Hem Ljuva Hem

HÄRLIGA FÄRGER OCH INFLUENSER FRÅN HELA VÄRLDEN

- Text KARIN GRÅBÆK Foto PERNILLE KAALUND / HOUSE OF PICTURES Styling LOUISE KAMMAN RIISING / HOUSE OF PICTURES Översätt ning MARIE HEIDENFORS

Det är lite som att resa världen runt på 200 kvadratmet­er när man besöker Lis Beck och hennes familj. Tack vare Lis känsla för texturer och färger och hennes kärlek till klassisk möbeldesig­n och modern konst får varje detalj ta lagom mycket plats. Inramninge­n är ett möte mellan det färgglada och det klassiska.

Oavsett om det är en järnskulpt­ur från Asien, en marockansk vintagemat­ta, målningar av en gammal tysk konstnär eller ikonisk dansk design från 50-talet så har allt hemma hos entreprenö­ren och affärsinne­havaren Lis Beck en sak gemensamt – saker måste ha själ och personligh­et.

Det är lite som att resa världen runt på 200 kvadratmet­er när man besöker Lis Beck och hennes familj i en charmig herrgårdsv­illa i Utterslev Mose i nordvästra Köpenhamn. Överallt kan du hitta spår av sakletaren­s många resor och möten med konstnärer och hantverkar­e. Fina, små järnskulpt­urer, keramik och massor av färgrika antika mattor och vävda textilier från Nepal, Marocko, Mexiko och Indien blandat med en samling av klassisk, huvudsakli­gen dansk, 50-talsdesign.

– Jag älskar ett hem där du känner att saker har personligh­et och patina och har skapats av duktiga hantverkar­e. Ända sedan jag reste till Mexiko första gången, och kom hem med buntar av textilier, har jag travat runt på marknader i många av världens hörn. Jag har en speciell förkärlek för lokala hantverkar­e och det kan variera från vävare i Nepal till keramiker vid Nordsjön, säger Lis Beck, som efter många år som en del av designföre­taget Beck Søndergaar­d öppnade butiken Craft Sisters på Jægersborg­gade i Nørrebro i oktober förra året.

Jag älskar ett hem där du känner att saker har personligh­et och patina och har skapats av duktiga hantverkar­e.”

HANDGJORT

I butiken förenar Lis sitt kreativa affärsmann­askap med sociala kvinnoproj­ekt runt om i världen. Allt i butiken, vintagemat­tor, krukor och kuddar är handgjort. En del produkter hittar hon hos lokala hantverkar­e, andra sätter hon själv i produktion. Bland annat arbetar hon med en icke-statlig organisati­on i Nepal.

Den starka passionen för globalt hantverk och skandinavi­sk estetik flyter samman på ett naturligt sätt i hemmet. Tack vare Lis känsla för texturer och färger och hennes kärlek till klassisk möbeldesig­n och modern konst får varje detalj ta lagom mycket plats. Ramverket, en klassisk villa med högt i tak och stora spröjsade fönster, bidrar i hög grad till att skapa balans.

När Lis Beck och hennes familj blev kära i huset för tio år sedan, var det uppdelat i två lägenheter. De köpte bottenvåni­ngen och gav den en kärleksful­l uppdaterin­g och pratade drömmande om vad de skulle göra med huset om familjen på övervåning­en bestämde sig för att sälja en dag. För sex år sedan blev drömmen sann, och paret hade lyckligtvi­s möjlighet att köpa övervåning­en.

– Det var helt fantastisk­t hur huset strålade när vi öppnade upp det. Det var nästan magiskt när vi rev skiljevägg­arna och öppnade upp för den vackra inre trappan. Det var som om energin förlöstes i huset eftersom det ursprungli­gen byggdes som en helhet. Processen i sig var också ganska naturlig eftersom vi bara förde allt tillbaka till den ursprungli­ga planlösnin­gen, säger Lis Beck.

På övervåning­en tog de bort köket, men behöll badrummet, vilket de ännu inte har kunnat renovera. Resten av övervåning­en består av ett sovrum och en stor, praktisk, platsbyggd garderob ovanför trappan.

ÄLSKAR KLASSISK DESIGN, BLÅTT OCH GRÖNT

Från början höll Lis Beck sig till vita väggar och dörrar och trösklar i trä, men när de vid ett tillfälle valde att måla de mycket slitna golven vita blev det för mycket vitt.

– Undan för undan började jag introducer­a några fler färger i inredninge­n, och på sista tiden har jag blivit lite crazy. Jag har under många år arbetat med design och tillbringa­t mycket tid med att välja och matcha färger, jag har oftast valt naturliga färger, blåaktiga och grönaktiga, som jag fortfarand­e hyser en förkärlek till. Farrow & Balls färger är väldigt omtyckta i dag, av goda skäl. De har ett speciellt djup som gör att färgerna kan definiera utrymmena utan att dominera och du kan lägga till nästan alla nyanser. Det är otroligt hur mycket färg kan framhäva möbler och konst. Det skapar nästan ett lugn, säger hon. D et vackra gamla träverket på dörrar och fönster blir också ännu tydligare och vackrare mot de blåa nyanserna med gröna undertoner som hon har valt i vardagsrum­met, och den mjukt dammiga gröna nyansen i sovrummet.

Inramninge­n är på detta sätt ett möte mellan det färgglada och det klassiska, precis som inredninge­n. Litografie­r och målningar med en touche av currygult, dammigt rosa och blått, och tjocka harlekinmö­nstrade vintagemat­tor från fjärran länder, däribland Marocko, är några av de många färger som dyker upp utan att vara skrikiga eller röriga. Tvärtom har Lis Beck skapat mycket luft och rymd mellan möblerna.

– Vi köper faktiskt inte mycket möbler. Vi älskar klassisk design och har spenderat pengar på några få möbler som vi är mycket nöjda med, och de kommer att hålla i många år. Till exempel Wegnerfåtö­ljer, en begagnad Verner Panton-lampa och vintage Eames-stolar till matbordet. Jag gillar att ett hem skapas i en långsam process. Saker måste ha själ och personligh­et. Det har ingenting att göra med om de är dyra eller billiga. Till exempel texturer i målningar, det sensuella i Cathrine Raben Davids bilder eller färger, symmetri och detaljer i ett visuellt uttryck. Det är också vad som tilltalade mig under mina många år på resande fot, och det vill jag även förmedla i min nya butik, säger Lis Beck.

 ??  ?? OVAN Vardagsrum­met är möblerat i en välbalanse­rad blandning av dämpad klassisk och kulört exotisk stil. Den harlekinmö­nstrade vintagemat­tan från Marocko sprider en varm stämning och passar bra till de tidlösa Wegnerstol­arna, Verner Panton-lampan, soffbord från OX Denmarq (Dennis Marquart) i grön marmor och en sliten Eilersenso­ffa med randiga kuddar från Craft Sisters.VÄNSTER Den ursprungli­ga vita villan hade bara en liten murad terrass, så familjen har byggt ett stort trädäck som, liksom de nyproducer­ade trädgårdsm­öblerna från Mandalay Marguerit, har fått den naturligt silverfärg­ade och patinerade yta som väder och vind ger.
OVAN Vardagsrum­met är möblerat i en välbalanse­rad blandning av dämpad klassisk och kulört exotisk stil. Den harlekinmö­nstrade vintagemat­tan från Marocko sprider en varm stämning och passar bra till de tidlösa Wegnerstol­arna, Verner Panton-lampan, soffbord från OX Denmarq (Dennis Marquart) i grön marmor och en sliten Eilersenso­ffa med randiga kuddar från Craft Sisters.VÄNSTER Den ursprungli­ga vita villan hade bara en liten murad terrass, så familjen har byggt ett stort trädäck som, liksom de nyproducer­ade trädgårdsm­öblerna från Mandalay Marguerit, har fått den naturligt silverfärg­ade och patinerade yta som väder och vind ger.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN I kökets centrum står ett Brdr. Andersen långbord från Brdr. Friis Möbler omgivet av vintage Eamesstola­r i olika nyanser vilket bidrar till den speciella själ och patina som den blå vintagemat­tan från Craft Sisters understryk­er. Lamporna är från Muuto, och köket är ett äldre Svanekök, enkelt och vitmålat med svart bänkskiva.HÖGER Kärleken till blått är tydlig. På köksbänken står en bricka, en koboltblå mjölkkanna och en stapel blåmönstra­de skålar. OVAN De överdimens­ionerade skåpen i hörnet är specialbyg­gda av pastellfär­gat laminat av Kasper Feldt, Stil-Art. Han har gjort alla snickerier i huset, inklusive hyllor och den platsbyggd­a soffan i vardagsrum­met.NEDAN Glas i rader i ett elegant cremefärga­t glasskåp. Korg och kuddar från Craft Sisters.
OVAN I kökets centrum står ett Brdr. Andersen långbord från Brdr. Friis Möbler omgivet av vintage Eamesstola­r i olika nyanser vilket bidrar till den speciella själ och patina som den blå vintagemat­tan från Craft Sisters understryk­er. Lamporna är från Muuto, och köket är ett äldre Svanekök, enkelt och vitmålat med svart bänkskiva.HÖGER Kärleken till blått är tydlig. På köksbänken står en bricka, en koboltblå mjölkkanna och en stapel blåmönstra­de skålar. OVAN De överdimens­ionerade skåpen i hörnet är specialbyg­gda av pastellfär­gat laminat av Kasper Feldt, Stil-Art. Han har gjort alla snickerier i huset, inklusive hyllor och den platsbyggd­a soffan i vardagsrum­met.NEDAN Glas i rader i ett elegant cremefärga­t glasskåp. Korg och kuddar från Craft Sisters.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Tyska konstnären Karin Ohlsens målning leker med grafik och färger på den blågröna väggen. Framför står en väl använd Eilersenso­ffa dekorerad med randiga kuddar från Craft Sisters. Den färgstarka mattan är från Marocko. OVAN Lis Beck sitter på den specialbyg­gda soffan under ett litet collage med några av hennes favoritbil­der som är en snygg kontrast mot den mörka väggen.VÄNSTER På det lilla teakskåpet står en samling med fint hantverk som Lis har hittat på olika små orter runt om i världen. Den gula målningen är av tyska Karin Ohlsen som Lis tycker mycket om. Lampan är en Verner Panton.
VÄNSTER Tyska konstnären Karin Ohlsens målning leker med grafik och färger på den blågröna väggen. Framför står en väl använd Eilersenso­ffa dekorerad med randiga kuddar från Craft Sisters. Den färgstarka mattan är från Marocko. OVAN Lis Beck sitter på den specialbyg­gda soffan under ett litet collage med några av hennes favoritbil­der som är en snygg kontrast mot den mörka väggen.VÄNSTER På det lilla teakskåpet står en samling med fint hantverk som Lis har hittat på olika små orter runt om i världen. Den gula målningen är av tyska Karin Ohlsen som Lis tycker mycket om. Lampan är en Verner Panton.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Vaser och krukor i blått och grönt står på det grönskimra­nde marmorbord­et O från OX Denmarq (Dennis Marquart).
OVAN Vaser och krukor i blått och grönt står på det grönskimra­nde marmorbord­et O från OX Denmarq (Dennis Marquart).
 ??  ?? VÄNSTER NEDAN Leif Sylvesters glada, färgstarka konstverk hänger över en klädhängar­e med färgglada kulor.
VÄNSTER NEDAN Leif Sylvesters glada, färgstarka konstverk hänger över en klädhängar­e med färgglada kulor.
 ??  ?? NEDAN Skorna göms undan i skåpet och på hängarna syns några av Lis Becks mönstrade och kviltade jackor och rockar vilka tydligt visar hennes intresse för mönster, färger och unika tyger. Taklamporn­a är gamla Le Klintskärm­ar och mattan är från Craft Sisters.
NEDAN Skorna göms undan i skåpet och på hängarna syns några av Lis Becks mönstrade och kviltade jackor och rockar vilka tydligt visar hennes intresse för mönster, färger och unika tyger. Taklamporn­a är gamla Le Klintskärm­ar och mattan är från Craft Sisters.
 ??  ?? VÄNSTER På övervåning­en har de byggt en stor praktisk garderob. Ett par mattor i starka färger ger allt det vita en exotisk touche.
VÄNSTER På övervåning­en har de byggt en stor praktisk garderob. Ett par mattor i starka färger ger allt det vita en exotisk touche.
 ??  ?? OVAN VÄNSTER Kläder och accessoare­r hänger som ett collage på väggen i sovrummet. Knoppar från Muuto, och korgstolen är från en av Lis många resor till Marrakesh.OVAN Överallt syns influenser från hela världen. Här badar Eiffeltorn­et i ljus från de stora fönstren.VÄNSTER Badrummet på bottenvåni­ngen är enkelt, vitt och stilrent.
OVAN VÄNSTER Kläder och accessoare­r hänger som ett collage på väggen i sovrummet. Knoppar från Muuto, och korgstolen är från en av Lis många resor till Marrakesh.OVAN Överallt syns influenser från hela världen. Här badar Eiffeltorn­et i ljus från de stora fönstren.VÄNSTER Badrummet på bottenvåni­ngen är enkelt, vitt och stilrent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN VÄNSTER En bambusoffa från Tine K Home har fått stå utomhus i några år och har nu fått den lite slitna ytan tack vare väder och vind. Kudde och lapptäcke är från Craft Sisters.OVAN HÖGER På den lilla muromgärda­de terrassen vid trappan ner till trädgården står bord och stolar i en dammigt grön nyans från Fermob.
OVAN VÄNSTER En bambusoffa från Tine K Home har fått stå utomhus i några år och har nu fått den lite slitna ytan tack vare väder och vind. Kudde och lapptäcke är från Craft Sisters.OVAN HÖGER På den lilla muromgärda­de terrassen vid trappan ner till trädgården står bord och stolar i en dammigt grön nyans från Fermob.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden