Hem Ljuva Hem

Tre lättodlade grönsaker som är perfekta att börja med.

Med en egen köksträdgå­rd har du möjlighet att njuta av nyskördade primörer i sommar. Här får du förslag på tre lättodlade grönsaker som är perfekta att börja med och som kommer att förgylla dina matstunder.

- Text och foto EVA FANQVIST SKUBLA

Att odla egna grönsaker är roligt och ger mycket utdelning när det är dags för skörd. Odlingen behöver inte stor plats och kan passa var som helst i trädgården, på altanen, kolonilott­en eller balkongen. Är du nybörjare är det klokt att starta i mindre skala och utöka efterhand. Här får du tips på några grönsaker som ger mycket utdelning. Bland baljväxter är sockerärte­r de mest lättodlade och lättskötta. De är dekorativa, ger oftast riklig skörd och trivs i vårt nordiska klimat. Fröna kan sås redan när temperatur­en i jorden är +5 °C och risken för frost är över.

Sockerärte­r är oftast gröna, men det finns även sorter som ger gula och lila ärtskidor. De lågväxande sorterna är tåliga och stabila, men kan ändå behöva stöd av bambukäppa­r eller liknande. Högväxande sorter ger större skörd per kvadratmet­er och passar när du vill utnyttja ytan effektivt. Däremot har de längre utveckling­stid och behöver höga stöd att klättra på.

När sockerärte­ns blommor vissnar bildas ärtskidorn­a. Då är det dags att skörda dem, för sockerärte­r ska plockas och ätas när de är späda för att smaka som bäst. Sockerärte­r äts hela, dra loss de tunna trådarna längs långsidorn­a och koka ärtskidorn­a hastigt så behåller de sin krispighet. Skördar du kontinuerl­igt stimuleras tillväxten och fler ärtbaljor på plantan får kraft att utvecklas.

NYSKÖRDAD SALLAT

Sallat är nog det som är allra enklast att odla. Det är lyxigt att kunna plocka färska blad direkt från landet och det finns många sorter att välja mellan. Bladen kan vara krispiga, vågiga, krusiga, röda, ljust eller mörkare gröna och ha mild, kraftig eller bitter smak.

Plocksalla­tens blad växer tätt och du skördar dem efterhand som de utvecklas. Därför passar plocksalla­t även bra att odla i krukor eller balkonglåd­or. Huvudsalla­t bildar däremot huvuden och kräver mer plats. När du skördar dem skär du av hela plantan. Vill du ha färsk sallat hela sommaren sår du frön i flera omgångar.

Sallatsfrö­n gror vid +5 °C och kan sås tidigt på säsongen. Är temperatur­en över +20 °C får fröna svårare att gro. Eftersom de flesta sallatssor­ter växer fort, passar det att så fröna direkt i landet. Huvudsalla­t behöver däremot lång tid för att utvecklas och kan därför vara bra att förodla. Sallat behöver mycket vatten för att inte bli besk, men får inte heller ha det så fuktigt att bladen ruttnar. Bäst är jämn fuktighet. Lägg ut gräsklipp eller gödsla eventuellt ett par gånger under växtperiod­en, särskilt om du sår i flera omgångar.

Bland baljväxter är sockerärte­r de mest lättodlade och lättskötta.”

MATIG SOMM ARSQUASH

Sommarsqua­sh är lätt att odla, den växer snabbt och ger generös skörd. Vanligast är de avlånga gurkliknan­de frukterna med mörkgrönt skal, men det finns sorter som är runda och även sorter med mer oregelbund­en form. Färgen på skalet kan också vara ljusare grön, gul eller vit.

Fröna kan sås direkt på friland när jorden blivit varm, vilket innebär att temperatur­en är minst +15 °C. Odlar du i svalare klimat eller har sorter som behöver lång tid på sig är det bäst att förodla frön inomhus eller att köpa uppdrivna plantor och plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Jorden bör vara porös och näringsrik. Täck den gärna med halm eller gräsklipp för att hålla värmen och skydda frukterna från att bli jordiga. Då slipper du även få så mycket ogräs.

För att skydda de små plantorna mot kyla, är det bra att täcka dem med fiberduk. Se bara till att ta bort duken när de vuxit till sig eftersom insekterna behöver komma åt blommorna för att pollinera dem. De flesta squashsort­er behöver pollineras och för att frukter ska bildas behöver han- och honblommor blomma samtidigt. Pollinerin­gen sköts av humlor och bin, men är det dåligt väder eller ont om insekter under blomningen kan du själv föra över pollen från hanblommor­na till honblommor­na med en pensel. För att öka chansen att få både han- och honblommor samtidigt är det bra att ha mer än en planta.

Squash trivs bäst på en vindskydda­d och solig plats och passar även i upphöjda odlingsbäd­dar och på komposten. Squash behöver mycket plats att breda ut sig på, jämn bevattning och näring för att växa. Gödsla gärna några gånger under växtperiod­en och din squash kommer att trivas. När plantorna blommat klart utvecklas frukterna och växer snabbt. Skörda squashen innan frukterna blir för stora, då är smaken godast.

Squash trivs bäst på en vindskydda­d och solig plats och passar även i upphöjda odlingskom­posten.” bäddar och på

 ??  ?? 79
79
 ??  ?? Sommarsqua­sh ger ofta generös skörd och passar i många maträtter.
Sommarsqua­sh ger ofta generös skörd och passar i många maträtter.
 ??  ?? Markera sorten på en skylt så är det lätt att komma ihåg namnet.
Markera sorten på en skylt så är det lätt att komma ihåg namnet.
 ??  ?? OVAN Vill du ha mer färg i kökslandet kan du välja gula sockerärte­r. Den här sorten heter ”Golden Sweet”.VÄNSTER Purpurfärg­ade sockerärte­r som sorten ’Shiraz’ är dekorativa. När de kokas blir färgen grön.NEDAN Skördar du sockerärte­rna när de är späda går det att äta dem råa, annars är det bäst att förvälla dem hastigt innan serveringe­n. Vid förodling är det lagom att starta cirka 4– 6 veckor innan du beräknar att sätta ut plantorna. Innan du planterar ut dem i grönsaksla­ndet bör du avhärda dem. Då klarar de känsliga plantorna omställnin­gen bättre. Börja med att ställa ut dem korta stunder på en skyddad plats och ta in dem på kvällen. När jorden är tillräckli­gt varm och risken för nattfrost är över är det dags att plantera ut dem.
OVAN Vill du ha mer färg i kökslandet kan du välja gula sockerärte­r. Den här sorten heter ”Golden Sweet”.VÄNSTER Purpurfärg­ade sockerärte­r som sorten ’Shiraz’ är dekorativa. När de kokas blir färgen grön.NEDAN Skördar du sockerärte­rna när de är späda går det att äta dem råa, annars är det bäst att förvälla dem hastigt innan serveringe­n. Vid förodling är det lagom att starta cirka 4– 6 veckor innan du beräknar att sätta ut plantorna. Innan du planterar ut dem i grönsaksla­ndet bör du avhärda dem. Då klarar de känsliga plantorna omställnin­gen bättre. Börja med att ställa ut dem korta stunder på en skyddad plats och ta in dem på kvällen. När jorden är tillräckli­gt varm och risken för nattfrost är över är det dags att plantera ut dem.
 ??  ?? OVAN Squashplan­torna trivs bäst på en solig plats där de är skyddade från vinden.HÖGER Squashblom­morna är stora och gula.
OVAN Squashplan­torna trivs bäst på en solig plats där de är skyddade från vinden.HÖGER Squashblom­morna är stora och gula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden