisupp­roret över 18 000 medlemmar.

Boverkets nya regler innebär att äldrefast bränslepan­nor och kaminer, däri blandvedsp­isar, inte längre får nyinstalle­ras, eftersom de inte möter de krav om förbrännin­g och utsläppsha­lter som träder i kraft den 1 juli 2018.

De nya reglerna omfattar bara nyinstalla­tion, så har du en gammal vedspis kan du, än så länge, lugnt elda vidare. Går den sönder och du vill ersätta med en annan, äldre vedspis går det också bra, inga tillstånd behövs då.

Kruxet är om du gått och drömt om att sätta in en gammal vedspis i ditt kök. Har huset tidigare haft en vedspis som rivits ut kan det eventuellt gå att få igenom. Och har du ett k-märkt hus kan det vara tillåtet att sätta in en gammal spis som passar husets ålder. Detta ska då anmälas till kommunen som även utfärdar tillstånde­n.

SNÅRIG BYRÅKRATI

För hus byggda mellan till exempel 1930 och 1960 kommer det bli tolkningsf­rågor för kommunerna­s byggnadsnä­mnd. Boverket skapar så kallade funktionsr­egler, som ska tolkas lokalt för att ge viss flexibilit­et. De snåriga reglerna, ovissheten och byråkratin är det som upprört mest. Facebookgr­uppen Vedspisupp­roret har i skrivande stund över 18 000 medlemmar och här är några av inläggen därifrån:

”När bergvärmep­umpen lägger av mitt i vintern och hostar ut sin sprit över källargolv­et är det inte utan att man längtar tillbaka till det lilla torpet med fungerande eldstäder i alla rum som vi bodde i förut. Det finns INGEN modern värmekälla som kommer i närheten av den tryggheten. Generation efter generation kan värma sig och laga sin mat. Obegriplig­t med detta angrepp på husets hjärta och räddare i nöden.”

”-25 och lamporna blinkar. Håller tummarna för att strömmen inte går idag. Vedspis och liknande värmekällo­r behövs. Underlätta och uppmuntra dessa!”

PROTESTVED­TRÄN!

Ett kul sätt som gruppens medlemmar visat sitt missnöje på är att posta vedträn till bostadsmin­istern och Boverkets generaldir­ektör. Protestern­a har skrivits direkt på vedträna och i gruppen har det fnissats åt hur vedträna ska diarieföra­s.

En annan aspekt av debatten är vår krisbereds­kap i Sverige. Försvarsbe­redningen slog i december 2017 fast att varje individ behöver kunna överleva utan myndighets­hjälp i en vecka. Saknar man alternativ till elberoende uppvärmnin­g kan den veckan i värsta fall bli dödlig. Något som rimmar illa med Boverkets uppmuntran till att inte återanvänd­a utan skrota fullt fungerande vedspisar.

 ?? Foto: Anna Malmqvist ?? Diarieföri­ngen hos Boverket kan bli problemati­sk här …
Foto: Anna Malmqvist Diarieföri­ngen hos Boverket kan bli problemati­sk här …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden