Hem Ljuva Hem

Odla i pallkrage – enkelt och tacksamt

Att odla i pallkrage har många fördelar. Det ger både rikligare och snabbare skörd och blir på många platser i trädgården ett fint inslag med den inramade odlingen. När man odlar i pallkrage är det dessutom enkelt att hålla ogräs borta.

- Text och foto JENNY OLSSON

Pallkragar brukar vara enkelt att hitta för en billig peng på till exempel återvinnin­gsstatione­r, och man gör dessutom miljön en tjänst genom att återbruka. Genom att odla i pallkrage ger man odlingen ett ordentligt försprång i och med att jorden värms upp fortare och blir varmare i pallkragar­na än på friland. Det är smart att börja sin odlingsban­a genom att odla i pallkragar då de är lätta att underhålla och enkla att komma igång med. De upphöjda bäddarna tillsamman­s med en fiberduk resulterar i ett gynnsamt klimat för plantorna. I och med att jorden blir varmare i pallkragar kan man också börja så tidigare än i det vanliga grönsaksla­ndet, vilket gör att man får både en snabbare och en rikligare skörd. I stället för att så från frö kan man också sätta ner små plantor av grönsaker, bär eller kryddor.

Förutom att man inte behöver gräva i trädgården, slipper man också jobbet med att rensa bort rötter och ogräs. Dessutom är odlingen mer skyddad mot en del skadedjur. Genom att täcka bottnen på pallkragen med till exempel tidningspa­pper hindrar du ogräs från att komma upp i plantering­en.

NIVÅSKILLN­ADER

Pallkragar har också fördelen att kunna staplas på varandra, vilket gör att man kan få en ergonomisk arbetshöjd som sparar på ryggen. Det är även till fördel av estetiska skäl då det kan vara snyggt att skapa nivåskilln­ader mellan odlingsbäd­darna. Det finns dessutom växter som trivs att plante- ras högre upp. Pallkragar­na är också en fördel om man vill göra om lite i trädgården då de är enkla att flytta.

Att köpa och odla i pallkragar är både en billig och hållbar investerin­g, allrahelst om du målar dem. Behandlade pallkragar står bättre emot regn och väta och håller därför betydligt längre än obehandlad­e. De blir dessutom ett snyggare inslag i trädgården när de är målade. Innan man börjar odla i pallkragar­na kan man också sätta plast på insidan av träet, vilket gör att man undviker att den fuktiga jorden kommer i kontakt med virket.

För att pallkragar­na ska hålla så länge som möjligt kan man fälla ihop dem och förvara dem i till exempel garaget över vintern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden