Hem Ljuva Hem

Det säkraste vårtecknet

- Marie Heidenfors chefredakt­ör

När vet vi säkert att våren är här? Är det när tjälen gått ur marken, när vi upptäcker årets första tussilago eller hör koltrasten sjunga?

Ett riktigt pålitligt vårtecken är att utemöblern­a ställs fram – och vi låter dem stå kvar – förvissade om att det är dags. I varje trädgård, på varje uteplats och balkong ska vi äntligen få sitta och kisa mot solen, njuta av värme och friska vårvindar. I det här numret av Hem ljuva Hem tipsar vi om möbler och prylar som gör utomhusliv­et ännu skönare. Vi har även en översikt över uterum för dig som har tankar på att bygga ett sådant. Där kan man sitta riktigt tidigt på våren utan att frysa och sommaren kan bli härligt lång och sträcka sig in på hösten.

Just att äta utomhus är någonting som vi här uppe i norra Europa är särskilt förtjusta i. Och visst smakar det bättre ute i friska luften, helst utan mygg och getingar förstås. Många gillar ju även att tillaga maten ute i det fria, grilla eller till och med bygga ett speciellt utekök. Vi har hälsat på hemma hos en familj som älskar sitt utekök, det används så ofta det går. Läs och inspireras, gillar du att grilla är steget inte långt till att laga både salladen och pastan vid uteköket. Ännu bättre blir det naturligtv­is om man kan använda egenodlade grönsaker och kryddor till måltiden. Vi visar hur du enkelt ordnar en pallkrage, praktisk och smidig.

Att bo nära naturen är för många en dröm. Vi visar ett hemreporta­ge där både djur och natur är ständigt närvarande. Visst är det till landet vi längtar när våren är här, men stan behöver inte vara så dum den heller. Körsbärsbl­omningen i Kungsträdg­ården i Stockholm till exempel är bland det vackraste som finns. Den varar inte länge, men det är just det som är en del av tjusningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden