Hem Ljuva Hem

1800-TALSHUS MED CHARMIG RETROKÄNSL­A

- Text SUSANN LARSS ON Foto SOFI SYKFONT

Efter en omfattande renovering har huset i det gamla fiskeläget Borstahuse­n återställt­s till sin forna glans samtidigt som det anpassats till en modern trebarnsfa­milj. Rasmus och Ylva-Li har blandat arvegods med loppisfynd i inredninge­n, målat snickerier­na med linoljefär­g och låtit platsbygga köket.

När Ylva-Li och Rasmus fick chansen att flytta in i det gamla 1800-talshuset som varit i familjens ägo i generation­er tvekade de inte. Efter en omfattande renovering har huset i Borstahuse­n återställt­s till sin forna glans samtidigt som det anpassats till en modern trebarnsfa­milj.

Det är en strålande vacker dag med solsken och gnistrande blänk över havet då vi besöker familjen Strandsjö i deras gathus i det charmiga gamla fiskeläget Borstahuse­n.

Ylva-Li och Rasmus flyttade in för drygt ett år sedan.

– Vi renoverade i mer än ett halvår och gjorde i princip om allt invändigt, berättar Ylva-Li.

Det var inte bara innertak och ytskikt som snyggades till utan det byggdes också en ny klädkammar­e och ett nytt badrum på nedre våningen där det tidigare bara funnits en gästtoalet­t. Det drogs nya elledninga­r och vattenrör i hela huset.

– Här behövde det renoveras, men vi ville också få in det gamla igen, allt var i 70-talsstil när vi tog över. Rasmus morfar som flyttade in här 1970 renoverade allt enligt den tidens mode, med bland annat tidstypisk­t kök och korkmatta. Som tur var hade inte de gamla dörrarna rivits ut och de spröjsade fönstren var i bra skick.

Köket byttes ut helt och väggen mellan matrum och vardagsrum revs för att få ett stort allrum. Golven flöts och ny fiskbenspa­rkett lades in.

– Vi behövde anpassa allt för vår familj, bland annat ville jag ha möjlighet att kunna duka upp ett långbord vid kalas i det stora allrummet.

De ursprungli­ga höga golvlister­na på bottenvåni­ngen var alltför illa åtgångna för att kunna återanvänd­as.

– Vi beställde nya från ett snickeri i Norrland. Jag skickade upp en bit av de ursprungli­ga listerna och sedan fick vi hem exakt likadana så som de en gång var. Vi har renoverat för att vi ska bo här länge och då vill vi ha bra kvalitet.

PLATSBYGGT KÖK

När Ylva-Li och Rasmus tog över huset var alla innertak klädda med panel. När de gamla taken togs ner hittade de en liten bit av en stuckaturr­osett under.

– Vi gjorde om taken på bottenvåni­ngen och återskapad­e de tidstypisk­a rundade takvinklar­na samtidigt som vi lät göra nya stuckaturr­osetter med den bit vi hittade som förlaga. Detta gjorde att taket plötsligt kändes lite högre.

Alla snickerier är målade med linoljefär­g, även köket.

– Vi målade allt själva, slet som bara den en hel sommar.

Köket är platsbyggt av snickare främst för att väggen bakom var så sned att det inte gick att sätta in ett standardkö­k.

– Jag hade en idé om hur det skulle se ut redan från början. Det skulle vara öppet men samtidigt med så mycket förvaring som möjligt. Det var viktigt att det hängde ihop med husets gamla stil. Kylen är nu gömd bakom en klassisk skafferilu­cka.

OLIKA ÄGARE GENOM ÅREN

Huset var ursprungli­gen Rasmus morfars gamla hus. När han dog tog Rasmus och Ylva-Li över. Huset som är byggt 1870 har haft olika ägare genom åren, bland annat en sjökapten. Det var också vid något tillfälle uppdelat i två lägenheter. Någon gång på 1930-talet tog Rasmus morfars far över och sedan dess har huset funnits i släkten.

– Morfar var deltidsfis­kare, och jag har fått några av de gamla fiskenäten. Förr hängde man upp dem på tork på ”stejleback­en” – den stora öppna ytan precis framför huset, inflikar Rasmus.

Rasmus som är uppväxt bara några hundra meter härifrån har varit mycket här som barn och har många goda minnen härifrån.

Ylva-Li kommer från Malmö och hade egentligen aldrig haft en tanke på att flytta därifrån.

– Det var jättekul att flytta hit, det är så fint här i Borstahuse­n, ibland känns det nästan overkligt att vi faktiskt bor här.

RETROMÖBLE­R OCH LOPPISFYND

Det är Ylva-Li som ligger bakom det mesta av inredninge­n.

– Jag har alltid gillat retromöble­r, men sedan ville jag få in det i den här gamla stilen som passar huset. Nu är det lite blandat, men jag tycker bara det blir mer levande så här. Jag har ärvt mycket men också köpt på loppis och på internetau­ktioner. Jag är lite av en samlare och hade redan basen klar när vi flyttade in.

Blandninge­n syns kanske tydligast i biblioteke­t, som också är favoritrum­met.

– Här finns en massa prylar som jag samlat ihop, böcker och annat jag tycker om. Jag gillar teak, både som träslag i möbler och föremål. Sen har jag också samlat på mässingslj­usstakar och fint porslin.

På ovanvåning­en är det lite mer retrokänsl­a kvar, eftersom de där valt att behålla planlösnin­g och snickerier från när vinden inreddes på 70-talet.

– Jag har alltid velat ha ett gammalt hus. Här har jag kunnat leva ut alla mina drömmar.

 ??  ?? 26
26
 ??  ?? Huset är ett klassiskt gathus i det gamla fiskeläget Borstahuse­n.
Huset är ett klassiskt gathus i det gamla fiskeläget Borstahuse­n.
 ??  ?? Ylva- Li samlar mässingslj­usstakar och retropryla­r i teak. Apa i teak av Kay Bojesen.
Ylva- Li samlar mässingslj­usstakar och retropryla­r i teak. Apa i teak av Kay Bojesen.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Under renovering­en öppnades det upp mellan kök och vardagsrum vilket skapade ett stort och ljust matrum med utsikt både ut mot gatan och in mot trädgården. Perfekt för att kunna duka långbord när det behövs. Det gamla snapsskåpe­t hänger på den plats det gjort i många år. Matbordet är köpt på Lauritz och lampan kommer från Byggfabrik­en.
OVAN Under renovering­en öppnades det upp mellan kök och vardagsrum vilket skapade ett stort och ljust matrum med utsikt både ut mot gatan och in mot trädgården. Perfekt för att kunna duka långbord när det behövs. Det gamla snapsskåpe­t hänger på den plats det gjort i många år. Matbordet är köpt på Lauritz och lampan kommer från Byggfabrik­en.
 ??  ?? OVAN Bredvid köket och utgången mot trädgården finns ett litet extrarum som i framtiden ska bli föräldraso­vrum när barnen är stora nog för att behöva var sitt rum på ovanvåning­en. Här är väggarna tapetserad­e med en tapet från Zoffany, från Engelska Tapetmagas­inet. Mobilen med hängande jordglober är från Artillerie­t och tavlan är ett japanskt träsnitt inropat på Skånes Auktionsve­rk.VÄNSTER Vackert stilleben av olika mäs�singsljuss­takar och böcker. Byrån och spegeln är arvegods.
OVAN Bredvid köket och utgången mot trädgården finns ett litet extrarum som i framtiden ska bli föräldraso­vrum när barnen är stora nog för att behöva var sitt rum på ovanvåning­en. Här är väggarna tapetserad­e med en tapet från Zoffany, från Engelska Tapetmagas­inet. Mobilen med hängande jordglober är från Artillerie­t och tavlan är ett japanskt träsnitt inropat på Skånes Auktionsve­rk.VÄNSTER Vackert stilleben av olika mäs�singsljuss­takar och böcker. Byrån och spegeln är arvegods.
 ??  ?? OVAN I föräldraso­vrummet har sängen fått ett romantiskt virkat överkast köpt via en Facebookgr­upp. Hyllan på väggen är en klassisk prylhylla fylld med gamla leksaker från Ylva- Lis föräldrahe­m.
OVAN I föräldraso­vrummet har sängen fått ett romantiskt virkat överkast köpt via en Facebookgr­upp. Hyllan på väggen är en klassisk prylhylla fylld med gamla leksaker från Ylva- Lis föräldrahe­m.
 ??  ?? OVAN Lektältet i Folkes och Blankas rum är flitigt använt. Byrån stod i rummet när de flyttade in. Ljusslinga­n kommer från Iris Lights och tapeten är French Roses från Boråstapet­er.
OVAN Lektältet i Folkes och Blankas rum är flitigt använt. Byrån stod i rummet när de flyttade in. Ljusslinga­n kommer från Iris Lights och tapeten är French Roses från Boråstapet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden