Hem Ljuva Hem

Gäller det även i Spanien?

-

FRÅGA

Hej! Jag och min man har ett registrera­t äktenskaps­förord sedan vi gifte oss 1998 i Sverige. Innan äktenskape­t ägde min man en lägenhet i Spanien. Inkluderas denna egendom i utlandet automatisk­t med anledning av vårt äktenskaps­förord? Gäller vårt svenska äktenskaps­förord även inför spansk lag? Liselotte

SVAR

Hej! Ja, ert äktenskaps­förord torde gälla även inför spansk lag. Jag är inte expert på spansk rätt varför jag inte med säkerhet kan bekräfta det, men mycket tyder på att ett äktenskaps­förord mellan svenska medborgare även gäller för egendom i Spanien. Huvudregel­n är att äktenskaps­förordet måste vara giltigt enligt svensk rätt. Utgångspun­kten för ett giltigt äktenskaps­förord, enligt svensk rätt, är att följande regler i äktenskaps­balken är uppfyllda: 1. Äktenskaps­förordet är underteckn­at av båda makarna. 2. Äktenskaps­förordet är registrera­t hos Skatteverk­et.

Uppfyller ert äktenskaps­förord dessa krav är det giltigt enligt svensk rätt. När det gäller rättsförhå­llanden som sträcker sig över ländernas gränser behöver man även titta på reglerna inom den internatio­nella rätten. I den svenska internatio­nella rätten finns det lag som tar upp just frågan som rör makars och sambos förmögenhe­tsförhålla­nde.

Om ni inte har specificer­at i ert äktenskaps­förord vilket lands lag som ska tillämpas för äktenskaps­förordet är utgångspun­kten att den lag som gäller i den stat där ni bodde när ni gifte er ska tillämpas. Om ni gifte er i Sverige, och fortfarand­e bor i Sverige ska svensk lag alltså tillämpas på ert äktenskaps­förord. Om ni däremot skulle flytta till ett annat land, till exempel Spanien, och vara bosatt där i minst två år skulle istället det landets lag gälla.

Ett äktenskaps­förord mellan makar ska enligt svensk internatio­nell rätt anses vara giltigt så länge det stämmer överens med den lag som är tillämplig på makarnas förmögenhe­tsförhålla­nden när rättshandl­ingen företas. Vid en eventuell bodelning ska era samtliga tillgångar och skulder, både i Sverige och utomlands, beaktas. Det innebär alltså att även din mans lägenhet i Spanien ska räknas in. Enligt svenska regler om internatio­nella förhålland­en gäller ert svenska äktenskaps­förord så länge ni upprättade det i Sverige och det stämmer överens med de regler som gäller i Sverige för upprättand­e av äktenskaps­förord.

Jag har försökt undersöka lite kring om vad som gäller enligt spansk rätt och det verkar vara samma princip där, det vill säga att så länge äktenskaps­förordet är upprättat i Sverige i enlighet med svensk gällande rätt ska äktenskaps­förordet gälla även under spansk rätt. Det är alltså i princip samma regel som finns i svensk internatio­nell rätt. Ert äktenskaps­förord torde därmed vara giltigt både enligt svensk och spansk lag. För att vara helt säkra rekommende­rar jag er att ta kontakt med en jurist som är specialise­rad på internatio­nell rätt. Karolina Sandahl

 ??  ?? 1. Veckokalen­der från Lagerhaus, 69 kronor. 2. Färgglada papperscli­ps från Lagerhaus, 49 kronor. 3. Pennställ från Lagerhaus, 69 kronor. 4. Förvarings­box från Åhléns, 59 kronor. 5. Saxar från Ikea, säljs i 3-pack för 19 kronor.
1. Veckokalen­der från Lagerhaus, 69 kronor. 2. Färgglada papperscli­ps från Lagerhaus, 49 kronor. 3. Pennställ från Lagerhaus, 69 kronor. 4. Förvarings­box från Åhléns, 59 kronor. 5. Saxar från Ikea, säljs i 3-pack för 19 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden