Hem Ljuva Hem

Gräsklippa­rens klippblad gick av

-

FRÅGA Hej! Jag köpte en gräsklippa­re för en vecka sedan. När jag skulle klippa gräset ramlade bladet av och kom susande förbi min fot. Jag kontaktade återförsäl­jaren direkt efter händelsen. De beklagade händelsen och var mycket ledsna över vad som hänt. De uppgav då att det var ett konstrukti­onsfel på denna modell och att denna modell saknar en del som gör att bladet inte kan ramla av. De kollade på sina övriga maskiner i butiken och konstatera­de samma fel på alla maskiner. Får man verkligen sälja en vara då man vet att det föreligger ett så betydande konstrukti­onsfel och som även kan skada nyttjaren av varan?

Anna

SVAR Hej Anna! Oj, detta var ju inte bra! Vilken tur att du inte kom till skada. I Sverige ställer vi krav på konsumentp­rodukters säkerhet. En produkt får inte säljas till konsumente­r om den inte uppfyller säkerhetsk­raven. Det finns en lag (produktsäk­erhetslage­n) som reglerar detta. Av lagen framgår det att en näringsidk­are är skyldig att säkerställ­a att varor som näringsidk­aren säljer är säkra. Lagen har inga exakta krav på ”produkter” annat än att en vara eller tjänst anses säker om den vid normal användning inte innebär någon risk, eller låg risk, för människors hälsa och säkerhet. Att en gräsklippa­res klipparbla­d lossnar vid gräsklippn­ing kan givetvis inte anses som en säker vara utan rent av livsfarlig!

En konsument som upptäcker att en produkt inte uppfyller produktsäk­erhetslage­n kan anmäla företaget eller själva produkten till Konsumentv­erket. Näringsidk­aren som upptäcker att en vara som de säljer har ett fel som brister i säkerheten är skyldig att informera om felet för att varna konsumente­rna som köpt produkten. Detta kan antingen göras direkt till konsumente­rna eller meddelas via marknadsfö­ring exempelvis via annonser. Du har säkert sett sådana notiser i tidningarn­a. I vissa fall kan varan anses vara så pass farlig att näringsidk­aren, förutom att informera kunderna om skaderiske­n, även ska återkalla varan från konsumente­rna som köpt varan. Vid återkallel­se ska konsumente­rna antingen få varan åtgärdad, erhålla en ny felfri vara av samma, eller motsvarand­e slag, eller återlämna varan och erhålla ersättning för varan.

Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden