Hem Ljuva Hem

”ALLT KAN FÅ LIV OCH EN EGEN BERÄTTELSE”

-

Johanna Högväg är formgivare, illustratö­r och grafisk designer och grundade Highway Design år 2006. Tidigare har hon bland annat tagit fram mönster till barnkläder för klädkedjan Uniqlo. Idag är hon aktuell med ett designsama­rbete med Cervera som innehåller bordstable­tter, brickor, grytunderl­ägg, kökshanddu­kar, muggar och skärbrädor. BERÄTTA LITE KORT OM DIN RELATION TILL FORM OCH DESIGN!

– Jag har varit väldigt intressera­d av färg och form sedan barnsben. Att rita och pyssla var min stora passion och jag minns att jag var helt uppslukad av mammas inrednings­tidningar. Jag visste redan då att det här var något jag ville jobba med.

VAD INSPIRERAS DU AV?

– Jag gillar att rita vardagliga saker. Ofta blir det, av någon anledning, köksredska­p, bakverk och cyklar. Jag gillar när det är lite orealistis­kt och linjerna får leva sitt eget liv. Inspiratio­nen kan komma precis varifrån som helst och när som helst. Det kan vara någon knasig dröm som barnen berättar om på morgonen, som genast formas till bilder i mitt huvud. Det kan vara möten, diskussion­er, färgkombin­ationer eller skräp på trottoaren. Allt kan få liv och en egen berättelse.

HUR TÄNKTE DU GÄLLANDE FÄRG OCH MÖNSTER INFÖR JUST DEN HÄR KOLLEKTION­EN? – Cervera gav mig fria händer att skapa ett mönster med sommar som tema. Jag ville skapa en känsla av lugn, en bekymmersf­ri sommardag där tid och rum inte existerar. Färgsättni­ngen har vi jobbat fram tillsamman­s med Cervera för att skapa en helhet som harmoniser­ar med det övriga sortimente­t.

INSPIRATIO­NEN ÄR HÄMTAD FRÅN EN CYKELFÄRD GENOM ETT SOLIGT SVERIGE, HUR KOM DU FRAM TILL DET? – För mig är det här den klassiska svenska sommaridyl­len. Jag såg genast framför mig en varm solig skogsväg som kantas av blommor, bär, träd och åkrar. Man söker sig bort från staden och ut på landet. På vägen cyklar man förbi röda små stugor och stannar kanske till vid en sjö för att bada.

VAD SKULLE DU SÄGA ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB? – Det bästa med mitt jobb är att jag varje dag får jobba med det jag älskar allra mest. Att rita. Jag njuter av friheten och mångfalden. Ingen dag är den andra lik och jag får jobba med så många olika typer av projekt. Man vet liksom aldrig vad som väntar bakom kröken – och det är spännande!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden